Vot regizat în alegerile din Rusia. Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.03.2024 - 09:52
Vot regizat în alegerile din Rusia. Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat - Foto: Profimedia Images
Vot regizat în alegerile din Rusia. Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat - Foto: Profimedia Images

Vot regizat în alegerile din Rusia. Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat. Rusia organizează alegeri prezidențiale care aproape sigur că vor extinde domnia lui Vladimir Putin pe tot parcursul acestui deceniu.

SHARE

Vot regizat în alegerile din Rusia. Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat. Rusia organizează alegeri prezidențiale care aproape sigur că vor extinde domnia lui Vladimir Putin pe tot parcursul acestui deceniu și în anii 2030.

Marea majoritate a voturilor vor fi exprimate pe parcursul a trei zile, de astăzi, 15 martie, deși votul anticipat, prin poștă, a început deja, inclusiv în părțile ocupate ale Ucrainei, unde forțele ruse încearcă să-și exercite autoritatea.

Vot regizat în alegerile din Rusia. Vladimir Putin se pregăteşte pentru un nou mandat

Dar acestea nu sunt alegeri normale; scrutinul este în esență un exercițiu de bifare a căsuței constituționale, fără nici o perspectivă de a-l înlătura pe Putin de la putere.

Dominaţia președintelui asupra sistemului electoral rus a fost deja consolidată, pe măsură ce alegerile se profilează. Singurul candidat antirăzboi al țării a fost interzis. Alexei Navalnîi, fostul lider al opoziției otrăvit și închis, care era cea mai proeminentă voce anti-Putin din Rusia, a murit luna trecută.

Votarea va avea loc de vineri, 15 martie, până duminică, 17 martie. Sunt primele alegeri prezidențiale din Rusia care au loc timp de trei zile, exprimând problema lui Putin: absenteismul. Votul anticipat a avut loc mai devreme, inclusiv în rândul populației expatriate din Rusia, din întreaga lume.

Citeşte şi: Cine ar putea să devină noul lider al opoziţiei contra regimului lui Vladimir Putin

Votul a fost organizat și în cele patru regiuni ucrainene ocupate pe care Rusia a declarat că le va anexa în septembrie 2022, încălcând dreptul internațional. Rusia a organizat deja voturi regionale și referendumuri în acele teritorii ocupate, un efort respins de comunitatea internațională drept o farsă, dar pe care Kremlinul îl consideră central pentru campania sa de rusificare forţată.

Un al doilea tur de vot ar avea loc la trei săptămâni după acest weekend, dacă nici un candidat nu obține mai mult de jumătate din voturile exprimate, deși ar fi o surpriză majoră dacă acest lucru ar fi necesar. Rușii aleg singuri funcția de președinte; următoarele alegeri legislative, care formează Duma, sunt programate pentru anul 2026.

Foto: Profimedia Images

Putin a semnat o lege în anul 2021, care i-a permis să candideze pentru încă două mandate prezidențiale, prelungindu-și domnia până în anul 2036, după ce un referendum din anul precedent i-a permis să reseteze limita mandatelor sale.

Citeşte şi: Vladimir Putin rămâne „stăpânul” Kremlinului cel puțin până în 2030. „Decizia a fost luată”

Aceste alegeri vor marca începutul primului dintre cele două mandate suplimentare ale sale, conform CNN. Putin a fost în esență șeful statului pentru întregul secol al XXI-lea de până acum, rescriind regulile și convențiile sistemului politic al Rusiei, pentru a-și extinde puterea politică.

Aceasta îl face deja cel mai longeviv conducător al Rusiei, de la dictatorul sovietic Iosif Visarionovici Stalin. Eforturile anterioare ale lui Putin, de a-şi menține controlul, au inclus un amendament constituțional din anul 2008, care i-a prelungit mandatul prezidențial de la patru ani, la șase ani.

A mai fost şi un schimb temporar de locuri de muncă cu prim-ministrul său de atunci, Dmitri Medvedev, în același an, care a precedat o revenire rapidă la președinție, în anul 2012.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te