Angajatorul soției ex-premierului Tudose, învins de prietenii lui Bittman la o licitație a CNI

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.04.2020 - 11:21
Un grup sudat: Bogdan Brăileanu - în prim plan, cu pulover roșu; Ștefan Cojanu - în dreapta lui Dan Bittman/FOTO: facebook.com

Firma de lucrări de infrastructură pe bani publici care i-a angajat fostului premier Mihai Tudose soția s-a văzut învinsă la o licitație a Companiei Naționale de Investiții de niște anonimi care se ocupă de sonorizări de evenimente.

SHARE

Pe 3 septembrie 2018, Compania Națională de Investiții anunța că scoate la licitație contractul de execuție de lucrări “Modernizare și reabilitare cinematograf Independența, municipiul Târgoviște”. Printre ofertele depuse, și cea a unui consorțiu din care făcea parte și EN Electric Proiect Office SRL. Aceasta din urmă este o companie care are ani în care culege zeci de milioane de lei de la stat pentru lucrări de infrastructură. Poate și pentru că EN Electric Proiect Office SRL nu este o firmă oarecare, ci o firmă care a angajat-o pe soția fostului premier Mihai Tudose acum câțiva ani. Când Tudose conducea Guvernul, soția acestuia era angajată la companie și compania câștiga contracte de la stat. Conform unui articol de presă din 2017, Corina Tudose era angajată chiar la departamentul “ofertare licitații” al firmei. Din 2019, soția lui Tudose nu mai apare în declarațiile de avere ale fostului premier ca angajată la EN Electric Proiect Office SRL.

Firma pierde, Tudose pleacă din PSD

Consorțiul din care făcea parte și EN Electric Proiect Office SRL, însă, nu a avut nici o șansă la licitația organizată de CNI. În primă fază, contractul a fost atribuit companiei Pro Strategy Construction SRL, dar, pe 18 decembrie 2018, concurentul Audiotech Multimedia Group SRL a contestat atribuirea la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Pe 11 ianuarie 2019, CNSC a decis refacerea procedurii de atribuire de către Compania Națională de Investiții, controlată de către apropiatul lui Liviu Dragnea, Adrian Ionuț Gâdea. Nici trei săptămâni mai târziu, coincidență au ba, pe 29 ianuarie 2019, Mihai Tudose își anunța plecarea din PSD invocând “că o parte din actuala echipă de conducere a partidului a înlocuit agenda publică cu agende personale, că orice încercare de dialog și dezbatere internă a problemelor reale ale României nu este luată în seamă”. Era vorba despre un conflict ireconciliabil al lui Tudose cu Liviu Dragnea, atunci președintele PSD.

Aproape șase luni mai târziu, pe 7 iunie 2019, Compania Națională de Investiții anunță câșigarea contractului de către Audiotech Multimedia Group SRL pentru 5,2 milioane de lei fără TVA.

Contract mai mare decât cifra de afaceri

Contractul primit de Audiotech Multimedia Group SRL de la Compania Națională de Investiții reprezenta aproape 90% din veniturile încasate în tot anul anterior, 2018 (6,7 milioane de lei), și cu 50% mai mult decât încasase firma în 2017 (3,6 milioane de lei). Cum a reușit, deci, o companie care, conform numelui, are de-a face cu instalații de sunet, să primească o lucrare care presupune, practic, reconstrucția unui cinematograf (cinema-ul “Independența” din Târgoviște era aproape o ruină la începerea lucrărilor)?

Asociere cu o firmă de casă a Primăriei Sectorului 2

La fel de adevărat este că, de-a lungul ultimilor ani, Audiotech Multimedia Group SRL și-a adăugat la obiectele de activitate ale firmei și cele necesare pentru a efectua lucrări de construcții, însă nu și-a modificat numele. Mai mult, a fost în câteva rânduri subcontractant al altei firme, Romco System SRL, la lucrări de reabilitare, construcție și altele asemenea, lucrări obținute de Romco System SRL de la Primăria Sectorului 2 din București, dar și de la instituții publice din Buzău, Botoșani și Târgoviște.

Patronul Audiotech, chermeze cu Raj Tunaru

Audiotech Multimedia Group SRL este deținută de către soții Brăileanu. Bogdan Brăileanu, capul familiei, deține pachetul majoritar de părți sociale și este și administrator al firmei. Unul din directorii companiei este Ștefan Cojanu. Ambele, nume fără relevanță publică. Anturajul celor doi, însă, care sunt și prieteni buni, conține nume mult mai notorii. Printre acestea, Dan Bittman și Raj Tunaru. Toți patru, împreună cu alți prieteni (printre care Romică Țociu sau Mihai Mitoșeru, vestiți comici – voluntar sau involuntar – ai micului ecran), încing partide de fotbal aproape săptămânal, asezonate post factum cu mici chermeze de restaurant. Multele fotografii pe care Brăileanu, Cojanu și ceilalți le răspândesc pe Facebook arată un grup sudat, vesel și cu activitate constantă.

În ce-i privește pe Țociu și Mitoșeru, e greu de crezut că au foarte multe discuții de business cu Brăileanu și Cojanu. Raj Tunaru, însă, este om de afaceri. Cu plângeri penale pe numele lui și vânat de unii creditori, dar om de afaceri în domeniul hotelier. În anii 2000, Tunaru a fost deputat PRM, apoi PSD (ambele partide bifate în primii doi ani dintr-un singur mandat). A făcut patru ani de închisoare în SUA, după ce a amenințat cu moartea o femeie pe care o bruscase anterior.

Bittman, menestrelul PSD, patronul spiritual al grupului

Dan Bittman le-a devenit total antipatic multora după ce, în 2018, a prezentat un eveniment al Primăriei Sectorului 5, în care l-a lăudat deșănțat pe primarul PSD Daniel Florea. “Doamnelor şi domnilor, în aplauzele dumneavoastră, vreau să-l invit în scenă, pe domnul primar al Sectorului 5, domnul Daniel Florea! Dom’ primar, dar văd că... merge bine treaba aici, în Sectorul 5, nu ştiu... Extraordinar, toată lumea-i fericită. Eu, sincer, din ce văd, cred că toate aceste unități care sunt astăzi alături de noi sunt prietenii domnului primar, pentru că văd că toată lumea e fericită, bucuroasă şi asta înseamnă că domnul primar face o treabă foarte bună. Felicitări!”, i-a spus Bittner lui Florea, de asemenea prezent pe scenă. Criticat de foarte mulți utilizatori de Facebook pentru osanalele aduse primarului PSD, Bittner a răspuns făcând referire la “o majoritate bolnavă”: “Mi se pare că exagerați și că ar trebui să intrați în pământ de rușine atunci când, fără ca să mă cunoașteți, vă permiteți să mă jigniți atât pe mine, cât și pe toți cei care au participat la eveniment. V-ați obișnuit în România că toți trebuie să gândim după placul unei majorități bolnave, ei bine eu nu fac parte din majoritatea dvs. și mă mândresc cu asta, puteți să vă scuipați, să vă urâți, să vă jigniți între voi cât doriți, menirea mea a fost și va fi alta pe acest pământ și sunt tare bucuros că nu fac parte din ea.”

Brăileanu: "Am câștigat contractul de la CNI în urma unei contestații"

Despre aceste relații, însă, Bogdan Brăileanu a preferat să nu vorbească. “Nu e treaba nimănui cum am ajuns în relații cu cineva”, a spus acesta pentru Newsweek România. În ce privește contractul de la Târgoviște, totul ar fi în regulă. “Contractul de la CNI l-am câștigat în urma unei contestații la CNSC. Suntem în grafic cu lucările de la cinematograful din Târgoviște, dar acolo e o problemă de proiectare. Mă rog, nu știu dacă trebuie să vă spun aceste detalii. Cu toată criza, puteam să terminăm până la sfârșitul lunii iunie. Se lucrează acolo.”, a adăugat patronul Audiotech Multimedia Group SRL.

Despre relația cu Romco System SRL, o obișnuită a contractelor publice, Brăileanu a spus pentru Newsweek România că nu mai e de actualitate: “Cu Romco ne-am asociat cu foarte mult timp în urmă. Suntem prieteni, colaboratori, oameni serioși. Suntem prieteni prin prisma serviciului. Nu am mai licitat împreună pentru că ei au crescut mult mai mult. Noi suntem micuți.”

La final, Brăileanu a spus câte ceva și despre directorul Ștefan Cojanu: “Ștefan Cojanu a venit la mine din bancă. E plus valoare la mine în firmă.”

Un tată cu "Comerț exterior" în ceaușism

Ștefan Cojanu, contactat de către Newsweek România, a spus doar că nu discută despre “lucruri confidențiale”, apoi a închis telefonul. În privința acestuia, însă, nu numai anturajul e interesant, ci și părinții. Mama, Elena Cojanu, a fost, până la pensie, directoare comercială la Bucur SA, fosta ICRA București (Întreprinderea de Comerț cu Ridicata pentru Produse Alimentare).

Tatăl, Gheorghe Cojanu, asociat cu fiul său în firma Elstecom SRL, a fost până acum câțiva ani auditor intern la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit propriilor declarații de avere depuse până în 2014.

Într-una din aceste declarații, Cojanu senior menționează și donarea unui apartament către “FIU”, Ștefan Cojanu, în 2011.

Bătrânul Cojanu pare a fi un tip conectat. Inclusiv la rețelele sociale. Pe Facebook, de exemplu, și-a făcut două conturi, ambele prezentând la profil aceeași fotografie. În contul deschis, probabil, în a doua fază, Cojanu senior menționează și actualul domiciliu, din Ilfov, dar și locul nașterii (Berbești, Vâlcea). Tatăl lui Ștefan Cojanu pomenește studii la “Universitatea Politehnică București”, dar și la “ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCUREȘTI”.

În celălalt cont de Facebook, însă, care pare a fi o ciornă a celui de-al doilea, Cojanu senior se laudă că e “absolvent Cibernetică și Comerț exterior”. Cum Gheorghe Cojanu este născut în 1950, studiile de “Comerț exterior”, dacă există, trebuie să fi fost în anii ceaușiști '70-'80, când comerțul exterior nu era decât pentru cei mai loiali ai Partidului Comunist Român.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te