Guvernul a anulat licitația pentru baterii de coastă. Va semna un acord guvernamental cu SUA

DE Petru Zoltan | Actualizat: 04.12.2020 - 15:36
Bateriile NSM de la Kongsberg/FOTO: kongsberg.com

Ministerul Apărării Naționale a promovat în ședința de Guvern o hotărâre prin care se va anula procedura de achiziție a bateriilor de coastă evaluate inițial la 137 milioane euro.

SHARE

Guvernul va emite ulterior o nouă hotărâre prin care se va aproba achiziția bateriilor de coastă de la Guvernul SUA.

Guvernul american va subcontracta afacerea consorțiul format din firmele Raytheon și Kongsberg, producătorii sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă bazat pe rachete NSM. Această afacere a generat tensiuni diplomatice între România și Franța, după ce ministrul Nicolae Ciucă a anunța că va cumpăra sistemul de rachete de la americani.

Oferta neconformă a MBDA

Guvernul Dăncilă a emis Hotărârea de Guvern nr. 630/2018 prin care se aproba procedura de achiziție a sistemului format din trei instalații mobile de lansare cu 24 de rachete la un preț estimat la 137 milioane euro. Compania franceză MBDA a fost singurul ofertant care și-a asumat că va livra baterii de coastă. Era vorba de sistemul Exocet, contra sumei de 137 milioane euro. În plus, francezii și-au asumat și obligațiile de offset prin cooperarea industrială cu Electromecanica Ploiești, una din fabricile de armament din România.

Ministerul Apărării Naționale susține, conform răspunsului primit de Newsweek România, că, în cadrul ofertei depuse, MBDA „a oferit cantități mai mari din produsele care făceau obiectul procedurii de achiziție și, suplimentar, a condiționat oferta sa de achiziția la pachet de către partea română și a altor echipamente și produse care nu făceau parte din programul de achiziții în derulare”.

Compania a informat, inclusiv în scris, că aceste condiții nu sunt negociabile, a refuzat să răspundă solicitărilor de clarificări primite de la autoritatea contractantă și a informat că nu mai dorește să participe la negocieri“.

Condiționarea la care face referire Ministerul Apărării este legată de faptul că MBDA a menționat în oferta depusă că oferă bateriile de coastă Exocet la un preț avantajos pentru că același tip de rachete urmează să fie instalate pe cele patru corvete, contract câștigat de Naval Group. Din acest motiv, Ministerul Apărării Naționale a fost nevoit să anuleze întreaga procedură de achiziție.

De la 137 milioane euro la 200 milioane euro

În luna mai 2020, ministrul Nicolae Ciucă a solicitat printr-o scrisoare sprijinul Secretarului apărării al SUA, Mark Esper, pentru achiziționarea sistemului SIML bazat pe rachete NSM de la Guvernul SUA. Apoi a cerut acordul prealabil al Parlamentului României pentru a demara o nouă procedură de achiziție a sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă în valoare de 200 milioane euro. Cu 63 de milioane euro mai mult față de prețul inițial.

Între timp, președintele SUA, Donald Trump, l-a demis pe Mark Esper, secretar al Apărării și a anunțat pe Twitter înlocuirea sa din funcție. Mark Esper, cel care l-a primit pe ministrul Nicolae Ciucă în SUA, a căzut în dizgrația lui Trump după ce a declarat, în iunie, că nu susține trimiterea armatei în stradă pentru a înăbuși protestele anti-rasism, declanșate de uciderea lui George Floyd de către poliția din Minneapolis.

Dar cum justifică Ministerul Apărării Naționale creșterea prețului de la 137 milioane la peste 200 milioane euro? Diferențele de costuri „rezultă din faptul că, față de anul 2018, obiectivele actuale ale programului de înzestrare au crescut, atât în complexitate, cât și în numărul de instalații mobile de lansare și în numărul de muniții care vor fi achiziționate, comparativ cu cel avut în vedere în cadrul procedurii anterioare”.

Senatorul USR Nicu Fălcoi, unul dintre cei mai activi membri ai Parlamentului în Comisia de Apărare, a declarat pentru Newsweek România că i se pare foarte grav modul în care se desfășoară achizițiile de armament la nivelul MApN.

„Declanșezi o licitație și, culmea, cel care figura în pole position asigura un offset de 80%. Prețul era mult mai mic, cam la jumătate. (...) Dar e complet aiurea modul în care s-a procedat. Ai un contract care îți asigură offset și dintr-o dată spui «Gata, nu mai vreau. Mă duc să semnez un contract G2G care nu îmi asigură practic nimic și mai dau și dublu pe ele». Suma e de 200 de milioane, dar se duce spre 300 de milioane euro“, a declarat sentorul Nicu Fălcoi.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te