Cum a încercat ASF să scape de consilieri de lux cu salarii de 16.000 de lei lunar. A reușit cu trei

DE Petru Zoltan | Actualizat: 02.10.2020 - 23:09
Sediul ASF/FOTO: psnews.ro

Consilierii de lux ai șefilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost transformați în „experți în management” în urma reorganizării insituției: li s-au redus salariile nete de la 16.300 la „doar” 13.500 lei.

SHARE

Newsweek România a încercat să afle numele tuturor celor 26 de consilieri de lux angajați la cabinetele membrilor Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară, după ce economica.net a dezvăluit la începutul anului că printre aceștia se află și Larisa Nădrag, iubita cu 13 ani mai tânără a președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, unul dintre baronii PSD. Ea îl consiliază pe vicepreședintele ASF, Gabriel Grădinescu, cel care conduce piața de supraveghere a pieții bursiere. Vicepreședintele Grădinescu, un fost șef de bancă în Focșani, a fost promovat pe funcție pe filiera PSD, cu sprijinul oferit de Marian Oprișan.

Dar Autoritatea de Supraveghere Financiară nu vrea să facă publice numele acestora pentru că ar încălca Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR). „Având în vedere cele menționate, nu vă putem furniza numele angajaților din aparatul de lucru de la nivelul membrilor executivi ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară”, a transmis Biroul de Presă al ASF la solicitarea Newsweek România.

Nicu Marcu a reorganizat instituția

Pe 26 iunie 2020, Parlamentul României a votat numirea lui Nicu Marcu la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară. Printre primele măsuri luate de acesta a fost să scape de consilierii controversați. Pentru că nu putea să îi concedieze, a decis să reorganizeze instituția.

„În ceea ce privește procesul de reorganizare, putem preciza că acesta a vizat toate cele 26 de posturi de consilier din cadrul organigramei ASF iar angajații care au ocupat aceste poziții, până la data de 31 iulie 2020, au fost reîncadrați, cu reducerea corespunzătoare a nivelului veniturilor, în funcția de: expert în management (funcție execuție), în cazul a 23 de poziții alocate aparatului de lucru de la nivelul cabinetelor membrilor executivi ai Consiliului ASF; responsabil (funcție execuție), în cazul a 3 poziții din cadrul sectoarelor de specialitate.

Surse din cadrul ASF susțin că, în urma reorganizării, controversatul consilier Cristian Muntean a fost reîncadrat la Direcția Relații Publice, Petiții și Educație Financiară, direcție condusă de prietenul său Călin Rangu.

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate faptul că Cristian Muntean s-a dus în dimineața zilei de 14 noiembrie 2019 într-o vizită „privată” la Sofia pentru a se întâlni cu Assen Christov, șeful grupului bulgar Eurohold, grup care controlează compania de asigurări Euroins Asigurare și Reasigurare SA. În timpul discuțiilor, Cristian Muntean i-a sugerat lui Assen Christov să ajungă la o înțelegere cu afaceristul Florin Valeriu Pandele în legătură cu diferențele de bani datorate de Euroins către service-urile afaceristului român. Toată discuția a fost înregistrată și depusă de bulgari la Direcția Națională Anticorupție.

În urma acestei vizite „neoficiale”, ASF a declanșat cercetarea disciplinară a consilierul Cristian Muntean, dar până în prezent nu au fost făcute publice rezultatele.

Familia Rangu: 52 de conturi bancare

Călin Rangu are declarație de avere impresionantă: o vilă de 212 mp în Voluntari, un apartament în București și o casă de vacanță în Vâlcea. Pe lângă acestea mai deține trei terenuri intravilane în Ilfov și Vâlcea. Toate împreună cu soția. Conform declarației sale de avere, familia Rangu deține nu mai puțin de 52 de conturi, depozite bancare, investiții în fonduri și asigurări private în care au acumulat aproximativ 800.000 lei, 22.000 euro și 14.000 USD, în ultimii 20 de ani.

Călin Rangu a împrumutat firmele St. George & Dragon SRL cu 50.181 lei, Expertiza & Management Provide cu 4600 euro și 3800 lei, Camera de Diplomație Comercială cu Confederația Elvețiană cu 5400 lei. Alți 5000 de euro i-a dat împrumut lui Lucian Timofanovici.

Familia Rangu are și datorii de 40.466 euro și 58.425 lei. Însă salariul primit de Călin Rangu de la ASF este ținut la secret. Totuși a declarat că a încasat puțin peste 37.000 lei de la Institutul de Studii Financiare pentru funcția de președinte al Consiliului Director. Soția sa a avut un salariu de peste 122.000 lei.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te