LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.999.777 Votanți în România
16,66 %
304.084 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

VIDEO SUA își poziționează tancurile pe Flancul estic al NATO. Pot intra în luptă în câteva zile

DE Adina Mutăr | Actualizat: 31.07.2024 - 13:20
SUA își poziționează tancurile pe flancul estic al NATO. Pot intra în luptă în câteva zile - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
SUA își poziționează tancurile pe flancul estic al NATO. Pot intra în luptă în câteva zile - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA își poziționează tancurile pe Flancul estic al NATO. Pot intra în luptă în câteva zile. Un lot de vehicule militare și echipamente americane au fost mutate într-o țară membru NATO pentru a stimula Flancul estic al Alianței.

SHARE

SUA își poziționează tancurile pe Flancul estic al NATO. Pot intra în luptă în câteva zile. 

Postul de știri polonez Radio Zet a publicat o imagine a tancurilor ce se deplasau în regiunile Lubuskie și Wielkopolska, Polonia, nu departe de granița cu Ucraina. 

SUA își poziționează tancurile pe Flancul estic al NATO. Pot intra în luptă în câteva zile

Publicația a spus că, până la sfârșitul lunii septembrie, armata americană va muta echipamente de la o bază militară din Mannheim, Germania, la depozitele din Powidz, unde există o unitate de stocare și prepoziționare a armatei (APS) finanțată de NATO în cadrul programului de „mobilitate strategică”.

Depozitele din Powidz sunt adiacente aeroportului, ceea ce permite transferul rapid de echipamente pe calea aerului, împreună cu stocurile de muniție, dacă este necesar, a informat presa.

Baza va găzdui 87 de tancuri, peste 150 de vehicule de luptă de infanterie și 18 obuziere autopropulsate.

În iunie, armata americană a declarat că 14 tancuri M1 Abrams și un vehicul blindat de recuperare M88 au sosit la bază, situată la 400 de kilometri vest de granița Poloniei cu Ucraina.

Ray Wojcik, colonel în retragere al armatei americane, a declarat luna trecută pentru Newsweek că amplasamentul va fi complet echipat pentru o brigadă blindată, ceea ce transmite un mesaj puternic Moscovei.

Ar putea fi desfășurat pentru a lupta în câteva zile, în loc de peste o lună dacă echipamentul ar fi fost deplasat cu o navă în cazul unei crize iminente.

„Acest lucru este semnificativ în ceea ce privește efortul nostru de a lucra cu aliații pentru a întări Flancul de Est al NATO. Este un exemplu excelent de împărțire a sarcinilor, în descurajarea și cooperarea în domeniul apărării”, a declarat Wojcik, membru senior la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA).

„Din 2014, am făcut un efort pentru a arăta drapelul pe frontul de est, dar cu capacități limitate. Astăzi, se întâmplă mai multe, dar trebuie făcut mult mai mult în ceea ce privește apărarea în avans a SUA și a NATO.”

„În caz contrar, rezultatele descurajării „eșuate” se vede cum continuă, în 2014, apoi în 2022”, a adăugat Wojcik, referindu-se la ocuparea Crimeei de către Rusia și apoi la invazia sa pe scară largă.

Newsweek a contactat Pentagonul și Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

Citește și: Avioanele de spionaj ale NATO s-au întors în România, vizând ținte în Crimeea. Putin ne amenință

Întărirea Flancului estic al NATO în Polonia vine pe fondul tensiunilor sporite cu Rusia din cauza invaziei pe scară largă în Ucraina.

Grupul de partizani ucraineni Atesh a raportat că un convoi de 10 tancuri avansate T-90M Proryv ale Rusiei a fost văzut în apropiere de Sankt Petersburg, după ce a fost transportat de la Sertolovo, în regiunea Leningrad, unde se află un loc de antrenament militar rus.

Citește și: SUA au început livrarea de rachete pentru F-16 în Ucraina. Rusia: „Vom ataca rutele de transport”

Publicația Dagens a raportat marți că locația vehiculelor este semnificativă, având în vedere că se afla la cel puțin 800 de kilometri de linia frontului în Ucraina și la 160 de kilometri de cele mai apropiate granițe NATO, ale Estoniei și Finlandei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te