VIDEO SUA, exerciții militare în Guyana, împotriva Venezuelei. Ședință ONU cu ușile închise

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.12.2023 - 15:46
SUA, exerciții militare în Guyana împotriva Venezuelei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

SUA, exerciții militare în Guyana, împotriva Venezuelei, după ce președintele Venezuelei,  Nicolás Maduro, a amenințat că va anexa o mare parte din țară, mai exact zona bogată în petrol. Consiliul de Securitate al ONU se întrunește cu ușile închise.

SHARE

SUA au anunțat exerciții militare comune cu Guyana, pe măsură ce tensiunile cresc cu vecinul sud-american din vest, Venezuela, care se pregătește să invadeze zona pe care o consideră a sa.  Guyana a cerut o reuniune a CS al ONU, care se va desfășura cu ușile închise.

Exercițiul, organizat de Comandamentul de Sud al SUA (SouthCom) în Guyana, „se bazează pe angajamentul și operațiunile de rutină pentru a îmbunătăți parteneriatul de securitate dintre Statele Unite și Guyana și pentru a consolida cooperarea regională”, a declarat Ambasada SUA în Guyana într-un comunicat. .

SUA, exerciții militare în Guyana, împotriva Venezuelei. Ședință ONU cu ușile închise

„Pe lângă acest exercițiu, USSOUTHCOM își va continua colaborarea cu GDF (Forțele de Apărare Guyana) în domeniile pregătirii pentru dezastre, securitatea aeriană și maritimă și combaterea organizațiilor criminale transnaționale.”

Anunțul Departamentului de Stat după ce președintele Venezuelei, Nicolas Maduro a amenințat că va prelua teritoriul Essequibo, bogat în petrol.

Duminică, Guvernul venezuelean susține că cetățenii săi au votat DA cu o „majoritate covârșitoare” la un referendum promovat de Maduro în care cerea invadarea și ocuparea regiunii Essequibo.

Faptul că SUA operează active în țara pe care Venezuela o poate invada în curând este în mod clar un factor care complică situația, reamintind sprijinului SUA pentru Guyana, potrivit The War Zone.

Într-un apel telefonic pe care secretarul de stat al SUA Antony Blinken l-a avut cu președintele Guyanei, Irfaan Ali, oficialul american a reafirmat „sprijinul neclintit al Administrației Biden pentru suveranitatea Guyanei”. Bliken a cerut, de asemenea, o rezoluție pașnică.

De asemenea, o delegație de militari din Guyana Franceză a vizitat Guyana (care este o fostă colonie vorbitoare de limbă engleză a Marii Britanii și a Olandei) și a avut întâlniri cu membri de rang înalt, asigurându-i de spijinul lor.

„Această provocare nefericită a Statelor Unite în favoarea ExxonMobil în Guyana este un alt pas în direcția greșită”, a declarat ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino Lopez, pe X/ Twitter.

„Nu vom fi deviați de la acțiunile noastre viitoare pentru recuperarea Essequibo, unde gigantul petrolier american a descoperit țiței.”

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni vineri cu ușile închise, pe marginea conflictului dintre vecinii sud-americani, Venezuela și Guyana, cu privire la o regiune disputată bogată în petrol și minerale.

Consiliul a convocat întâlnirea la solicitarea Guyanei, care a susținut că acțiunile întreprinse de Caracas în ceea ce privește regiunea Essequibo „amenință pacea și securitatea internațională”.

Armata Venezuelei este ca un Goliath pe lângă cea a Guyanei

Oficialii militari venezueleni au început să implementeze măsuri concrete pentru construirea unei piste de aterizare ce va servi drept „punct de sprijin logistic pentru dezvoltarea integrală a Essequibo”..

Înființarea unei noi piste de aterizare la La Camorra, în statul Bolívar, aproape de granița cu Guyana, a fost identificată ca o posibilă pregătire pentru o mișcare militară împotriva Guyanei. 

Teritoriul revendicat de Maduro, Essequibo, are o suprafață de dimensiunea statului american Alabama și reprezintă două treimi din Guyana.

120.000 din populația Guyanei de 800.000 trăiesc acolo, echivalentul a 15%.

În termeni militari, Venezuela surclasează total Guyana, fiind una dintre cele mai capabile forțe armate de pe continent. Chiar și numai dimensiunea sa ar provoca Guyanei probleme uriașe în orice conflict. Ar fi ca un conflict între Goliath și David.

Citește și: Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza: miliarde $

Venezuela și-a crescut constant cheltuielile pentru apărare în ultimii ani, de la aproximativ 1,8 la sută din PIB în 2015 la 5,2 la sută în 2019.

Acest lucru sprijină o forță cuprinsă între 125.000 și 150.000 de militari activi, plus 200.000 până la 225.000 de forțe de miliție.

În trecut, țara și-a procurat arme dintr-o varietate de surse, inclusiv din Statele Unite, care au interzis orice vânzare ulterioară către Venezuela în 2006.

Citește și: America de Sud, pregătiri de război. Brazilia scoate armata la graniță. Maduro, gata de invazie

Mai recent, a stabilit relații militare strânse cu China și Rusia, care au furnizat diverse articole de echipamente avansate, inclusiv avioane de luptă multirol Su-30 și sisteme de apărare aeriană S-300V, precum și alte forme de sprijin și cooperare, inclusiv prin exerciții și desfășurari militare.

Forța terestră venezueleană este condusă de 21 de brigăzi de luptă care includ forțe blindate, artilerie, infanterie, cavalerie motorizată și forțe de operațiuni speciale, în timp ce Marina Venezueleană este orientată spre apărarea de coastă și include două fregate și câteva nave de patrulare oceanice. Are și două submarine de atac, dar se crede că nu mai sunt operaționale.

În contrast, Forța de Apărare Guyana (GDF) primește doar 0,6% din PIB și are 3.000 de militari activi.

O mare parte din echipamentul său este achiziționat la mâna a doua și nu operează avioane de luptă, tancuri sau artilerie grea.

Rolul principal al GDF este securitatea frontierei, precum și asistența autorităților civile în ceea ce privește ordinea și răspunsul la dezastre. 

Însă, GDF menține relații strânse cu SUA, Franța, Brazilia, China, Regatul Unit. 

„Oricare dintre partenerii noștri internaționali din lumea liberă democratică va dori să susțină cauza Guyanei, deoarece am respectat întotdeauna regulile, procedurile și principiile”, a spus ministrul de Externe, Hugh Todd.

„Venezuela face contrariul. E de partea greșită a Dreptului internațional și de partea greșită a istoriei.”

Rapoartele recente despre ciocniri armate în zona de graniță dintre Venezuela, Guyana și Brazilia nu au neapărată legătură cu pregătirea de invazie.

Acolo se află o junglă, unde acționează contrabandiştii de toate tipurile, iar operațiunile militare speciale și ciocnirile cu indieni sau militanți din rândul rebelilor sau traficanților de droguri sunt obișnuite în regiunea cu o resursă atât de bogată nefolosită. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te