VIDEO Talibanii își arată adevărata față: bat, torturează, execută, ca în urmă cu 20 de ani

DE Adina Mutăr | Actualizat: 20.08.2021 - 20:59
Talibanii bat pe oricine poartă steagul afgan/Foto: dailymail
Haji Mullah Achakzai, șeful Poliției provinciei Badghis, executat/Foto: nypost
Afganii sfidează purtând steagul național/Foto: dailymail
Afgan bătut pentru că purta steagul național/Foto: dailymail
Șeful Poliției provinciei Badghis, executat/Foto: dailymail

Talibanii s-au chinuit să prezinte o imagine reformată după ce au intrat în capitala Kabul în acest weekend, dar, departe de media occidentală, ei își arată adevărata față: bat pe oricine poartă steagul național și caută și execută pe cei care au „colaborat”.

SHARE

Este clar că noii conducători ai Afganistanului vor să pară pașnici până își consolidează puterea, însă imaginile, luate cu greu, pentru că orice persoană filmează și fotografiază își riscă viața, arată că talibanii sunt la fel de sângeroși și tirani ca cei de acum două decenii, potrivit Daily Mail.

Ultimele imagini care au apărut din Afganistan arată că luptătorii talibani atacă pe oricine poartă steagul național afgan, în cel puțin 12 incidente, în principal în capitala Kabul.

Se întâmplă după ce grupul pentru drepturile omului, Amnesty International, a dezvăluit că luptătorii talibani au masacrat nouă bărbați etnici Hazara după ce au preluat controlul asupra provinciei Ghazni luna trecută, cu martori oculari care au relatat despre crimele îngrozitoare.

Șase bărbați au fost împușcați și trei au fost torturați până la moarte, inclusiv un bărbat care a fost sugrumat cu propria lui eșarfă și cu mușchii brațului tăiați în timpul atrocității, care a avut loc în perioada 4-6 iulie în satul Mundarakht, districtul Malistan, a dezvăluit grupul.

Într-o altă crimă de răzbunare, un șef de poliție regional care s-a opus talibanilor a fost executat cu sânge rece de grupul jihadist, deși acesta se predase.

Imagini șocante vehiculate pe internet arată pe generalul Haji Mullah Achakzai, șeful Poliției provinciei Badghis de lângă Herat, încătușat, legat la ochi, prezentând urme de lovituri la cap, înainte de a fi împușcat într-o grindină de gloanțe.

Printre celelalte atrocități și opresiuni raportate, publicate de Daily Mail:

Un raport ONU arată că jihadiștii merg din ușă în ușă pentru a amenința rudele funcționarilor publici, interpreți și alți angajați consulari, în timp ce alți militanți opresc oameni în afara aeroportului Kabul pentru a-i verifica, având o listă cu „ținte”;

Militanții talibani au căutat un jurnalist pentru publicația germană Deutsche Welle și unul dintre membrii familiei reporterului a fost împușcat;

Trei prezentatoare de știri au fost oprite să intre în studioul canalului TV pentru care lucrau, talibanii ordonându-le „să plece acasă, să rămână acolo și să nu se mai întoarcă niciodată”;

Înalți oficiali afgani au declarat că au fost forțați să se ascundă, suspectând că talibanii au acces la bazele de date ale angajaților guvernamentali.

Filmările postate online arată luptătorii talibani care atacă pe oricine care poartă un steag național afgan.

Un videoclip arată un taliban sărind dintr-o camionetă și atacând un bărbat pe bicicletă, care era învăluit într-un steag afgan.

Militantul a luat steagul național și l-a lovit pe omul de pe bicicletă. 

Un alt dosar al ONU arată că talibanii „arestează și / sau amenință să omoare sau să aresteze membrii familiei unor persoane vizate, cu excepția cazului în care se predă talibanilor”.

Acesta a fost depus la ONU de către Centrul Norvegian pentru Analize Globale, un grup care oferă informații despre conflictele globale.

Raportul respectiv a urmat apariției videoclipului cu execuția generalului Haji Mullah Achakzai lângă Herat.

Clipul tulburător al uciderii șefului poliției a fost redistribuit de fosta jurnalistă pentru BBC Persia, Nasrin Nawa, după ce a apărut în feed-ul unui grup de rezistență împotriva talibanilor numit @PanjshirProvince.

După un avertisment privind conținutul, Nawa a adăugat: „Haji Mullah, șeful Poliției din provincia Badghis, executat de #Taliban. Aceasta este amnistia lor publică! ”

Șefii talibanilor au promis că nu vor exista acte de răzbunare împotriva foștilor dușmani după preluarea puterii din Afganistan, sâmbătă.

Gen. Achakzai, la începutul anilor '60, a fost un inamic declarat al talibanilor și cunoscut ca un luptător experimentat în conflictul de lungă durată dintre grup și forțele guvernului civil afgan, care a căzut în weekend. 

Potrivit rapoartelor, guvernatorul și șeful Poliției din provincia Laghman, lângă Jalalabad, în estul Afganistanului, au fost de asemenea reținuți, soarta lor urmând să fie decisă de Înaltul Comandament taliban.

Numeroase rapoarte arată că patrulele talibanilor merg din ușă în ușă în unele zone și ridică bărbații care pot lupta.

În cele mai brutale dovezi, grupul pentru drepturile omului Amnesty International a intervievat martori oculari și a analizat dovezi fotografice în urma unei serii de crime în Mundarakht, la aproximativ 100 de mile sud-vest de Kabul. 

La 3 iulie 2021, luptele s-au intensificat în provincia Ghazni între forțele Guvernului afgan și talibani.

Sătenii au spus că au fugit în munți. Pentru că nu au avut hrană suficientă pentru cele 30 de familii, în dimineața următoare, 4 iulie, cinci bărbați și patru femei s-au întors în sat pentru a lua provizii.

Au descoperit că locuințele lor au fost jefuite, iar luptătorii talibani îi așteptau.

Wahed Qaraman, în vârstă de 45 de ani, a fost luat de acasă de luptătorii talibani care i-au rupt picioarele și brațele, l-au împușcat în piciorul drept, i-au smuls părul și l-au lovit peste față cu un obiect contondent.

Un alt bărbat, Jaffar Rahimi, în vârstă de 63 de ani, a fost bătut crunt și acuzat că a lucrat pentru guvernul afgan după ce i-au fost găsiți bani în buzunar.

A fost sugrumat până la moarte cu propria lui eșarfă.

Trei persoane care au participat la înmormântarea lui Rahimi au spus că trupul său era acoperit de vânătăi, iar mușchii brațelor fuseseră tăiați.

Sayed Abdul Hakim, în vârstă de 40 de ani, a fost luat de acasă, bătut cu bețe și paturi  de pușcă, apoi împușcat în ambele picioare și de două ori în piept.

Corpul său a fost aruncat lângă un pârâu din apropiere.

Un martor ocular, care a asistat la înmormântări, a declarat pentru Amnesty International: „I-am întrebat pe talibani de ce au făcut acest lucru și ne-au spus:„Când este momentul conflictului, toată lumea moare, nu contează dacă aveți arme sau nu. Este timpul războiului”, i s-a răspuns.

Înalți oficiali afgani au declarat pentru The Telegraph că au fost forțați să se ascundă  pentru a-i evita pe talibani despre care suspectează că au acces la bazele de date ale angajaților guvernamentali.

Citește și

NATO îi avertizează pe talibani: „Nu le vom permite teroriştilor să ne ameninţe”

Erdogan avertizează UE că Turcia nu va deveni „unitatea de stocare a migranților” a Europei

 

La începutul acestei săptămâni, foști ofițeri ai armatei britanice au spus aceleiași publicații că sute de soldați afgani de elită s-au ascuns și au încercat să fugă din țară.

Unitățile erau alcătuite din cei mai de temut dușmani ai talibanilor și există temeri că vor să se răzbune.

Deja, au apărut imagini ale jihadiștilor care execută brutal foști oficiali guvernamentali care s-au predat.

O altă personalitate de rang înalt din fostul guvern, care a vorbit anonim, a spus că a fost vizat pentru opinia sa că femeile și fetele ar trebui educate.

Mii de afgani au mărșăluit joi în protestele antitalibane, fluturând steaguri naționale în sfidarea islamiștilor pentru a marca Ziua Independenței țării.

Luptătorii islamiști au sărbătorit, de asemenea, Ziua Independenței în mod propriu - arborând steagul lor negru și alb și pretinzând victoria asupra forțelor americane.

În prezent, jihadiștii își intensifică vânătoarea pentru cei care au îndrăznit să lucreze cu forțele britanice, americane și NATO din Afganistan, arată un raport confidențial adresat ONU.

Jihadiștii merg din ușă în ușă pentru a amenința rudele funcționarilor publici, interpreți și alți angajați consulari, în timp ce alți militanți opresc oamenii în afara aeroportului din Kabul, pentru a le verifica actele de identitate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te