Ex-membru al guvernului plătește campania AUR pentru Capitală. Are rate de 4.500€ la 2.000€ venituri

DE Petre Bădică | Actualizat: 14.02.2024 - 17:25
Ex-membru al guvernului plătește campania AUR pentru Capitală. Are rate de 4.500€ la 2.000€ venituri - Foto: Facebook / Colaj

Mihail Dojană, fost șef al Administrației Fondului de Mediu cu rang de secretar de stat și consilier ministerial, susține financiar campania electorală a candidatului AUR la primăria București. Dojană și-a luat 3 apartamente într-un an, deși trăiește dintr-un salariu modest.

SHARE

Mihai Enache este candidatul AUR - partidul condus de George Simion - pentru primăria București. Newsweek România a scris că desemnarea lui Mihai Enache pentru candidatura la primăria Capitalei este ciudată, dat fiind că acesta a fost omul de încredere al primarului PSD, Daniel Băluță. Și are notorietate zero.

Detaliile sunt în link-ul de mai jos.

Citește și: Candidatul AUR pentru București, omul primarului PSD Băluță care i-a dat sute de milioane pe mână

Unul dintre cei care plătesc campania pentru București a lui Mihai Enache este Mihail Dojană, care a condus Administrația Fondului de Mediu în 2019 și pe care îl găsim (în 2022) consilier la Ministerul Turismului.

Se pare că acesta a pierdut poziția de consilier în condițiile în care se pregătește să candideze la funcția de primar al sectorului 1 din partea partidului condus de George Simion.

Ex-membru al guvernului plătește campania AUR pentru Capitală. Are rate de 4.500€ la 2.000€ venituri

Dojană a stat puțin în funcția de șef al Fondului de Mediu. În martie 2020, aflăm că Mihail-Dan Dojană a fost eliberat din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Administraţiei Fondului pentru Mediu, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, publicată în Monitorul Oficial.

Detalii AICI

Dojană se înscrie în seria de sponsori ai AUR cu declarații de avere dubioase. Vezi o listă la finalul articolului. El are datorii pentru care trebuie să plătească aproape 4.500 euro pe lună, deși câștigă doar jumătate din sumă (2.000 euro) pe lună.

Candidatul AUR la primăria București, Mihai Enache, a fost prezent zilele trecute prin piețele orașului. Unul dintre cei care l-au însoțit în prima linie a fost Mihail Dojană.

Mihail Dojană nu doar a fost alături de Mihai Enache, dar a și plătit (sponsorizat - vezi imaginea de mai jos) pe FB o postare în care apare alături de candidatul AUR la primăria București. Nu e clar din ce bani face Dojană această sponsorizare, dat fiind că el are datorii, lunare, de 4.500 euro, deși familia lui nu câștigă nici măcar jumătate din sumă.

În postarea plătită, de pe FB, Dojană - cel cu barbă - a scris: „Împreună cu Mihai  Enache, candidatul AUR pentru Primăria Capitalei și alți colegi, alături de românii din Sectorul 1!”

Administrația Fondului de Mediu gestionează 8 miliarde de euro

Dojană sponsorizează campania electorală a lui Mihai Enache pe FB, deși are o situație financiară dezastruoasă. Cel puțin în actele oficiale. În declarația de avere depusă în anul 2023, el menționează că a câștigat 25.000 lei la ministerul Turismului, 24.000 de lei la o firmă din București. Soția a luat de la Autoritatea Electorală Permanentă suma de 74.281 de lei.

În total, familia a câștigat, în medie, 2.000 euro pe lună. Dojană nu are bani la bancă. 

Datoriile pe care le are sunt uriașe, iar unele trebuie achitate urgent.

- 130.000 ce trebuie achitați între 2 și 5 ani la bancă, rezultă o rată de 450 euro /lună.

-  244.000 ce trebuie achitați în 10 ani către o persoană fizică - rată de 400 euro / lună

- 449.000 lei ce trebuie achitați în 2 ani către o persoană fizică în perioada 2023-2024. Rată de 3.700 euro.

Între 2023 și 2024, familia Dojană a achitat sau achită rate de 4.500 euro din venituri de 2.000 euro, în condițiile în care are și copii.

În 2021 și-a cumpărat sau a moștenit 3 apartamente.

E greu de înțeles cu ce bani și-a luat Dojană cele 3 apartamente dat fiind că, potrivit unei declarații de avere din 2020, era și atunci un om sărac. Nu avea bani la bancă, acțiuni, spații comerciale sau alte bunuri care să îi aducă venituri.

Înglodat în datorii, cu apartamente care apar peste noapte și nu pot fi justificate, Dojană sponsorizează campania electorală a candidatului AUR pentru București.

Newsweek România i-a cerut un punct de vedere lui Dojană, dar acesta a refuzat dialogul.

Un trecut controversat

În declarația de interese, Dojană nu deține nicio acțiune la vreo companie. În 2012 compania B.E.R.G. Sistem Gaz SRL, unde Dojană Mihai Dan a fost asociat alături de fratele său, Dojană Beniamin, a fost implicată într-o explozie a unei conducte de gaz în localitatea Sighetul Marmației. Detalii AICI

Newsweek România a scris despre finanțările dubioase ale AUR, luna trecută, într-un dialog cu șeful AUR.

Citește și: George Simion, întrebat de darul de nuntă de 400.000€: „Faceți pe prostul! Am luat brânză și țuică”

George Simion nu a putut justifica ce a făcut cu darul de nuntă de 400.000 de euro pe care l-a primit în 2022.

Am devoalat faptul că este imposibil ca George Simion să fi trăit doar din banii pe care i-a câștigat de la firma unui alt lider AUR, George Lulea. Simion pretinde că a trăit și cu un salariu 400 de lei pe lună, în medie el câștigând 2.000 de lei/lună. Vezi LINK mai jos

Citește și: EXCLUSIV George Simion a trăit 9 ani cu 2.000 lei/lună, dați de un coleg din AUR. Ce făcea pentru ei

Firma la care George Simion a fost director de marketing a câștigat 30 de contracte cu statul.

Citește și: 30 de contracte cu statul pentru firma la care George Simion a fost director. 10.000 € de la poliție

În fine, unul dintre cei care administrează banii AUR este controversatul clan Onoriu.  

Citește și: Clanul Onoriu se ocupă de finanțele celei mai mari afaceri a AUR. Curg contractele cu statul

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te