Liviu Petrina, fondatorul Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache și candidat la Senat pe locul 1 în județul Alba pe lista alianțelor Forțelor de Dreapta (Forța Dreptei, PMP și Alternativa Dreaptă) a vorbit pentru Newsweek România în cadrul unui interviu cu Sabin Orcan despre motivele care l-au determinat să revină în prima scenaă a politicii românești în pragul alegerilor Parlamentare și despre planurile sale pentru viitorul României. Urmărește interviul integral pe pagina de YouTube Newsweek România
Planul lui Liviu Petrina pentru viitorul României. „Vindecarea mentalității și reîntregirea țării”
Întrebat ce anume l-a determinat să revină în primul plan al politicii din România, acum, în prag de alegeri Parlamentare și prezidențiale, Liviu Petrina spune:
„Eu cred că e nevoie, în România, de o schimbare fundamentală în plan moral. Cred că neputințele pe care clasa politică le-a arătat în acești ani trebuie vindecate cât mai curând. Lumea s-a săturat, s-a scârbit de politică, ceea ce e un lucru foarte grav pentru o națiune.
Oamenii nu mai doresc să participe la viața socială, la politică... nu ne mai interesează. "Toți sunt la fel. Nu avem încredere în niciunul", mărturisesc cei care mai au încă răbdare să stea de vorbă cu noi, când cerem semnături sau când dorim să le oferim o informație despre campania noastră”, spune Liviu Petrina.
„Este o situație foarte gravă în România. Această criză spiritual-morală trebuie vindecată. Este una dintre direcțiile fundamentale pentru care ar trebui să acționeze toți oamenii responsabili din neamul nostru”, spune Liviu Petrina.
Cum vede Liviu Petrina reîntregirea României?
„A doua este reîntregirea națională. Aceste două cauze pe care ar trebui să le servim cu toții, cei care ne considerăm responsabili și care dorim să fim de folos”, a spus Petrina.
Întrebat la ce se referă prin „reîntregirea națională”, Liviu Petrina răspunde:
„Eliminarea urmărilor pactului Ribbentrop-Molotov. Adică să readucem acasă teritoriile pe care rușii ni le-au răpit în 1940. Tratatele le fac oamenii. Carta de la Helsinki prevede, în primul articol, dreptul și posibilitatea ca statele să-și schimbe granițele, să-și regleze situația în mod public”.
De asemenea, întrebat ce ar putea da România la schimb pentru „eliminarea” pactului Ribbentrop-Molotov semnat între Germania și URSS la 23 august 1939, Liviu Petrina spune: „Am putea să le dăm Transnistria, de exemplu, care e locuită în proporție de 42%, de români. Am putea face schimb de populație, iar ei (rușii n.red) să ne cedeze Bucovina, sudul Basarabiei și Insula Șerpilor”, spune Petrina.
Amestecul Moscovei în alegerile din Republica Moldova
„Este bună direcția pro-europeană pe care doamna Maia Sandu a întărit-o în anii de când este la putere. Chiar recent am aflat că cel de pe locul 3, Usatî s-a desprins de impostorul de pe locul 2 și șansele Maiei Sandu au crescut consistent.
Evident că Moldova trebuie să ajungă din nou între frontierele României. Că ar putea face pasul direct... ar fi și mai simplu, dar în împrejurările de acolo sunt de natură că, la ora actuală, nu e posibil acest lucru. Atunci, calea prin Uniunea Europeană este cea mai potrivită. Și nu e posibil pentru că rușii au investit acolo, în acești 35 de ani, o energie extraordinară pentru a bloca revenirea acestor teritorii la România”, a declarat Petrina.
Cea de-a 11-a „poruncă” a lui Corneliu Coposu pentru poporul român
„Vreau să vă spun că, cu 30 și ceva de ani în urmă, Corneliu Coposu, când se apropia de încheierea activității politice și a vieții, a lansat a 11-a „poruncă” pentru poporul român.
A spus că „dacă generația mea, (a lui Corneliu Coposu), nu va reuși să readucă acasă teritoriile răpite de ruși în 1940, las cu limbă de moarte pentru generațiile care vin să facă eforturi, peste eforturi pentru a aduce acești frați ai noștri, această ramură românească care a suferit atât de mult sub cotropirea rusească”.
Deci este limpede că Ucraina trebuie să câștige acest război. Rusia trebuie să se retragă în granițele ei firești. Să pună capăt acestei agresivități scandaloase pe care a manifestat-o, de altfel, de-a lungul secolelor.
Noi am fost ocupați de 14 ori de ruși. Deci primul pas care trebuie făcut este încheierea acestui război prin eliminarea rușilor de pe teritoriul ucrainean. Apoi se pot așeza relațiile în mod civilizat între popoarele din această parte a lumii și eliminarea urmărilor Pactului Ribbentrop-Molotov, așa cum s-a spus într-o rezoluție a Parlamentului European că este o sarcină firească pentru România.
România are datoria să facă acest lucru, nu numai pentru interesul propriu, ci și pentru a așeza relația din această parte a Europei într-o normalitate”, a mai afirmat Petrina.
„În prezent este inacceptabil ca Rusia să se poată amesteca în campania electorală și în treburile interne. Au investit 100 de milioane de euro ca să mituiască. Se spune că 300 de mii de oameni au fost mituiți în aceste alegeri, în turul întâi din Republica Moldova. 300 de mii, dacă mai punem încă pe atâția... o familie, 2-3 membri de familie, vă dați seama, la 1.500.000 de votanți, ce pondere a avut acest amestec brutal în treburile Moldovei.
Uitați-vă ce fac și în Georgia. Adică rușii continuă această politică agresivă sub diverse forme. Ori război, ori amestec în întreburile interne”, a declarat el.
Iliescu a făcut „politică rusească” în România după Revoluția din 1989
„România nu și-a făcut datoria după 1989. Pentru că a avut aici un regim, cum știm, care era servil, dacă nu chiar ghidat de ruși. Iliescu, de fapt, a făcut politică rusească aici, până la un moment dat, cât a fost la putere.
După aceea, când cererea PNȚCD-ului din primii ani de după Revoluție, de a merge România în UE și în NATO, a căpătat sprijin tot mai mare din partea populației și în țările europeane au înțeles că e bine să facă acest lucru cât mai curând, Iliescu a cedat. Nu știu în ce condiții.
Unii spun că poate, în schimb, i se prelungește această „închisoare în libertate”, ca să o numesc așa. Adică, el e de fapt în continuare sub o povară extraordinară. El e un criminal pentru crimele din Decembrie și pentru mineriadele alea”, spune Liviu Petrina.
CMF 11240022