Zelenski declară război transportului maritim rusesc la Marea Neagră: „Vor avea zero nave”

DE Alin Crișan | 08.08.2023 - 21:52
Navă de război - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Volodimir Zelenski a confirmat, marţi, că Ucraina va riposta cu atacuri asupra porturilor şi navelor ruse, dacă Kievul este împiedicat de Moscova să-şi transporte cerealele pe Marea Neagră.

SHARE

Porturile şi navele ruseşti din Marea Neagră - inclusiv petroliere care transportă milioane de barili de ţiţei către Europa - ar putea fi atacate în mod justificat de armata ucraineană ca parte a eforturilor sale de a slăbi maşina de război a Moscovei, a avertizat luni un oficial cu rang înalt de la Kiev, într-un interviu pentru POLITICO, după două atacuri recente asupra unor nave ruseşti.

Zelenski declară război transportului maritim rusesc la Marea Neagră: „Vor avea zero nave”

"Tot ce mişcă ruşii încoace şi încolo pe Marea Neagră sunt ţintele noastre militare valide", a declarat pentru POLITICO Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a explicat că astfel de acţiuni sunt o ripostă faţă de retragerea Rusiei din acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră şi declanşarea unei serii de atacuri cu rachete asupra silozurilor cu cereale şi porturilor ucrainene.

"Această poveste a început cu Rusia blocând coridorul de cereale, ameninţând că ne va ataca navele, distrugându-ne porturile", a spus Ustenko. "Infrastructura noastră maritimă este atacată în mod constant", a arătat el.

În weekend, Ucraina a declarat apele din jurul porturilor ruseşti de la Marea Neagră drept "zonă cu risc de război", începând cu data de 23 august şi "până la noi ordine". Zona include porturi ruseşti importante precum Novorossiisk, Anapa, Ghelendjik, Tuapse, Soci şi Taman. Acest lucru face ca tarifele de asigurare pentru nave să crească vertiginos şi ar putea pune în pericol una dintre principalele rute de export ale Rusiei pentru petrol şi produse petroliere - esenţială pentru a asigura Kremlinului destui bani pentru a continua războiul împotriva Ucrainei, notează POLITICO.

"După acest weekend, Marea Neagră pare un loc şi mai periculos pentru transportul maritim internaţional şi deja era foarte periculos", a declarat Byron McKinney, director la S&P Global Market Intelligence. "Multe nave pur şi simplu nu mai merg în zonă. Asigurările sunt aproape inexistente. Acolo unde există poliţe de asigurare, acestea sunt foarte ridicate şi ele nu vor face decât să crească", a arătat analistul.

Citește și: Avarie la Centrala de la Cernavodă. Unitatea 1 s-a deconectat

Sâmbătă, agenţia maritimă federală a Rusiei, Rosmorreciflot, a anunţat că un petrolier rusesc, Sig, a fost lovit - într-un atac atribuit forţelor ucrainene - în timp ce naviga în apropierea peninsulei ucrainene Crimeea, ocupată de Rusia. "Petrolierul a primit o lovitură în zona sălii motoarelor, aproape de linia de plutire, pe partea de tribord, probabil ca urmare a unui atac cu drone maritime", au declarat oficialii ruşi.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că atât timp cât ruşii "terorizează oraşele ucrainene paşnice şi distrug cereale, condamnând sute de milioane de oameni la foamete", nu vor mai exista "ape sigure sau porturi paşnice (pentru ruşi) în Marea Neagră şi Marea Azov".

ZELENSKI: UCRAINA VA RIPOSTA ÎMPOTRIVA RUSIEI ÎN MAREA NEAGRĂ

Făcându-se ecoul acestor declaraţii, şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a intervenit marţi şi a anunţat, într-o înregistrare video publicată pe site-ul Preşedinţiei, că Ucraina va riposta la adresa Rusiei în Marea Neagră pentru a se asigura că apele teritoriale ucrainene nu sunt blocate şi că Ucraina poate importa şi exporta cereale şi alte bunuri.

"Dacă Rusia continuă să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, blocând sau trăgând din nou asupra noastră, lansând rachete asupra porturilor noastre, Ucraina va face acelaşi lucru. Aceasta este o apărare justă a oportunităţilor noastre, a oricărui coridor", a declarat Zelenski, citat de Reuters. "Nu avem atât de multe nave. Dar ei ar trebui să înţeleagă clar că, la sfârşitul războiului, vor avea zero nave, zero", a punctat preşedintele, potrivit news.ro.

Într-un briefing de presă cu reporteri din ţări din America Latină, care nu este clar când a avut loc şi pe care i-a adunat în biroul său, Zelenski a cerut Rusiei să înceteze să mai tragă cu rachete şi drone în porturile ucrainene şi să permită desfăşurarea comerţului, notează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te