Zelenski cere sprijin Ligii Arabe. Bashar al-Assad, menținut la putere de Putin, este și el prezent

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.05.2023 - 20:31
Zelenski la reuniunea Ligii Arabe-Foto: Profimedia Images
Assad la reuniunea Ligii Arabe-Foto: Profimedia Images

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este prezent la reuniunea Ligii Arabe, unde se află, pentru prima dată după ani de excludere, și președintele Siriei, Bashar al-Assad, menținut la putere de Putin.

SHARE

Experții au susținut în mod repetat că dezastrul făcut de Putin în Siria, unde l-a menținut la putere pe Bashar al-Assad anihilând revolta poporului - și generând astfel cea mai mare catastrofă umanitară de la al Doilea Război Mondial - se întâmplă și în Ucraina.

Acum, cei doi președinți, unul devotat lui Putin, celălalt în război cu liderul de la Kremlin, s-au întâlnit în Arabia Saudită la summitul Ligii Arabe.

Zelenski vorbește la Liga Arabă despre protejarea populației musulmane din Crimeea

Președintele Ucrainei a sosit în Arabia Saudită pentru a se adresa la summitul Ligii Arabe.

„Mă voi întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud și voi avea alte discuții bilaterale”, a scris Zelenski pe rețelele de socializare, potrivit pravda.com.ua.

„Prioritățile noastre sunt readucerea tuturor prizonierilor politici din Crimeea și din teritoriile ocupate temporar, aducerea înapoi a tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate ilegal, prezentarea formulei noastre de pace, a cărei implementare ar trebui să implice cât mai multe state și garantarea securității energetice iarna viitoare”, a scris Zelenski.

„O altă prioritate este protecția comunității musulmane din Ucraina. Crimeea a fost prima care a suferit de pe urma ocupației ruse, iar cei mai mulți dintre cei care sunt supuși represiunii în Crimeea ocupată sunt musulmani”.

Zelenski este însoțit de Mustafa Djemiliev, liderul tătarilor din Crimeea.

Citește și: VIDEO Cum fug rușii din Bahmut. Prigojin, urmărit de securitate pentru că l-a insultat pe Putin

Vizita lui Zelenski în Arabia Saudită are loc pe fondul reprimirii în Liga Arabă a Siriei, după ani de zile de excludere din cauza reprimării brutale a revoluției poporului sirian pornită în 2011 și a războiul intern ce a urmat, Bashar al Assad fiind menținut la putere de Putin și de miliții șiite finanțate de Iran.

În plus, țările arabe nu au avut nicio poziție de sprijin pentru Ucraina în războiul împotriva invadatorilor ruși.

Assad, „victorios” din disensiunile dintre SUA și statele arabe

Președintele sirian Bashar al-Assad se află și el în Arabia Saudită pentru a participa la un summit arab în care va discuta cu liderii care l-au evitat ani de zile, într-o schimbare majoră de politică a statelor arabe împotriva Statelor Unite și a altor puteri occidentale.

Assad, ostracizat de multe state arabe este din nou băgat în seamă, în timp ce SUA s-au declarat împotriva normalizării relațiilor cu regimul de la Damasc. 

Atât SUA, cât și Uniunea Europeană, au instituit sancțiuni împotriva regimului de la Damasc și asupra unor membri ai familiei Assad, acuzați de trafic de droguri, în special captagon, „drogul jihadului”, ce a inundat Arabia Saudită în primul rând.

Citește și: Grupul Bilderberg sub „sabia” războiului. Șeful NATO, Dmitro Kuleba, invitați la reuniunea secretă

Statele din Golf au încercat să rămână neutre în conflictul din Ucraina, în ciuda presiunii occidentale asupra producătorilor de petrol din Golf pentru a ajuta la izolarea Rusiei, membră OPEC.

Readmiterea Siriei în Liga Arabă este un semnal puternic că statele arabe se poziționează împotriva politicii statelor occidentale, a SUA mai ales.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te