Ciupeala lui Cazemir din muribundul CNSAS: 3000 de lei pentru că vine la București. De la Snagov

DE Ramona Ursu | Actualizat: 13.09.2019 - 08:27
Cazemir Ionescu - Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cazemir Ionescu, inculpat în dosarul „Mineriadei“ și unul dintre cei mai controversați membri ai Colegiului CNSAS, primește lunar din partea instituției o sumă deloc de neglijat, 3.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare.

SHARE

Asta, deși Ionescu deține o casă în localitatea Snagov, aflată la marginea Bucureștiului, de unde naveta se poate face în circa 40 de minute. Și alți patru membri ai Colegiului primesc bani de chirie și de transport, însă aceștia au domiciliile la sute de kilometri de București.

Salariul unui membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității ajunge și până la aproximativ 9.000 de lei lunar, bani în mână, echivalentul a mai bine de trei salarii medii pe economie, net.

La această sumă se adaugă, pentru cei care nu locuiesc în București, bani pentru plata unei locuințe închiriate în Capitală sau pentru cazarea la un hotel, ținând cont că cinci dintre cei 11 membri ai Colegiului au adresa declarată în provincie, iar pentru a-și putea desfășura activitatea la CNSAS trebuie să fie în București.

Precizăm că, până acum, ședințele Colegiului CNSAS aveau loc de două ori pe săptămână, așa cum prevede și legea, fiind programate în zilele de marți și joi.

Suma stabilită pentru acoperirea costurilor de chirie este între 3.000 de lei și 3.300 de lei lunar, circa 650-700 de euro, pentru fiecare dintre aceste persoane.

Prețul unui apartament mobilat, aflat într-o zonă centrală a Bucureștiului, poate fi, la închiriere, și 500 de euro, însă costurile pentru locuințele de închiriat variază în funcție de dotări și de zonă.

În afară de suma pentru chirie sau cazare, CNSAS acoperă și banii de transport pentru membrii Colegiului care sunt din afara Bucureștiului.

Zeci de mii de euro pentru chirii și transport

Newsweek România a solicitat CNSAS să îi pună la dispoziție cheltuielile pentru chirie, cazare și transport, care sunt acoperite pentru fiecare membru al Colegiului în parte, în perioada iulie 2018 – iulie 2019 (inclusiv), defalcat pe fiecare lună.

Precizăm că, dacă în cazul cheltuielilor cu transportul datele oferite de CNSAS acoperă inclusiv luna iulie a acestui an, la cazare sau chirie, în iulie 2019, sumele decontate de CNSAS sunt zero.

Vă prezentăm, în continuare, situația acestor sume decontate de stat, din care reiese că inclusiv cei care stau în localități de la marginea Bucureștiului au solicitat bani pentru a-și închiria case în Capitală.

În total, pentru cinci din cei 11 membri ai Colegiului CNSAS cărora li se decontează chiria și transportul, instituția a cheltuit, în perioada menționată, nu mai puțin de 200.678,37 de lei.

Banii au fost împărțiți astfel: cazare – 2.613,34 de lei, plata chiriei pentru o locuință în București – 178.697 de lei, transport – 19.368,03 lei.

Cazemir Ionescu – casă la Snagov, chiriaș în București

Unul dintre membrii Colegiului CNSAS care beneficiază de bani de chirie de la stat este Cazemir Ionescu, inculpat în dosarul „Mineriadei“, care a ajuns în funcția amintită cu sprijinul parlamentarilor PSD.

Conform declarației de avere, Cazemir Ionescu deține o casă de locuit în comuna Snagov, județul Ilfov, localitate aflată la circa 40 de kilometri de București.

Drumul până în Capitală se poate face în aproximativ 40 de minute, în condiții de trafic normal. Ionescu a decis că, deși deține o casă de 225 de metri pătrați în Snagov, are nevoie de banii de la stat pentru a locui în chirie în București.

Astfel, în perioada iulie 2018 – iunie 2019, Cazemir Ionescu a primit de la stat 3.000 de lei, bani de chirie. Acesta nu a solicitat și bani pentru transport, pe care alți colegi de-ai lui din provincie îi primesc.

Conform ultimei declarații de avere, din mai 2019, Cazemir Ionescu a câștigat într-un an, ca membru al Colegiului CNSAS, 106.300 de lei, adică circa 8.850 de lei lunar (aproximativ 1.900 de euro). La acești bani se adaugă un venit anual de 43.456 de lei, din pensie.

Despre motivele pentru care a solicitat banii de chirie, deși locuiește „în coasta“ Bucureștiului, Ionescu a declarat pentru Newsweek România: „Cât mă mai țineau balamalele și eram și eu în putere, făceam naveta, dar este o navetă de peste 70 de kilometri și, după cum știți, între timp nu se mai poate circula pe DN1, pe porțiunea aceea. Și făceam și câte trei ore pe drum.

Noi lucrăm zilnic, eu am mers și azi la CNSAS, deși n-am nici birou. Suma aceasta este pentru chirie, iar tot ce cheltuim suplimentar pentru casă suntem obligați să suportăm din banii noștri“.

Vuvrea, drumuri de la Severin la București: 3.517 lei

Nicolae Vuvrea (foto), de profesie jurist, a ajuns în conducerea CNSAS tot cu susținerea PSD. Consilier local în Drobeta-Turnu Severin,  din partea aceluiași partid, Vuvrea mai are în CV și funcția de inspector de specialitate la Consiliului Județean Mehedinți.

Cu domiciliul stabil în Drobeta-Turnu Severin, unde deține, conform ultimei declarații de avere, două apartamente, Nicolae Vuvrea primește lunar de la CNSAS suma de 3.200 de lei pentru chiria unei locuințe în București.

În perioada iulie 2018 – iunie 2019, instituția i-a mai decontat acestuia și suma de 3.517,51 de lei, bani pentru plata transportului, fiindu-i acoperită, astfel, cheltuiala pentru deplasarea în București, din localitatea în care domiciliază, pentru a-și desfășura activitatea la CNSAS. Astfel, pentru chirie și transport, Vuvrea a primit de la CNSAS, în perioada amintită, suma de 41.917,51 de lei. 

În privința indemnizației de membru al Colegiului CNSAS, Vuvrea a câștigat, într-un an, 81.241 de lei, adică circa 6.770 de lei lunar.

Conform declarației sale de avere, din mai anul acesta, tot pentru un an, Nicolae Vuvrea a mai primit și alți bani de la stat: 21.889 lei, reprezentând banii ca inspector de specialitate în cadrul Consiliului Județean Mehedinți, și 3.000 de lei, indemnizația de consilier local.

Îl recomandă „tinerețea“. Cost: 9.000 de euro, fără salarii

Botoșăneanul Cătălin Boris Precul (foto), membru al Colegiului CNSAS, a ajuns în această funcție susținut tot de PSD. În martie anul trecut, când Parlamentul i-a validat mandatul la instituția care se ocupă de arhivele Securității, acesta declara, pentru Newsweek România, că îl recomandă pentru această funcție „tinerețea, entuziasmul și puterea de muncă“.

Precul (32 de ani) este absolvent de Drept și, conform propriului CV, a mai lucrat, la începutul carierei, pentru o companie la care se ocupa cu „furnizarea de consultanță nutrițională și vânzarea de produse nutriționale bio“, a mai fost consilier județean la Botoșani și, între 2016 și 2018, a fost consilier al șefului CJ Botoșani, Costică Macaleți (PSD), căruia îi oferea consultanță pe probleme de relaționare cu cetățenii, având printre responsabilități și lucrări de secretariat și de protocol.

Anul trecut, Cătălin Boris Precul și-a schimbat brusc traseul profesional și a ajuns în conducerea CNSAS, instituție care deține una dintre cele mai importante arhive ale României și care se ocupă cu deconspirarea foștilor ofițeri de Securitate.

Și pentru că are domiciliul declarat în localitatea botoșănenă Vlăsinești, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității i-a decontat lui Precul, în perioada august 2018 – iunie 2019, 3.000 de lei lunar pentru chiria unei locuințe în București și încă 2.613,34 de lei, bani de cazare pentru luna iulie 2018. La aceste sume se adaugă decontarea transportului, 4.849,13 lei.

În total, pentru chirii, cazare și transport, acesta a primit, într-un an, de la CNSAS, 40.462,47 de lei, adică aproape 9.000 de euro.

Așa cum reiese din ultima sa declarație de avere, din mai 2019, Cătălin Boris Precul a primit, într-un an, de la CNSAS un salariu de 81.241 de lei (6.770 de lei lunar, bani în mână).

Tot în aceeași perioadă, Precul a mai declarat și alte venituri: 12.088 de lei, banii primiți de la Consiliul Județean Botoșani, pentru funcția de consilier al șefului instituției, 831 de lei de la o firmă pentru care a prestat servicii juridice, 485 de lei de la Asociația Agrom-Ro, fiind consultant cameral, și încă 947 de lei, ca asistent manager la o firmă privată.

Fost magaziner la Dacia, mii de euro lunar de la stat

Valentin Blănariu (foto), vicepreședinte al Colegiului CNSAS, a ajuns în această funcție având sprijinul parlamentarilor PSD.

Licențiat în Drept, Blănariu declara pentru Newsweek România, în primăvara anului trecut, odată cu preluarea mandatului la CNSAS, că și-a început cariera ca magaziner la Dacia și că, pentru funcția de membru al Colegiului CNSAS, îl recomandă „autoritatea morală“.

Cu domiciliul declarat la Reșita, Valentin Blănariu este pe lista celor care primesc bani de la CNSAS pentru acoperirea cheltuielilor de chirie și transport.

Astfel, pentru perioada iulie 2018 – iunie 2019, Blănariu a primit lunar 3.200 de lei pentru plata chiriei, mai puțin în august anul trecut, când suma a fost mai mică, 3.097 de lei, iar banii de transport au ajuns la 5.473,53 de lei, care acoperă și luna iulie 2019.

În total, în această perioadă, pentru chirie și transport, suma decontată de CNSAS pentru acest membru al Colegiului au fost de 43.770,53 de lei.

Conform declarației de avere din mai 2019, salariul încasat, într-un an, de Valentin Blănariu de la Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a fost 96.156 de lei, adică peste 8.000 de lei lunar.

Drumul de la Iași la București via Dorohoi

Alexandra Toader (foto) este printre puținii membri ai Colegiului CNSAS care sunt licențiați în Istorie, având un master în „Istoria comunismului în România“ și un doctorat în Istorie, obținut la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iași.

La această instituție de învățământ universitar, Toader le-a predat, în calitate de asistent asociat, studenților de la Facultatea de Istorie, iar din septembrie 2014 este cercetător științific la aceeași facultate.

Alexandra Toader a ajuns, de anul trecut, în conducerea CNSAS fiind susținută pentru această funcție de președintele Klaus Iohannis.

Conform declarației de avere, Alexandra Toader are domiciliul declarat la Dorohoi (județul Botoșani), iar pentru activitatea la CNSAS instituția îi acoperă cheltuielile de transport și de chirie în București.

În perioada luată în calcul de Newsweek România, Consiliul i-a decontat Alexandrei Toader doar sumele aferente pentru un interval de zece luni, septembrie 2018 – iunie 2019, un total de 38.527,86 de lei, adică 33.000 de lei pentru chirie și 5.527,86 de lei pentru transport.

Salariul anual de la CNSAS al Alexandrei Toader este de 81.241 de lei (6.770 de lei lunar), iar, pe lângă acești bani, aceasta a mai declarat, în mai anul acesta, venituri anuale de 14.612 lei de la Administrația Prezidențială, fiind consilier în cadrul Departamentului Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, și alți 4.446 de lei, fiind membru al Consiliului director al Fondului Român de Dezvoltare Socială.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te