Descurcăreții soți Vișoianu. De ce și-a schimbat numele soțul consilierei ministrului Educației

DE Petru Zoltan | Actualizat: 13.12.2019 - 17:52
VIP Cornel Vișoianu se laudă pe propriul cont de Facebook cu fotografii de la evenimente importante

Daniela și Cornel Vișoianu s-au branșat la interese de stat prin tot soiul de legături și încrengături.

SHARE

Mason celebru în loja „Adrian Dohotaru“, candidat pe listele FSN, partener de afaceri cu controversatul magnat Nicolae Buzăianu, subalternul controversatului Nicolae Dumitru („NIRO“), dar și consilier al fostului premier Victor Ponta.

Așa arată, pe scurt, cariera lui Cornel Vișoianu, cel care îl descria pe președintele Klaus Iohannis drept „ultimul șpăgar de suflete, nejudecat încă“.

Dar soția lui Vișoianu, Daniela, a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler după ce a contribuit la programul „România educată“ al președintelui Klaus Iohannis,„ultimul șpăgar de suflete“. Între timp, doamna Vișoianu a fost unsă pe funcția de consilier al ministrului Educației, Monica Anisie.

Numele Danielei Vișoianu apare în mai multe organizații, inclusiv în C4C Communication for Communitty, organizație care a încheiat anul trecut un contract cu Ministerul Educației și un ONG al lui Alexandru Cumpănașu (conform Edupedu.ro), unul dintre cei mai controversați candidați la alegerile prezidențiale din 2019. Într-o altă asociație, familia Vișoianu a fost parteneră cu controversatul avocat Doru Cătălin Boștină, condamnat în mai multe dosare. 

Doamna Vișoianu, ca acasă la Cotroceni

În urmă cu aproximativ două luni, Daniela Vișoianu a deschis evenimentul de lansare a programului candidatului Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, eveniment organizat de Partidul Național Liberal.

Ea a fost implicată și în proiectul prezidențial „România Educată“, proiect aflat sub patronajul direct al președintelui Iohannis.

Susținută de Ligia Deca, consilierul pe educație al președintelui Iohannis, Daniela Vișoianu a fost numită în funcția de consilier al Monicăi Anisie, noul ministru al Educației, conform unor surse citate de edupedu.ro.

Întâmplător sau nu, președintele Iohannis i-a acordat Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler. Distincția prezidențială a fost acordată la patru zile distanță după ce Vișoianu a anunțat „modest“ că funcția de consilier al ministrului este o poziție prea mică pentru ea.

Despre Iohannis: „Ultimul mare șpăgar de suflete“

Soțul Danielei Vișoianu, Corneliu Vișoianu, a scris pe 2 noiembrie 2015 o notiță pe Facebook, la două zile după tragedia din clubul Colectiv, sub titlul „Acești ticăloși ipocriți care fură bani, fură puterea, fură sufletele oamenilor și mai ales ne fură viața și viitorul copiilor“.

Redăm integral un fragment din textul asumat de Corneliu Vișoianu: „Ce păcat că pentru corupția sufletelor nu există DNA.

Ultimul mare șpăgar de suflete, nejudecat încă, pe numele lui mai mic numit Klauss vine și ne mai cere o mică șpagă: «Trebuie să fim solidari şi să cerem autorităţilor să fie responsabile pentru ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple», toate astea citite de pe o nenorocită de foaie scrisă de groparii speranței.

Da’ cine «mamamă-sii» sunt autoritățile, nu el, nu este el șeful tuturor, nu ne reprezintă el peste tot, nu este el meșterul lucrurilor bine făcute și în interesul național? Se vede treaba că am scăpat de dracu’ și am dat peste taică-su!“.

La solicitarea Newsweek România, Vișoianu a mimat mirarea și a spus că nu își mai aduce aminte de textul publicat pe contul său personal de Facebook: „Eu? Nu, nu există. Nu... nu știu să vă spun. Nu-mi amintesc și nu am...

Nu știu, nu-mi amintesc, poate este vreun comentariu scris de altcineva. Este posibil... dar... nu. E posibil să fie o interpretare tendențioasă. Nu știu dacă este scrisă de mine. Nu știu la ce vă referiți. Nu pot să neg acum, o să încerc să verific. Dacă l-a scris altcineva, trebuie să îmi asum dacă e contul meu“.

Organizația de pe tarlaua 9

Până să fie numită consilier la Educație, Vișoianu a deținut funcția de președinte al Federației Coaliția pentru Educație, o organizație care reunește mai multe asociații specializate pe educație, dar și calitatea de unic asociat al firmei Forum Group.

Din cadrul Coaliției face parte și asociația C4C Communication for Community, acolo unde Daniela Vișoianu deține funcția de vicepreședinte.

Conform Registrului Național ONG, organizația a fost înființată în anul 2001 de Dan Ungureanu, Daniela Vișoianu și Luciana Hainagiu.

Adresa organizației figura în sectorul 3 al Bucureștiului, apoi a fost mutată în comuna Cornățelu, satul Bolovani, pe strada Ion Bolovăneanu, tarlaua 9, parcela 8.

În ciuda zvonurilor insistente
care-l leagă de serviciile secrete
externe și de diplomație,
Vișoianu neagă orice
legătură cu acestea

Scopul asociației îl constituie promovarea și cultivarea relațiilor sociale deschise, care să permită obținerea de performanță în procesele de comunicare. Între timp, în locul Lucianei Hainagiu a intrat Irina Ecaterina Sorescu.

În cursul anului 2018, asociația înființată de Vișoianu a semnat un acord de parteneriat cu Ministerul Educației și Asociația pentru Implementarea Democrației, una din organizațiile controlate de Alexandru Cumpănașu, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2019.

Obiectul acordului era implementarea proiectului „Noi perspective în educație“, de pe urma căruia asociația Danielei Vișoianu urma să beneficieze de suma de 236.491 lei.

Cornel Vișoianu a declarat pentru Newsweek România că nu are nicio treabă cu Cumpănașu: „Nu am lucrat cu domnul Cumpănașu.

Nici eu și nici soția nu îl cunoaștem. Toată legătura care a fost făcută a fost pe un proiect foarte mare, de anvergură, pe care îl are Ministerul Educației.

Au fost foarte multe solicitări, nu a răspuns nimeni din piață, și, la un moment dat, ne-am asumat noi treaba asta. Ne-am și retras din proiectul respectiv, ca să nu apară discuții. Cumpănașu este prezent în 7.000 de proiecte, nu am nicio legătură și nici nu îl cunosc personal“.

Clubul select „Delta“

Dar aceasta nu este singura asociație în care apare numele Danielei Vișoianu. De la Registrul Național ONG mai aflăm că este unul dintre membrii fondatori ai asociației ARC PRO pentru Coaching Profesionist din România, unde deține funcția de secretar.

O altă organizație în care figurează ca membru fondator și președinte este Asociația Părinților din Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, din București, organizație în care îl regăsim inclusiv pe Sorin Chelmu, fostul secretar general al Guvernului Cioloș.

Însă cea mai importantă organizație pare a fi Fundația Culturală Delta. Sub cupola acestei fundații regăsim reunite mai multe personaje cu trecut controversat, masoni, politicieni, foști secretari de stat și afaceriști.

Această fundație îl are ca președinte de onoare pe  Eugen Ovidiu Chirovici, fostul șef al masoneriei românești. Dar funcția de președinte îi aparține lui Corneliu Vișoianu, soțul Danielei Vișoianu.

Pe lista vicepreședinților se află masonul Florin Ghiulbenghian și Florinel Horvath. Pe lista membrilor din consiliul director se mai află Mircea Ursache, fostul vicepreședinte al ASF și fost șef al mai multor instituții financiare, masonul Aurel Virgil Manea etc.

Tot în această organizație selectă o regăsim pe Anca Magdalena Chiser, fost secretar de stat la Ministerul Economiei.

Fundația Culturală Delta i-a avut ca membri de seamă pe controversatul afacerist Nicolae Bogdan Buzăianu, pe Mihnea Paul Popescu, pe fostul suprefect liberal Mihăiță Emil Vișoianu, pe subprefectul de Tulcea Gabriel
Teodosie Marinov, pe tulceanul Bogdan Lucian Dragomir, dar și Paul Silviu Anghel.

Utimul este directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Conform unor surse din cadrul PNL, Paul Anghel își dorește cu ardoare funcția de președinte al Autorității, funcție deținută în prezent de controversata Mihaela Ionescu, fosta soție a lui Cazemir Ionescu.

Candidatul FSN, Zugravu Zamfirescu

Soțul Danielei Vișoianu, Cornel Vișoianu, și-a început ascensiunea în cercul puterii de la București în ianuarie 1990. Pe atunci, străzile Bucureștiului se scăldau încă în sângele revoluționarilor uciși în numele Partidului Comunist, condus de dictatorul Nicolae Ceaușescu, iar actualul Cornel Vișoianu purta numele Corneliu Silviu Zugravu Zamfirescu și tocmai fusese înscăunat președinte al Uniunii Naționale Independente Studențești (UNIS).

Doi ani mai târziu, la alegerile din 1992, îl regăsim pe tânărul Zamfirescu pe lista candidaților FSN. Își dorea un post de deputat de Suceava. În același an, a plecat din FSN împreună cu mai mulți politicieni, printre care Petre Roman și Traian Băsescu, și au pus bazele Partidul Democrat.

„Nu am candidat pe listele FSN. Am candidat pe listele Partidului Democrat, mă rog, se chema atunci FSN. Ca să fie clar, eu am mers la FSN și pe urmă s-a scindat.

Acum patru ani, Cornel Vișoianu avea o părere ușor diferită de cea de azi despre președintele țării

Am plecat cu Petre Roman și cu toți ceilalți, Radu Berceanu, Traian Băsescu. Nu am avut nicio legătură cu FSN. E istorie“, a spus Vișoianu pentru Newsweek România.

Câțiva ani mai târziu, după ce și-a schimbat orientarea politică, Zamfirescu avea să își schimbe și numele. Noul nume: Cornel Vișoianu.

Presa românească l-a bănuit pe Vișoianu că ar fi lucrat pentru serviciile secrete, mai exact pentru Direcția de Informații Externe. Dar Vișoianu neagă orice legătură cu serviciile secrete.

„Schimbarea de nume a fost o chestie personală. Nu am avut nicio legătură cu DIE. Asta este o... mă rog, nu știu de unde, cine a scos asta.

Dacă mai apare în presă o să-i dau în judecată fără nicio problemă. Nu am fost diplomat, nu am nici o legătură nici cu SIE, nici cu MAE“,  a declarat Cornel Vișoianu.

De pe lista liberalilor, consilier la Ponta

În anul 1997, Cornel Vișoianu a ajuns în funcția de consilier al lui Bogdan Teodoroiu Bujor, pe atunci ministru al Cercetării și Tehnologiei. Trei ani mai târziu avea să candideze din nou, pentru funcția de deputat.

„În vremea aceea eram membru PNL, am și candidat pentru PNL la parlamentare în județul Neamț, în anul 2000“, a declarat Vișoianu.

El a men­ționat că actuala sa soție, Daniela Vișoianu, nu este membră de partid. Însă recunoaște că la începutul anilor 2000 a lucrat împreună cu ea la campania electorală a PNL. Într-un final a ajuns în slujba premierului Victor Ponta, pe atunci liderul PSD.

REPREZENTARE Daniela Vișoianu a fost port-drapelul campaniei centrate pe educație a președintelui Klaus Iohannis - Foto: INQUAM PHOTOS/ George Călin

Afaceri cu „deșteptul“ Buzăianu

Relația dintre Cornel Vișoianu și Bogdan Buzăianu, considerat „băiatul deștept“ al afacerilor cu energie, s-a cimentat în anul 2000. Cei doi au fost angajați ca strategi de campanie ai PNL, dar nu au reușit să se impună la nivel național.

În acea perioadă, Călin Popescu Tăriceanu și Dinu Patriciu au încercat să impună firma acestora, B&C Consulting, doar în câteva județe, inclusiv în Neamț, acolo unde a candidat Vișoianu. La doi ani de la eșecul în alegerile parlamentare, în iunie 2002, Bogdan Buzăianu i-a lăsat firma B&C Consulting lui Vișoianu.

Trei luni mai târziu, Buzăianu i-a mai cedat o socie­tate: Davidoff România SRL. Această firmă a fost preluată de Vișoianu și Dan Ungureanu, actualul partener din organizațiile nonguvernamentale. Ulterior, firma Davidoff a fost rebotezată cu numele Delta Club.

Frați masoni, reuniți în SRL

În prezent, pe numele lui Vișoianu mai sunt trei firme.

În European Consulting & Trade Agency – ECTA Group SRL îi are ca asociați pe Călin Radu Nae, Cristian Octavian Matei, hunedoreanulTudor Simota, masonul Ucu Mihai Faur și Riff Finance SRL, deținută de francezul Philippe Pierre Louis Granier și administrată de Oana Tahor.

Numele lui Călin Radu Nae apare în șapte firme având ca obiect de activitatea dezvoltarea de soluții software.

Controversatul afacerist și-a luat doctoratul la Academia SRI în 2011, dar i s-a retras doctoratul după ce s-a constatat că a plagiat.

Hunedoreanul Tudor Simota este nimeni altul decât secretarul general al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, o piață în care se învârt miliarde de lei anual.

Masonul Ucu Mihai Faur a fost membru activ la PSD, dar este mai cunoscut drept Mare Maestru al Marii Loji Naționale Unite din România.

Acesta, mason de gradul 33, este considerat unul din cei mai bogați oameni din Turda, însă poziția sa nu i-a asigurat și un mandat în Parlamentul European sau Camera Deputaților, conform presei locale. 

O altă firmă controlată de Vișoianu este Global Oil & Metal Energy Corporation SRL. Aici, jumătate din afacere este deținută de Mircea Papadopol.

Legături oficiale și cu chinezii

Cornel Vișoianu apare ca membru fondator al Asociației Marea Lojă Națională a României – Loja de Ritualistică Comparată și Cercetări Masonice.

O altă organizație masonică înființată de Vișoianu este Demolay România, organizație masonică dedicată copiilor până în 16 ani.

Aici, printre membri fondatori, îl regăsim pe Mircea Gheordunescu, fost adjunct al directorului SRI în perioada 1997-2001.

O altă organizație în care Vișoianu este prezent se numește „Casa
Româno-Chineză“, condusă de controversatul Nicolae Dumitru, zis „NIRO“. În această organizație, Vișoianu are funcția de membru în Consiliul Director. „Sunt la Camera de Comerț Bilaterală România - China.

Nu mai sunt la Casa Româno-Chineză de foarte multă vreme. Nu am niciun fel de legătură cu acești stimabili domni. Nu vreau să intru în amănunte despre subiectul respectiv“, a declarat Vișoianu.

Alături de partenerul său de afaceri, Dan Ungureanu, numele lui Vișoianu apare și în asociația Eduteco. Într-o altă organizație, Strategikon, Vișoianu este asociat cu Ioan Mircea Pașcu și generalul Teodor Frunzeti.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te