EXCLUSIV „Big Brother” sătesc cu 495 de camere video de un milion de euro în Bolintin Vale

DE Petru Zoltan | Actualizat: 01.04.2021 - 19:23
„Big Brother” sătesc cu 495 de camere video de un milion de euro în Bolintin Vale/FOTO: Facebook/Bolintin Vale
„Big Brother” sătesc cu 495 de camere video de un milion de euro în Bolintin Vale/FOTO: Facebook/Bolintin Vale

„Big Brother” sătesc: 495 de camere video cu infraroșu, inclusiv cu recunoaștere facială, vor fi montate în orașul Bolintin Vale și în cele trei sate care aparțin de localitate pentru a-i monitoriza pe localnici.

SHARE

Pentru a vedea ce face fiecare localnic, primarul PSD Daniel Trăistaru a plătit aproximativ un milion de euro din banii publici.

În comuna-oraș locuiesc 12.929 de locuitori, incluzând satele Malu Spart, Suseni și Crivina. Practic, s-a cumpărat câte o cameră video la 26 de localnici, de la copii la bătrâni.

Bolintin Vale, comună strategică

Orașul Bolintin Vale numără în total 33 de străzi pe care vor fi montate în total 305 camere video. În medie, nouă camere video pe fiecare stradă sau alee.

Citește și: Deputatul PSD Ghiță, singurul care s-a opus declarației de condamnare a antisemitismului

Conform planului de achiziție, doar pentru orașul Bolintin Vale vor fi achiziționate 240 de camere video, care vor fi fixe, de minimum 2 megapixeli, cu infraroșu și lentilă varifocală de 2,8-8 mm. Alte 58 de camere fixe vor fi de minimum 4 megapixeli, cu lentilă fixă și vederela 130 de grade.

Vor fi și trei camere video pentru recunoaștere numerelor de înmatriculare.

Cireașa de pe tort o reprezintă patru camere video cu posibilitate de recunoaștere facială. Toate vor fi conectate la un sistem de transmisie a semnalului care vor ajunge într-un centru de înregistrare prin legături radio. Am încercat să luăm legătura cu primarul Daniel Trăistaru, dar la numărul de telefon afișat pe site-ul primăriei Bolintin Vale a răspuns o femeie care a spus că „domnul nu este în primărie. Este foarte ocupat cu semnarea unor contracte. Eu sunt doar în treacăt pe aici”.

Întrebată de ce a răspuns la telefon dacă nu este angajata primăriei, femeia a spus să revenim cu un telefon.

51 de camere la 600 de locuitori

Satul Crivina este străbătut de la un cap la altul de un drum principal care se intersectează cu alte cîteva străduțe. Acolo, în anul 2018, au fost numărați 600 de locuitori. Acum, toți vor fi monitorizați de primarul Daniel Trăistaru de la PSD. Pe străzile din acest sat vor fi montate 42 de camere fixe de minimum doi megapixeli cu infraroșu, opt camere de minim patru megapixeli cu vedere 130 de grade și o cameră pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare.

Acest sistem sătesc de supraveghere video va fi conectat la un sistem de transmisie a semnalui de la fiecare cameră video la un punct de concentrare local, prin fibră optică, apoi semnaul va fi transmis la centrul de înregistrare printr-o legătură radio.

Două sate cu 139 de camere video

Satul Malu Mare este traversat de Drumul Județean 601, care se intersectează cu 17 străduțe. Acesta se învecinează cu satul Suseni, care este străbătut de Drumul Județean 189. Spre capătul satului se află o singură stradă. În cele două sate, primarul Daniel Trăistaru, de la PSD, vrea să monteze 109 camere video fixe de minimum doi megapixeli cu infraroșu, cu lentilă varifocală de 2,8-8 mm.

Vor mai fi montate alte 27 camere fixe de minimum patru megapixeli cu vedere la 130 grade și trei camere LPR pentr recunoașterea numerelor de înmatriculare.

La fel ca cele din Orașul Bolintin Vale, toate imaginile captate de camerele video vor fi transmise prin fibră optică la centrul de înregistrare.

Pot de un milion de euro

Contractul de 4,8 milioane lei în care este inclusă proiectarea, execuția și asistența a fost oferit asocierii dintre firmele Eutron Invest România și VH Electronic SRL. Prima firmă este patronată de arădeanul Dan Tone și ucraineanca Irina Tone. Cealaltă firmă este patronată de doljenii Alexandru Melinte, Valeriu Antonius Cojocaru și vâlceanul Hari Cristian Dascălu. Ultimul este fiul fostului deputat liberal de Dolj Constantin Dascălu și fost consilier personal al ministrului Transporturilor Radu Berceanu.

Presa locală din Craiova a scris despre Valeriu Antonius Cojocaru că o altă firmă a acestuia, Bizzare Soft, a fost singurul furnizor autorizat în 2009 de Autoritatea Rutieră Română să furnizeze un soft pentru școli de șoferi, o afacere estimată la zece milioane de lei.

Contract la preț cel puțin dublu

Primăria Bolintin Vale va cheltui fonduri europene pentru proiectul "Big brother", bani alocați prin Programul Operațional Regional.

Problema, însă, este că cele 495 de camere, majoritatea de doi mega pixeli, nu se mai fabrică de producătorii consacrați. Nici măcar de chinezi. Atenție, prețul mediu al unei camere ajunge la 9.600 lei, adică în jur de 2.000 de euro, bani în care este inclus și centrul de înregistrare.

Prețul unei camere video de exterior nu depășeste suma de 500 lei, adică în jur de 100 de euro. De exemplu, pe site-urile specializate, se vinde un kit de supraveghere complet cu patru camere video, IP WIFI, 4 mega pixeli, infraroșu 30 m, NVR 4 canale și cu toate accesoriile inlcuse la aproximativ 400 de euro.

Prețul estimat al celor 495 de camere ar fi, deci, pe piață, de numai 49.500 euro. Putem estima că prețul unei camere cu tot cu montaj, plus conectare și costurile centrului de înregistrare ar costa de de zece ori prețul camerei video. Adică, 495.000 euro. De aici rezultă o diferență de aproximativ 500.000 euro față de prețul oferit de primăria Bolintin Vale.

Contactat de Newsweek România, primarul Daniel Trăistaru a precizat că această achiziție a fost făcută pentru a avea o supraveghere video a întregii comunități. „Vrem să reducem infracționalitatea, depozitarea gunoaielor și parcările ilegale. Ajută și Poliția acest sistem”, a spus primarul.

Întrebat despre costuri de achiziție exagerate, primarul Trăistaru a spus că a fost informat de cei care au câștigat contractul că nu vor mai livra camerele contractate. „Vor veni cu o nouă generație de camere video în același preț pentru că cele contractate nu se mai fabrică”, a specificat primarul.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te