Măști cu preț umflat de cinci ori, de peste 11 milioane euro, cumpărate dintr-un sat din Giurgiu

DE Petru Zoltan | Actualizat: 26.03.2020 - 09:47
În satul Uzunu, de unde e firma care vinde măști statului, e un adăpost pentru câini unde a fost și Steven Seagal/FOTO: adevarul.ro

O firmă dintr-un sat din Giurgiu, specializată în vânzarea de băuturi alcoolice și tutun, a primit două contracte în valoare de 56 milioane lei pentru a furniza statului 1,75 milioane măști de tipul FFP2 sau FFP3. Statul, din bani publici, a plătit totul la suprapreț.

SHARE

Mai mult, reprezentanții firmei au cerut să fie luați în evidență pentru plata taxelor și impozitelor la o zi după ce a fost făcută publică lista cu contractele cadru semnate Oficiul Național de Achiziții Centralizate. Până atunci, deci, nu plăteau taxe, deși firma e înființată de un an de zile.

Paradoxal, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că luptă împotriva speculei pe timpul perioadei de stare de urgență.

Contract de la ONAC

Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) a publicat un document cu toate acordurile cadru semnate până în data de 19 martie 2020. Din acest document aflăm că ONAC a cumpărat două loturi de măști de la firma Romwine & Coffee SRL, cu sediul în satul Uzunu, comuna Călugăreni, din județul Giurgiu. Toată această afacere va scoate din vistieria statului nu mai puțin 56 de milioane lei.

Primul lot, de 875.000 de măști, a fost achiziționat de ONAC CU 22,8 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că prețul unei măști a fost calculat la 26 de lei bucata. Pentru celălalt lot, tot de 875.000 bucăți, s-a semnat contractul pe suma de 33,21 milioane lei. Adică pe 38 de lei bucata. Valorea cumulată a celor două contracte a fost de peste 56 milioane lei, ceea ce înseamnă aproximativ 11,3 milioane euro. Culmea, același tip de mască se vindea în magazinele specializate cu 7,2 lei bucata. Ceea ce înseamnă că statul a plătit de patru, respectiv de cinci ori mai mult pentru fiecare mască. Pe site-ul bricodepot.ro al lanțului de magazine Brico un set de două măști de protecție cu mască turnantă FFP3 se vindea cu 14,5 lei setul. Adică cu 7,25 lei fiecare bucată de mască.

Luată în evidență pentru taxe

Firma Romwine & Coffee SRL a fost înființată în martie 2019 și este patronată și administrată de Maria Cristian (57 ani). Obiectul principal de activitate al firmei este „comerțul cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe”. Maria Cristian nu mai apare oficial ca asociat sau administrator în alte firme.

Conform Ministerului de Finanțe, pe 20 martie 2020, firma Romwine & Coffe a fost luată în evidență pentru plata contribuțiilor de asigurări sociale; contribuția asiguratorie pentru muncă; contribuția de asigurări sociale de sănătate, dar și pentru impozitul pe veniturile din salarii și asimilata salariilor.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te