Un student român din Republica Moldova a construit o dronă hibridă care funcționează în aer și sub apă, adaptându-se mediului.
Andrei Copaci a creat o dronă hibridă, imprimată 3D, cu elice cu pas variabil, ceea ce înseamnă că paletele se schimbă în timpul zborului pentru a se adapta atât în aer, cât și în apă.
Un student român a construit o dronă hibridă aer -apă cu un laptop și o imprimantă 3D
Studentului i-au trebuit doar un laptop, o imprimantă și o idee inteligentă. Drona este complet personalizată și trece perfect de la zbor la înot, scrie Independent Md.
„Intrăm într-o nouă eră, în care studenții curioși pot realiza prototipuri pentru ceea ce odinioară necesita finanțare masivă și eforturi de cercetare și dezvoltare”, scrie Military News Ua.
A drone or a submarine? 🫧
— Lukas Ziegler (@lukas_m_ziegler) July 20, 2025
A student just built a drone that flies through the air and swims underwater — and it actually works.
As part of his Bachelor’s project, Andrei Copaci created a 3D-printed, hybrid drone with variable pitch propellers, meaning the blades shift… pic.twitter.com/ccsVUYuXU1
Studentul român nu a dezvăluit toate tainele funcționării dronei sale hibride.
Există specialiști care se îndoiesc de capacitățile dronei, susținând că semnalele wireless au probleme majore la submersie. Aceștia presupun că drona are mișcări preprogramate pentru timpul când acționează sub apă.
Citește și: România va produce drone ucrainene, testate în condiții reale de luptă. Și armata SUA negociază
Alții susțin că funcționalitatea dronei depinde și de mediul în care acționează. Coroziunea apei sărate este o provocare majoră de design pentru aceste drone hibride.
Pentru dronele folosite în război, longevitatea este esențială, dar, odată făcut pasul, se vor găsi soluții de adaptare pentru cerințele clientului.