America de Sud, pregătiri de război. Brazilia scoate armata la graniță. Maduro, gata de invazie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.12.2023 - 10:11
America de Sud, pregătiri de război. Brazilia scoate armata la graniță. Maduro, gata de invazie - Foto: Profimedia images

America de Sud, pregătiri de război. Brazilia scoate armata la graniță. Maduro, gata de invazie. Brazilia a anunțat că a desfășurat trupe de-a lungul graniței cu Venezuela, după ce venezuelenii au anunțat că vor să anexeze o zonă bogată în petrol din Guyana.

SHARE

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza o constituie miliarde de dolari.

Venezuela a votat în premieră ca Maduro să invadeze Guyana pentru a anexa o zonă bogată în petrol, autoritățile electorale declarând că, duminică, majoritatea alegătorilor într-un referendum neobligatoriu au aprobat revendicarea teritorială.

America de Sud, pregătiri de război. Brazilia scoate armata la graniță. Maduro, gata de invazie

Regiunea Essequibo este disputată încă din secolul al XIX-lea, când Guyana era o colonie britanică. Venezuela și-a reînnoit recent revendicarea teritorială asupra regiunii în urma descoperirii unor rezerve de petrol și gaze în largul mării în urmă cu câțiva ani.

În 2021, rezervele de petrol din Venezuela au ajuns la aproape 304 miliarde de barili, de trei ori mai mult decât se raportase în deceniului precedent, cele mai mari rezerve de țiței din lume.

Citește și: Maduro, prietenul lui Putin, declanșează un război în America de Sud. Miza: miliarde $

Urmând învățătura de la Putin, Maduro s-a gândit să-și impună un monopol în regiune asupra rezervelor de petrol, iar invadarea Guyanei face parte din „strategia” învățată de la ruși.

De atunci, liderul venezuelean Nicolas Maduro a cerut companiei petroliere de stat să elibereze permise de producție în această zonă și a propus ca Adunarea Națională să adopte un proiect de lege prin care să declare zona ca făcând parte din Venezuela.

Brazilia se pregătește de război

Măsurile provoacă îngrijorare în întreaga regiune. În timp ce Guyana își menține trupele în stare de alertă maximă, armata braziliană a declarat că trimite mai multe trupe în orașul de frontieră Boa Vista, capitala statului Roraima, și desfășoară mai multe vehicule înarmate.

Citește și: Venezuela spune „este pregătită” să aprovizioneze piaţa mondială de petrol şi gaze

În același timp, orice incursiune militară a Venezuelei ar fi o provocare din punct de vedere logistic, soldații venezueleni ar trebui să treacă prin teritoriul brazilian dacă ar intra în Essequibo, deoarece condițiile de teren din alte părți sunt dificile, relatează BBC .

Potrivit agenției de știri AFP, armata braziliană a transmis că își va întări prezența în zonă ca parte a eforturilor de a "garanta inviolabilitatea zonei".

Un elicopter al armatei din Guyana, cu șapte persoane la bord, a dispărut miercuri în apropiere de granița cu Venezuela. Dar șeful Statului Major al Guyanei, Omar Khan, a declarat că nu există "nicio informație care să sugereze că Venezuela ar fi fost implicată", potrivit index.hu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te