Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,17 %
Marcel Ciolacu 20,31 %
95,36 %
Elena Lasconi 17,91 %
George Simion 14,18 %
Click aici pentru rezultate complete

Fantoma de la Termene.ro. Platforma finanțată de UE, controlată de un fost spărgător de carduri

DE Stelian Negrea | Actualizat: 26.01.2024 - 09:35
Adrian Constantin Dragomir Sursa foto: youtube
Adrian Constantin Dragomir Sursa foto: youtube

La 41 de ani, Adrian Constantin Dragomir e patronul termene.ro. El s-a transformat din șef de grup de criminalitate organizată, care spărgea carduri, în omul din spatele unei cunoscute platforme online de monitorizare a companiilor - termene.ro.

SHARE

Adrian Constantin Dragomir este cel care controlează termene.ro. Platforma este finanțată și de UE și este controlată de fostul spărgător de carduri, Adrian Constantin Dragomir.

În deceniul care a trecut de la eliberarea sa, fostul șef de bandă s-a recăsătorit și și-a schimbat numele din Șuvăială în Dragomir, alegând astfel numele noii sale soții, și a pus pe picioare mai multe afaceri în familie. 

Fantoma de la Termene.ro. Platforma finanțată de UE, controlată de un fost spărgător de carduri

În ultima lună de închisoare a publicat și o carte la Editura Universitară, deși avea atunci doar studii medii. Titlul: „Creierul și comunicarea non-verbală”.

Citește și: Peste un milion de firme au fost închise în România, în ultimii 30 de ani. Recordul, în 2019

În actul de acuzare, procurorii antimafia l-au prezentat pe Șuvăială ca fiind preocupat ani la rând de noi tehnologii pentru obținerea de noi date cu carduri bancare, racolând pentru asta și „electroniști de elită”. Apetitul său pentru cât mai multe date s-a îndeplinit la zece ani după eliberarea lui condiționată. 

Citește și: Care sunt firmele care fac profituri uriașe în România

”O singură platformă. Toate datele!”, așa sună pe site-ul propriu promovarea noului proiect de inteligență artificială pentru monitorizarea companiilor -Termene_AI_360-, finanțat în ultimii ani cu peste 3 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile.  

Dragomir nu a răspuns unor întrebări trimise de Newsweek România în noiembrie 2023, preferând să-și facă recent o mică spovedanie romanțată într-un clip postat pe youtube.

Reconversia unui șef de bandă

„Un ajutor pentru avocați”. 

Citește și: Cele mai performante companii din România, cu afaceri de 212 mld. €, au peste 1,3 mil. de angajați

Așa își prezintă Adrian Dragomir noua platformă online termene.ro în una dintre puținele lui apariții de presă. Era toamna lui 2014, iar articolul apare pe un site dedicat avocaților și experților din lumea justiției.

Dragomir susținea atunci că lucra de aproape un an la noua platformă și că, împreună cu echipa lui, reușise deja să indexeze 16 milioane de dosare din instanță:

„Trăiesc în casă cu o avocată, soția. Practic am creat site-ul din necesitatea de a ajuta avocații, adică a soției”.

Cu un an în urmă, Dragomir tocmai fusese eliberat condiționat din penitenciar. Primise 4 ani de închisoare, în 2012, iar Tribunalul Prahova i-a scăzut din sentință o perioadă de un an și 9 luni, cât a stat în arest preventiv, între martie 2011 și decembrie 2012. 

Cât a stat în penitenciar, Șuvăială a publicat și o carte la Editura Universitară, deși, potrivit procurorilor, avea doar studii medii. 

Titlul lucrării era „Creierul și comunicare non-verbală” și a fost publicată în septembrie 2013, chiar înainte de eliberarea lui condiționată. 

Procurorii antimafia din București au tot cerut menținerea arestului pentru că îl suspectau că poate influența martorii din dosar. De altfel, unul dintre complicii săi de bază a fost judecat apoi și pentru mărturie mincinoasă, dar a scăpat de acuzație, iar un altul figurează ca fiind urmărit de Poliția Română pentru o condamnare de 5,6 ani în dosarul Șuvăială.

Dragomir își face mea culpa romanțată

Dragomir nu a răspuns unui set de 10 întrebări trimise de Newsweek România în noiembrie 2023, referitor la trecutul său infracțional, de motivele pentru care și-a schimbat numele după ce a ieșit din închisoare, de temerile legate de posibilitatea ca datele colectate de acesta pe noua platformă să fie folosite în scop infracțional etc. 

În schimb a preferat să-și facă o mică confesiune romanțată într-un clip pe youtube postat zilele acestea. Video este AICI

Fără să menționeze detaliile întregii afaceri penale. 

Fondatorul termene.ro “opera” carduri în toată Europa

Gruparea pe care o coordonase Șuvăială număra aproape 50 de membri la mijlocul anilor 2000, potrivit DIICOT, și operase în mai multe state UE, din Cehia și până-n Belgia. Unii dintre ei erau foști angajați la o altă firmă a lui, astfel că anchetatorii erau atenți la influența pe care fostul șef al grupării o putea avea asupra lor.

Acuzațiile procurorilor antimafia erau multiple:  

„În perioada 2005- 2008, Șuvăială a coordonat activitatea unui grup infracțional organizat, profilat pe comiterea infracțiunilor de skimming și phishing, în cadrul căruia a executat acte materiale specifice acestor tipuri de infracțiuni și a determinat cu intenție pe membrii grupării să săvârșească aceste infracțiuni.

S-a mai reținut că, desfășurându-și activitatea pe teritoriul Cehiei și Spaniei în perioada 2005-2006, acesta a procurat aplicații informatice (softuri) utilizate de către membrii grupului infracțional organizat, inițiat de către acesta la trimiterea de mesaje tip „spam" la diverse persoane pentru obținerea datelor de identificare a instrumentelor de plată electronică.

Datele de identificare ale instrumentelor de plată electronice astfel obținute, erau transmise de Șuvăială Constantin Adrian altor membri ai grupului infracțional organizat în vederea rescrierii acestora pe suporți similari cardurilor bancare și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, accesându-se astfel ilegal sisteme informatice.

Totodată, în perioada imediat următoare, inculpatul a determinat membrii grupului infracțional organizat să falsifice instrumente de plată electronică și să le utilizeze la efectuarea de retrageri frauduloase de numerar și a deținut echipamente și programe informatice utilizate la falsificarea instrumentelor de plată electronică, mijloacele de plată astfel falsificate fiind utilizate la efectuarea de retrageri frauduloase de numerar și, implicit realizându-se astfel acces ilegal la sisteme informatice.”

Recruta electroniști de elită

Șuvăială reușise, potrivit anchetatorilor, să recruteze și un „electronist de elită”. Cei doi se cunoscuseră în 2008, potrivit declarației dată procurorilor de electronist: „Lucrez ca electronist de aproximativ 20 ani. Ca urmare a cunoștințelor mele în domeniu, în prezent sunt și moderatorul unui forum pe internet (...).

Astfel m-a cunoscut Șuvăială Adrian, la începutul anului 2008, când acesta a intrat pe forum și mi-a văzut anunțul postat privind vânzarea de piese electronice, mai exact componente tip SMD (piese miniaturale). Am primit un telefon de la acesta, fiind interesat să cumpere asemenea componente, ulterior tranzacționând atât la telefon cât și pe internet, mi-a comandat două tipuri de piese și la scurt timp a venit la domiciliul meu însoțit de un văr și i-am vândut piesele respective."

Cât pe ce să fie prins în Cehia

Primii săi complici au fost arestați, potrivit procurorilor, în Spania încă din 2005. Apoi, chiar Șuvăială a fost la un pas să fie arestat la Praga câteva luni mai târziu, când un alt complice a fost reținut de poliția locală când scoatea banii din bancomat:

„După ce în iarna 2005 - 2006, T.C. a fost arestat în Cehia, fiind surprins la un bancomat din Praga împreună cu Șuvăială Constantin Adrian, inculpatul (împotriva căruia nu existau suficiente probe pentru a fi reținut) a părăsit această țară, revenind în România, unde și-a reorganizat activitatea. 

Astfel, i-a recrutat pe B.M. C.și S.S. S (specialiști în domeniul informatic și în electronică) persoane care au acționat împreună cu alți membri ai rețelei sub conducerea lui Șuvăială Constantin Adrian pe teritoriul mai multor țări, printre care Germania, Ungaria, Italia, Belgia. Metoda utilizată pentru obținerea datelor de identificare ale cardurilor bancare a diferit de cea anterioară, inculpatul orientându-se spre achiziționarea și perfecționarea unor echipamente de skimming pe care le-a folosit în activitatea sa infracțională. 

Așa cum rezultă din declarațiile persoanelor audiate în cauză, nemulțumit de rezultatul activității de skimming din Belgia și Italia, unde neavând echipamente performante nu a reușit să obțină date ale cardurilor bancare, Șuvăială Adrian a fost preocupat de confecționarea unor dispozitive cât mai avansate din punct de vedere tehnic.”

Așa cum arată procurorii, principala preocupare a lui Adrian Șuvăială era să perfecționeze tehnologia ca să obțină date ale cardurilor bancare, iar apoi împărțea comisioane celor care scoteau efectiv banii din bancomate în diverse state europene.

”O singură platformă. Toate datele!”

Este modul în care Termene Just SRL, compania care operează platforma termene.ro își prezintă noua aplicație AI, finanțată cu fonduri europene.

Pe 30 martie 2020, când în România era stare de urgență din cauza pandemiei Covid, Termene Just semna un contract de finanțare cu fonduri nerambursabile în valoare de 15 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro).

Proiectul se numea „Termene_AI_360 – platforma inovativă pentru analiza automată a datelor și informațiilor pentru afaceri”, cu termen de finalizare în acest an. 
La vedere, compania este controlată de soția lui Șuvăială, dar la început el a fost chiar administratorul firmei, deși nu fusese reabilitat.  

Nu trecuse mult după eliberarea lui condiționată și compania lui începuse să dea deja note companiilor din România, după bonitatea lor.

Devenise peste noapte un fel de analist financiar. În iunie 2014, la mai puțin de un an de la eliberarea lui condiționată, Șuvăială devine și administratorul Termene Just SRL, cea care opera și atunci platforma termene.ro.

Nu fusese încă reabilitat la acel moment pentru condamnarea din 2012 și nici nu-și schimbase încă numele în Dragomir. Rămâne administrator până în ianuarie 2016, când este înlocuit de o altă persoană. 

Dar Șuvăială face plățile în continuare, potrivit unei decizii a asociaților firmei: 

“Șuvăială Constantin Adrian păstreaza dreptul de semnatură în bancă, putând dispune și efectua operațiuni bancare, precum și plăți si încasări cu numerar, pe perioadă nedeterminată, cu puteri depline, exercitate separat de administrator”.

Apoi, treptat, în acte apare preponderent noua lui soție, Eliza Carmen Dragomir, iar grupul se extinde cu alte companii.

Conform datelor termene.ro, compania Termene Just SRL este controlată în proporție de peste 85% direct sau indirect de soția lui Dragomir. 

Astfel, aceasta deține direct în nume personal 27% din acțiuni la care se adaugă alte 43% controlate de firma TRM Afaceri Predictibile SRL controlată 100%  tot de soția lui Dragomir. 

Restul de 30% din acțiunile Termene Just SRL sunt deținute de compania Termene Partners SRL, unde 52% din acțiuni sunt deținute tot de soția lui Dragomir, iar restul de alți trei oameni de afaceri. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 2
Chitu Octav 12 martie 2024 16:16
#1

Pote il intrebati (sau chiar faceti o investigatie) pe dl. Sovăială și cum fură datele asociaților și administratorilor firmelor și face din ele legături între firme. Le ia CNP-ul (ilegal) datele din buletin, adresa etc. si ii compara pe unde mai au alte firme, pe unde mai au adresa din buletin ca sa faca un instrument ILEGAL. Datele despre asociati si administratori pot fi obtinute (legal) doar de banci cand sunt verificati in baza de date a beneficiarilor reali sau la RECOM (registrul comertului) care vinde acel raport pdf cu 20 lei. Ei bine, dl. Șovăială a găsit o "metodă" sa fure aceste date gratis si sa le vanda. Oare ce mai fura de la clientii lui?! Ca se pare ca talent are cu carul.

Chitu Octav 12 martie 2024 16:35
#2

Ce ar mai fi util pe termene? Un modul ca cel care compara asociati si administratori dar cu administratri care au fost la puscarie. AAAAA nu putem din cauze de reabilitare... am inteles, altfel sigur facea termene asa ceva :D
Pai sa faca un modul cu asociati si administratori reabilitati atunci :D

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te