Ucraina a primit sistemul de rachete antiaeriene NASAMS , care va consolida semnificativ apărarea aeriană, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, jurnaliştilori americani de la CBS News .
Președintele a menționat că pachetul de ajutor american de 820 de milioane de dolari, pe lângă sistemele de apărare aeriană, include muniție de artilerie și radare.
Ce este NASAMS
El a menționat că până în prezent, Statele Unite alocă 1,5 miliarde de dolari pe lună pentru a sprijini bugetul Ucrainei pentru desfășurarea acestui război. Cu toate acestea, Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a-i proteja pe ucraineni.
Sistemul național avansat de rachete sol-aer (National Advanced Surface-To-Air Missile System - NASAMS), căutat de mult timp de Kiev și al cărui transport a fost aprobat de Washington la sfârșitul lunii trecute.
NASAMS este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune sisteme de rachete sol-aer din lume. Ucraina a primit o încărcătură americană de NASAMS avansate, în timp ce Rusia a intensificat atacurile în regiunea estică. Urmăriți acest reportaj pentru a afla totul despre NASAMS.
Sistemul de apărare antiaeriană Raytheon NASAMS are o arhitectură centrată pe rețea, multiple angajamente simultane, capacități Beyond Visual Range (BVR), strâns integrate și adaptate la sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD) al unei țări. Rețeaua NASAMS extinde zona apărată și sporește capacitatea totală de luptă a forțelor armate.
Citește și: Lupte interne la Beijing. Xi Jinping își arestează rivalii în ajunul Congresului Partidului Comunist
De la introducerea în Norvegia, NASAMS s-a aflat pe o cale de evoluție continuă. Actuala bază de clienți NASAMS este formată din douăsprezece (12) țări, clienți ai Forțelor Aeriene și ai Armatei combinate.
În total, cincisprezece (15) națiuni au achiziționat soluția de comandă și control KONGSBERG adaptată la cerințele lor.
Citește și: SUA amenință că vor acționa decisiv dacă Rusia folosește arme nucleare în Ucraina
Cele mai recente capabilități, care demonstrează calea de evoluție a NASAMS, sunt racheta cu rază de acțiune extinsă AMRAAM (AMRAAM ER) și AIM-9X-2. AMRAAM ER extinde în mod semnificativ volumul de angajare al NASAMS, în timp ce AIM-9X-2 este optimizat pentru distanțe mai scurte.
Adăugarea mai multor rachete dovedește flexibilitatea arhitecturii și capacitatea de a introduce noi capabilități pentru a contracara amenințările actuale și viitoare.
O unitate NASAMS standard are un design modular care cuprinde un post de comandă, FDC, un radar 3D activ Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, un senzor electro-optic și infraroșu pasiv și un număr de lansatoare de rachete cu rachete AMRAAM.
În mod normal, un număr de unități de foc NASAMS sunt conectate în rețea într-o rețea de comunicații "hard-realtime" concepută în mod unic pentru a asigura o latență minimă pe distanțe mari pentru o performanță maximă a sistemului, utilizând capacitățile unice ale rachetei AMRAAM.