„În timp ce Bayraktar TB-2 este adesea folosit împotriva artileriei, depozitelor de combustibil/muniție, acestea pot circula suficient de liber pentru a putea viza ținte mai mici; cum ar fi acest mortar/tun 2B11 de 120 mm și camioane de aprovizionare scoase din uz astăzi în timpul ofensivei din Kherson.
Citește și: VIDEO Imagini filmate cu drona arată cum Ucraina dezlănțuie iadul asupra invadatorilor lui Putin
#Ukraine: Whilst the Bayraktar TB-2 is often used against Russian HVT (Artillery, fuel/ammo dumps, EW equipment), they are can roam freely enough that they can target smaller targets; such as this 2B11 120mm mortar and supply truck taken out today during the #Kherson offensive. pic.twitter.com/hBPRh3EX0E
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 1, 2022
Într-o altă filmare, aceeași dronă face praf un tanc.
#Ukraine: Perhaps everyone assumed that Bayraktar TB-2 UCAVs are no longer used for offensive actions- but that isn't true.
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) September 1, 2022
Aided by HARM strikes, they are operating intensely during the #Kherson Offensive- such as this Russian 2S3 Akatsiya 152mm SPG torn apart just yesterday. pic.twitter.com/Xw3TXAkPzq
România va cum,păra astfel de drone, iar negocierile vor începe imediat după aprobarea Parlamentului, susțin surse pentru Newsweek România.
"Achiziţia pentru care se solicită aprobare Parlamentului României urmează a fi iniţiată începând cu anul 2022, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 114/2011, în funcţie de existenţa posibilităţii de finanţare/bugetare a acesteia", se menţionează în solicitare.
Valoarea contractului de achiziţie, fără TVA, a fost estimată la 300 milioane dolari, pe baza datelor de fundamentare colectate până la acest moment, valoare exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie, arată Agerpres.
Citește și: VIDEO România ia sisteme de rachete și radare pentru aviație de 5 miliarde lei. Cum funcționează
"Achiziţia sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 are în vedere implementarea Ţintelor de Capabilităţi repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în 2040. Astfel, prin această achiziţie vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii şi comandamente de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supravieţuirea în câmpul tactic, o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", se mai arată în document.
Totodată, potrivit sursei citate, "având în vedere misiunea care va fi întrebuinţată acestui tip de echipament, din analiza realizată la nivelul Ministerului Apărării Naţionale a rezultat că, din punct de vedere tehnico-operaţional, doar sistemul UAS Bayraktar TB2 poate satisface nevoile misiunii categoriei de forţe beneficiare, la nivel de performanţă necesar şi în termenul stabilit".
"Se are în vedere achiziţia a trei sisteme UAS Bayraktar TB2 a câte 6 platforme aeriene cu capacităţi de lovire a ţintelor, împreună cu un pachet de suport logistic iniţial şi echipamente specifice de instruire şi antrenament. Sistemele UAS menţionate sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre care acţionează în mediul operaţional şi asigură sprijin informativ în timp real, continuu sau pe durată îndelungată, concomitent cu posibilitatea angajării ţintei, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant", se precizează în document.