Olaf Scholz: putem opri criza doar dacă negociem. Miza este pacea în Europa

DE Lidia Moise | Actualizat: 20.02.2022 - 01:17
Cancelarul Olaf Scholz. Sursa: siteul guvernului Germaniei
Cancelarul Olaf Scholz. Sursa: siteul guvernului Germaniei

O agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei ar fi o eroare gravă, pentru că pornește de la un argument fals și, deși europenii și NATO sunt deschiși negocierii, va fi o disticție clară între cererile de neconceput și interesele de securitate, a spus Olaf Scholtz, cancelarul Germaniei

SHARE

Într-un discurs în care nu a pomenit de chestiunea gazelor, cancelarul Olaf Scholz a avertizat, subtil, Rusia că va fi copleșită de sancțiuni economice și i-a cerut să continue serios negocierile pentru a detensiona situația.Discursul său a inclus o promisiune de a spori participarea Germaniei la NATO, însă a transmis subtil, un mesaj aliaților, inclusiv Statelor Unite: în secolul XXI sunt mai mult de doi poli de putere. Scholtz a lansat și un mesaj clar de intensificare a eforturilor de a lărgi Uniunea Europeană către Balcanii de Vest, o promisiune veche, cu finalitate amânată.

Nimic nu justifică desfășurarea a peste 100.000 de soldați ruși în jurul Ucrainei. Rusia susține problema potențialei aderări a Ucrainei la NATO ca un casus belli. Acesta este un paradox – pentru că nu există niciun fel de decizie în curs cu privire la această chestiune. Noi, europenii și comunitatea transatlantică, am avertizat Rusia că agresiunea militară împotriva Ucrainei ar fi o eroare gravă”, a declarat Scholz la Conferința de Securitate de la Munchen.

Dreptul fiecărei țări de a-și alege liber alianțele trebuie însă respectat, a adăugat Scholz. ”Vom face, desigur, o distincție clară între cererile de neconceput și interesele legitime de securitate. Trebuie să avem încredere să facem diferența între cele două, având în vedere tot ceea ce este în joc. Principiile fundamentale consacrate de OSCE nu sunt negociabile pentru noi. Rusia a fost de acord cu ei. Și includ dreptul de a alege liber alianțele cuiva. În același timp, există probleme de securitate care sunt importante pentru ambele părți. În primul rând, transparența în ceea ce privește sistemele și exercițiile de arme, mecanismele de atenuare a riscurilor și noile abordări privind controlul armelor”, a adăugat Scholz.

Cancelarul german a dezvăluit că l-a avertizat pe președintele Vladimir Putin asupra consecințelor unui atac al Rusiei asupra Ucrainei.

”La întâlnirea mea cu președintele Putin de marți, am precizat că orice nouă încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei va avea un preț ridicat pentru Rusia – din punct de vedere politic, economic și geostrategic. Și, în același timp, am subliniat că diplomația nu va da greș din cauza noastră. Cât mai multă diplomație, fără a fi naivi – pentru asta ne străduim”, a spus cancelarul Germaniei

Scholz a mai precizat că le-a transmis atât lui Putin, cât și președintelui Zelenski faptul că acordurile de la Minsk trebuie puse în aplicare.

”Desigur, nu îmi fac iluzii. Nu ne putem aștepta să vedem progrese peste noapte. Cu toate acestea, putem opri această criză doar dacă negociem. Miza este, la urma urmei, nimic mai puțin decât pacea în Europa”, a spus Scholz.  

Cancelarul german a mai spus că ”Europa și Alianța transatlantică trebuie să se repoziționeze într-o lume schimbată”.

”Este esențial ca UE și NATO să se completeze și să se consolideze reciproc, să se pregătească pentru a face față noilor riscuri. În cele din urmă, un atac cibernetic rămâne un atac cibernetic – indiferent dacă este regizat de la Sankt Petersburg, Teheran sau Phenian”, a spus Scholz.

El a lăsat să se înțeleagă că Germania își va întări capabilitățile în cadrul NATO, deoarece ”evoluțiile din ultimele luni ne arată în special cât de important rămâne să ne concentrăm asupra problemei apărării colective în spațiul NATO”.

”Trebuie să strângem capacitățile necesare pentru acest lucru. Și da, asta include și Germania. Avioane care zboară, nave care pot porni pe mare, soldați care sunt echipați optim pentru sarcinile lor periculoase – acestea sunt lucruri pe care o țară de dimensiunea noastră, una care poartă o responsabilitate foarte specială în Europa, trebuie să și le poată permite. Datorăm acest lucru și aliaților noștri din NATO”, a precizat cancelarul german.

”Germania susține necondiționat garanția articolului 5. Și dăm dovadă, de asemenea, de solidaritate practică – în acest moment, de exemplu, cu o prezență mai mare în Bundeswehr în Marea Baltică și cu Poliția Aeriană a NATO în sud-estul alianței.”, a adăugat Scholtz.

O lată idee interesantă a fost aluzia la ambițiile aliaților, nerealiste în ceea ce este acum o lume în schimbare, cu mai multe centre de putere, un mesaj, de asemenea subtil, pentru Statele Unite.

Repoziționarea alianțelor noastre nu are loc într-un vid. Există o interacțiune cu alți jucători și ambițiile lor. Punctul de plecare pentru acest lucru este o analiză clară a lumii din jurul nostru. Aproape opt miliarde de oameni trăiesc în prezent pe planeta noastră, iar acest număr este în creștere. Doar o fracțiune din total – 450 de milioane și, respectiv, 330 de milioane – trăiesc în Uniunea Europeană sau în SUA....Feliile plăcintei se micșorează. Pentru mine, acest lucru înseamnă că lumea secolului XXI nu va fi nici unipolară, nici bipolară. (Lumea) va avea diferite centre de putere”, a observat Scholz.

A fi o putere majoră, din perspectiva Beijingului sau a Delhi-ului, nu este o anomalie istorică, ci mai degrabă o revenire la status quo ante. Nu este nimic în neregulă cu asta - destul de opusul. Ceea ce este problematic este atunci când această creștere a semnificației se traduce într-o cerere de loialitate și zone de influență. Când regulile universale pe care cineva le-a respectat anterior sunt măturate peste noapte. Nicio țară nu ar trebui să fie curtea unei alte țări”, a explicat Scholz.

El a mai spus că ”aspirațiile la putere ale Chinei, trebuie privite într-o lumină nuanțată, iar poziția noastră față de acestea va fi la fel de nuanțată”. Scholtz recomandă cooperare cu China în domenii de interes reciproc, în lupta împotriva schimbărilor climatice și împrotriva sărăciei și ” – oricât de dificilă ar fi aceasta – cu privire la problema controlului armelor”.

Totuși, ”vom oferi un răspuns ferm în cazul în care menținerea ordinii multilaterale este amenințată sau drepturile omului sunt călcate în picioare”, a avertizat cancelarul german.  

În plus, spune Scholz, ”avem nevoie de claritate cu privire la nivelul ambiției Uniunii Europene – atunci când vine vorba de propria securitate și nu numai. Cuvântul cheie aici este suveranitatea europeană”.

Statele Unite vor rămâne ”un centru de greutate chiar și într-o lume multipolară”, a mai spus Scholtz, dar ”pentru Europa, lucrurile arată diferit”, a nuanțat cancelarul german, care a recomandat și o lărgie a Uniunii Europene către Balcanii de Vest.

”Noi, europenii, ne putem păstra capacitatea de a acționa eficient, de a lua decizii autonome, numai dacă ne unim voința și capacitățile în cadrul Uniunii Europene. Și, de altfel, când vorbesc despre Uniunea Europeană, am în vedere și țările din Balcanii de Vest. Nu este suficient să cităm perspectiva extinderii pentru această regiune ca obiectiv strategic. Trebuie să o avansăm în mod activ”, a mai spus Scholtz.

Uniunea Europeană este cadrul nostru de acțiune - oportunitatea noastră de a rămâne o "putere între puteri", la asta ne referim atunci când vorbim despre "suveranitatea europeană", a spus cancelarul Germaniei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te