EXCLUSIV În ultima zi de mandat, ministrul Cuc a numit pile PSD în CA la CNAIR pe mandat de 4 ani

DE Petru Zoltan | Actualizat: 05.11.2019 - 16:16
În ultima zi de mandat, Cuc (în mijloc) era ocupat cu semnat hârtii/FOTO: facebook.com

Cancelarul premierului Dăncilă, fostul vicepremier al lui Voiculescu, protejata lui Felix Stroe, fostul director economic de la CNAIR și afaceristul Pițigoi, considerat mâna dreaptă a lui Ioan Rus - toți numiți pe o perioadă de patru ani în Consiliul de Administrație al CNAIR.

SHARE

Luni, 4 noiembrie 2019, ora 11.00. Toată clasa politică se întreba dacă Guvernul Orban va reuși să strângă sufiecient de mulți parlamentari pentru a face cvorumul și să fie votat pentru a prelua guvernarea României.

În clădirea Ministerului Transporturilor, însă, la sediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), la solicitarea ministrul Răzvan Cuc s-a convocat adunarea generală a acționarilor ai CNAIR, chiar în ultimele ore de mandat.

Mandate de patru ani

Pe ordinea de zi a fost anunțată finalizarea procedurii de selecție a candidaților pentru posturile de membri în CA al CNAIR, conform unui raport finalizat pe 21 ianuarie 2019 (!). Practic, ministrul Răzvan Cuc a ținut la sertar un raport din ianuarie 2019. Nimeni nu știe de ce. Cert este că în sedință s-a decis revocarea membrilor CA Teodor Narcis Godeanu, Georgeta Bumbac, Bogdan Pascu, Ion Iordăchescu și Costin Mihalache.

Totodată, la punctul 3 de pe Ordinea de zi, se menționa că vor fi numiți pe o perioadă de patru ani, conform Raportului final al proiectului de recrutare și selecție a candidaților pentru posturile de membri, următorii: Georgeta Bumbac, Bogdan Pascu, Costin Mihalache, Ionuț Laurențiu Mașala și Mihuț Marius Pițigoi. Practic, Cuc a numit cinci din șapte membri ai Consiliului de Administrație.

Cancelarul lui Dăncilă

Costin Mihalache a fost numit șeful Cancelariei primului ministru în martie 2019, cu rang de ministru. Înainte de Revoluție, Mihalache a lucrat la Întreprinderea de Comerț Exterior Romtrans, a fost consilier pe Relaţii Externe şi Protocol al MApN şi a fost prim colaborator şi consul al Ambasadei României la Beijing, în cadrul MAE. Până în 2008.

Ulterior, a lucrat la firmele Germinos și Plastidrum, apoi a devenit membru în Consiliul de conducere al Casei Româno-Chineze. În ianuarie 2013 a fost numit consilier de stat la Cancelaria primului ministru, iar în august 2013 a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţiei al CNDANR, actuala CNAIR. Un an mai târziu, a a revenit la Cancelaria primului ministru. Pe atunci, funcția de premier era deținută de Victor Viorel Ponta, actualul lider al partidului Pro România. Pentru o scurtă perioadă de timp a fost director general al CFR SA, consilier guvernamental în Guvernul Dăncilă, dar neclintit din CA al CNAIR.

Fostul vicepremier, consilier guvernamental

Bogdan Pascu a fost numit în funcția de consilier de stat și șeful departamentului pentru dezvoltare, promovare şi monitorizarea proiectelor de investiţii în infrastructură, în august 2019. Acest departament era considerat ministerul „paralel” al Transporturilor. Bogdan Pascu a fost vicepremier în Guvernul Tăriceanu din partea Partidului Conservator, partid controlat de mogulul Dan Voiculescu.

Între 2012 și 2013 a lucrat în cadrul CNADNR (actuala CNAIR), în departamentul care se ocupa cu implementarea proiectelor cu finanțare externă, iar între 2012 și 2014 a condus Consiliul de Administrație al Autorității Metropolitane de Transport București.

Protejata lui Felix Stroe, bugetar de lux

Cel de-al treilea membru numit de ministrul Răzvan Cuc în CA al CNAIR este Georgeta Bumbac, actualul secretar general al Ministerului Sănătății din data de 18 septembrie 2019. Pentru a ocupa postul de secretar general, ea s-a suspendat din funcția de director general al aceluiași minister. În paralel este administrator neexecutiv, adică membru în CA, la trei companii strategice: Administrația Canalelor Navigabile SA, Compania Națională Aeroporturi SA și CNAIR SA.

Cariera acesteia este strâns legată de Felix Stroe, liderul PSD Constanța, căruia i se adresează cu apelativul „Nașul”, conform unor surse din cadrul partidului. Felix Stroe a fost numit la conducerea ministerului Transporturilor în octombrie 2017. După numai o lună, a decis ca protejata sa, Georgeta Bumbac, să fie numită în CA al CNAIR. Tot în mandatul lui, Bumbac a fost numită și în CA al Canalelor Navigabile.

Protejata lui Felix Stroe a fost dată pe mâna Parchetului de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru fals intelectual. Se întâmpla în 2013, după ce un raport al Corpului de Control al premierului a constatat că Bumbac, pe atunci şefa Direcţiei Contabilitate şi Patrimoniu, a cumpărat programe de contabilitate pentru minister fără acordul ministrului. 

25.000 de lei lunar de la stat

Pe 18 septembrie 2019, Georgeta Bumbac și-a depus declarația de avere în calitate de secretar general al Ministerului Sănătății. De aici aflăm că de la CNAIR a încasat o indemnizație de 77.965 lei, de la Aeroporturi București – 53.643 lei, iar de la Canale Navigabile – 55.645 lei. La aceste indemnizații se adaugă și salariul de director general în cuantum de 120.204 lei. În total 307.457 lei anual, adică peste 25.000 lei lunar.

Soțul ei, Sorin Bumbac, a lucrat la RAJA Contanța, companie controlată de Felix Stroe, actualul lider al PSD Constanța. De acolo a fost angajat la Primăria Sector 4, primărie condusă de controversatul pesedist Daniel Băluță, pe funcția de șef serviciu.

Georgeta Bumbac a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare în perioada ianuarie – iulie 2015. În paralel, s-a înscris și la Academia Naționale de Informații „Mihai Viteazu”, unde a urmat un curs postuniversitar, în perioada martie-iunie 2015, pentru a dobândi cunoștințe generale în activitatea de informații. În timp ce se școlea în două locuri, era angajată și la Ministerul Sănătății pe funcția de director general, funcție din care coordona, organiza și îndruma activitățile din cadrul ministerului.

Pițigoi, cuib într-un off shore cipriot

Afaceristul Marius Mihuț Pițigoi este cel de-al patrulea om care a fost numit pe o perioadă de patru ani în CA al CNAIR. Acesta este considerat un apropiat al lui Ioan Rus, fost ministru de la Interne și Transporturi, dar și fost consilier al lui Victor Ponta. Pițigoi a lucrat în perioada 1990 -2005 pentru Grupul Țiriac, unde a deținut pe rând posturile de inginer, director general, director grup auto, administrator, membru în Consiliul Director al Tiriac Holdings.

Ulterior și-a dezvoltat firma Colina Motors, societate prin care vindea mașini din gama Ford, Hyundai și Mercedes. După alți cinci ani, în 2010, a revenit pe funcția de coordonator al grupului Auto al Țiriac Holdings. Din 2013 a revenit la companiile sale, Vector Management SRL și Colina Motors.

Din 2015, dealer-ul Marius Mihuț Pițigoi a început să depună declarații de avere în calitate de membru în CA al CFR SA. Atunci avea două terenuri intravilane în București și 1,5 ha în comuna ilfoveană Vidra. Pe numele lui și al soției sale figura o vilă de 772 mp, construită în 1998 în București. În același an a donat vila de 772 mp și terenul fiului său, Alexandru.

Totodată, a declarat că a împrumutat mai multe persoane fizice și juridice cu importante sume de bani. De exemplu, firma Colina Motors a fost împrumutată cu 5,24 milioane lei și 150.000 euro, Victor Management SRL cu 306.000 lei, Colina Motorsport cu 374.000 lei. Alți 62.000 euro au fost împumutați lui Liviu Anton și Vlad Hartia.

Totuși, Pițigoi menționează și o datorie de 1,7 milioane de euro către firma Vitexa Holdings LTD, o căsuță poștală din Nicosia, Cipru. În anul 2017, la Judecătoria Sectorului 1, Vitexa Holdigs a obținut executarea silită a familiei Pițigoi.

Vitexa Holdings Limited a fost acționarul majoritar (70%) în compania SC RMB Inter Auto SRL Cluj-Napoca. Restul acțiunilor au fost deținute de Autosincron SRL Cluj-Napoca, controlată în mod direct de către fostul ministru de Interne și ministru al Transporturilor din guvernele PSD Năstase și Ponta, Ioan Rus.

Mașala, omul cu semnătura pe bani

Ultimul membru aprobat de Cuc este fostul director economic al CNAIR, Ionuț Laurențiu Mașala, cel care aproba plățile către constructorii de drumuri. În anul 2018, Mașala figura ca director general adjunct în CNAIR. Conform declarației de avere, acesta împreună cu soția sa, dețin o vilă 373 mp în localitatea Pantelimon și o mașina Hyundai. Cei doi soți au două credite de 480.000 lei și 29.600 euro. Soția lui Mașala, Dana, este șef serviciu în CNAIR.

Despre Mașala se spune că este, de fapt, omul fără de care nu se mișcă nimic în CNAIR, el fiind cel care are semnătura pe orice sumă de bani eliberată de companie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te