Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.08.2024 - 19:12
Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul - Foto: Profimedia Images
Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul - Foto: Profimedia Images

Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul. Sabotarea gazoductului Nord Stream în 2022, în Marea Baltică, a fost validat la cel mai înalt nivel.

SHARE

Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul. Sabotarea gazoductului Nord Stream în 2022, în Marea Baltică, a fost validat la cel mai înalt nivel, la Kiev.

Potrivit ziarului american, care se bazează pe surse militare ucrainene, atentatul cu explozibili, în adâncul Mării Baltice, a fost dus la bun sfârşit sub supervizarea comandantului armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zalujni.

Zelenski a aprobat sabotarea Nord Stream, apoi a încercat fără succes să anuleze planul

Aceasta în pofida faptului că Volodimir Zelenski şi-a schimbat părerea pe parcurs şi a cerut ca planul să fie oprit.

Aceste dezvăluiri de presă intervin la o zi după publicarea unor dezvăluiri, potrivit cărora ancheta judiciară germană, cu privire la sabotare, se orientează către Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent pe numele unui scafandru profesionist din această ţară.

Ideea sabotării a apărut în mai 2022, la o reuniune a unor ofiţeri, gradaţi de rang înalt şi şefi de întreprinderi ucraineni, la trei luni după invazia rusă a Ucrainei, dezvăluie The Wall Street Journal.

Citeşte şi: Gazoductele Nord Stream. Procurorii germani: Un scafandru ucrainean ar fi sabotat conductele

Potrivit WSJ, în total şase persoane au fost implicate în mod direct, în această operaţiune, care a costat aproximativ 300.000 de dolari şi care a fost finanţată de către un agent privat.

”Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat iniţial planul, potrivit unui ofiţer care participa la (reuniune) şi a aaltor trei, care erau la curent”, scrie ziarul american, conform News.ro.

”Însă după aceea, când CIA a aflat şi a cerut să fie împiedicat, el a ordonat să fie oprit”, continuă ziarul. Or, Valeri Zalujni, comandantul-şef al armatei ucrainene, la acea vreme, a ignorat acest ordin, iar echipa sa a modificat planul iniţial, dezvăluie ziarul.

Citeşte şi: Un oligarh putinist acuză România că ar fi „antrenat” sabotorii care au distrus Nord Stream

Contactat de WSJ, Zalujni, care este acum ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, a declarat într-o discuţie în scris că nu are nici o cunoştinţă despre o asemenea operaţiune şi cataloghează drept o rovocare orice afirmare a contrariului.

După sabotajul din septembrie 2022 al gazoductului rus, Zelenski i-a cerut explicaţii lui Zalujni, porivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu această discuţie.

Zalujni i-a răspuns că era prea tîrziu şi a spus că nu mai era posibil să comunice cu echipa sabotajului, pentru că orice contact ar fi putut să pună în pericol operaţiunea.

Citeşte şi: A comandat Ucraina exploziile din Nord Stream? A fost sabobaj rus? Concluzii după un an de anchete

”I s-a spus (lui Zelenski) că este la fel ca şi cu o torpilă, (pe care) odată ce-ai lansat-o împotriva inamicului, nu o mai poţi recupera, ea continuă până face bum”, descrie un gradat de rang înalt, informat despre această discuţie.

Presa germană, care a dezvăluit progresele recente din ancheta germană, este mult mai prudentă, în privinţa implicării unor autorităţi ucrainene de rang înalt, şi tinde, din contră, să-l disculpe cel puţin pe Zelenski.

Săptămânalul Der Spiegel evocă în schimb o posibilă implicare a lui Valeri Zalujni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te