"Şeful statului a subliniat că o încetare a focului şi îngheţare a conflictului nu vor duce la instaurarea păcii", a subliniat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, potrivit căruia Zelenski a cerut Sfântului Scaun "să contribuie la punerea în aplicare a planului de pace ucrainean" care constă în recuperarea de către Kiev a tuturor teritoriilor ocupate de forţele ruse.
Zelenski îi transmite trimisului Vaticanului că încetarea focului în Ucraina ''nu va duce la pace''
Distrugerea barajului de la Kahovka, marţi, în sudul Ucrainei, va avea 'consecinţe teribile pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu', a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în timpul întâlnirii cu trimisul special al papei Francisc.
"Această crimă comportă ameninţări enorme şi va avea consecinţe teribile pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu", a afirmat Zelenski în discuţia cu cardinalul italian Matteo Zuppi.
Citește și: Liderii Formatului Bucureşti 9: Susţinem cu fermitate aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei
"Am discutat despre situaţia din Ucraina şi despre cooperarea umanitară în cadrul Formulei ucrainene de pace", a indicat Zelenski într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram după întâlnirea cu emisarul papal, potrivit Reuters.
"Numai eforturi conjugate, izolarea diplomatică şi presiunea asupra Rusiei pot influenţa agresorul şi pot aduce o pace dreaptă pe teritoriul ucrainean", subliniază Volodimir Zelenski în mesajul său.
"Preşedintele a menţionat că Sfântul Scaun ar putea contribui în mod eficient la eliberarea prizonierilor ucraineni, la aducerea acasă a copiilor deportaţi şi la restabilirea justiţiei", a adăugat preşedinţia de la Kiev în comunicatul său de presă.
Vizita cardinalului Zuppi la Kiev intervine în timp ce forţele ucrainene au desfăşurat în ultimele zile o serie de "acţiuni ofensive" menite să testeze apărarea rusă şi au revendicat câştiguri în apropierea oraşului devastat Bahmut, în estul ţării.
Citește și: AUDIO Rușii în panică, după ce Putin ar fi anunțat la radio „invazia forțelor armate ale Ucrainei”
Rusia susţine că a contracarat toate aceste atacuri.
Invazia rusă în Ucraina durează de peste 15 luni, iar toate iniţiativele de pace între cele două părţi par sortite eşecului, Kievul şi Moscova intenţionând să se bată pe câmpul de luptă în acest stadiu al războiului.