EXCLUSIV Ciucă, un nou pretext să nu semneze contractul pentru corvete: face un audit al licitației

DE Petru Zoltan | Actualizat: 09.10.2021 - 10:45
Ciucă, un nou pretext să nu semneze contractul pentru corvete: face un audit al licitație/FOTO: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Ministerul Apărării Naționale, condus de Nicolae Ciucă, continuă să tergiverseze semnarea contractului privind achiziția celor patru corvete în valoare de 1,2 miliarde de euro. Oficial, a anunțat că se pregătește pentru semnarea contractului cu compania franceză Naval Group.

SHARE

Ultima găselniță la care a apelat ministrul Nicolae Ciucă este relizarea unui nou audit al documentelor.

În urmă cu aproape trei ani, mai exact în noiembrie 2018, Ministerul Apărării Naționale i-a anunțat pe francezii de la Naval Group că au câștigat licitația pentru contrucția celor patru corvete necesare Forțelor Navale Române. Newsweek România a prezentat în exclusivitate, atunci, oferte depuse de cele trei companii: Fincantieri a oferit 1,34 miliarde de euro, Damen - 1,255 miliarde de euro și Naval Grup - 1,2 miliarde de euro.

Costurile cresc, francezii rezistă

Dar semnarea contractului a fost tergiversată încă de atunci. Inițial, licitația a fost contestată de firma olandeză Damen, care a pierdut toate procesele în instanță. Apoi, Ministerul Apărării, sub conducerea generalului Nicolae Ciucă, a continuat să amâne semnarea contractului din varii motive.

Citește și: Armata tergiversează semnarea contractului pentru corvete. Generalii Savu & Coldea, jocuri pro-Damen

Specialiștii în achiziții militare susțin că prețurile echipamentelor militare cresc anual cu un procent cuprins între 3 și 5%. Mai mult, în ultimul an, pe piața internațională, fierul beton și tabla s-a scumpit cu 70%, la fel și energia. Dar francezii de la Naval Group și-au menținut oferta la același preț până la sfârșitul anului.

Ministrul a cerut un audit

Surse din cadrul Ministerului Apărării Naționale au explicat pentru Newsweek România că autoritățile de la București au făcut tot posibilul ca să-i încurce pe francezi, în speranța că aceștia vor renunța de bună voie la contract.

Citește și: EXCLUSIV Franța boicotează relația diplomatică cu România. Motivul: contractul nesemnat pe corvete

Deși, în ultimele șase luni, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că este pregătit să semneze contractul privind construcția celor patru corvete, acum ministrul Nicolae Ciucă a cerut un nou audit.

La solicitarea Newsweek România, Ministerul Apărării Naționale a transmis că procedura specifică de achiziție a produsului „Corvetă multifuncțională” s-a finalizat prin declararea Asocierii formată din Naval Group din  Franța și Șantierul Naval Constanța SA din România drept operator economic câștigător:

„În acest sens, Ministerul Apărării Naționale a exprimat în mod ferm disponibilitatea de semnare a acestui acord, precum și a contractelor subsecvente. În prezent, autoritatea contractantă derulează activitățile prevăzute de legislația națională pentru pregătirea documentelor contractuale pentru eventuala semnare a acordului-cadru și a contractelor subsecvente. În conformitate cu cadrul legal menționat, procesul de semnare a documentelor contractuale va include și auditarea acestor documente”.

Conform procedurii de achiziție, auditul se face în urma procedurii de evaluare a ofertelor. Ceea ce s-a și întâmplat la finalul anului 2018. Ulterior, se mai pot face audituri „ad-hoc”, adică excepționale la cererea ministrului, dar și audituri de consiliere pentru factorii decizionali.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te