VIDEO SUA au simulat deja un război cu China din cauza Taiwanului. „Marea va fi plină de epave”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.08.2022 - 17:58
Marina americană, o masivă demonstrație de forță în Marea Chinei de Sud în februarie 2022/foto: Profimedia Images
Simulare de război/foto: bloomberg
simulare de război China-SUA/foto: bloomberg

Experții americani din domeniul Apărării de la Washington au efectuat o simulare pentru un eventual război cu China, într-o posibilă implicare din cauza Taiwanului.

SHARE

Jocul neoficial „Ce-ar fi dacă" s-a desfășurat la etajul cinci al unei clădiri de birouri, nu departe de Casa Albă, și a presupus un răspuns militar american la o invazie chineză a Taiwanului în 2026.

„Rezultatele arată că, în majoritatea scenariilor - deși nu în toate - Taiwanul poate respinge o invazie", a declarat Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, unde se desfășoară jocurile de război, potrivit Bloomberg.

„Cu toate acestea, costul va fi foarte mare pentru infrastructura și economia taiwaneză și pentru forțele americane din Pacific.”

În cadrul sesiunilor care vor continua până în septembrie, generali și ofițeri de Marină în retragere din SUA și foști oficiali ai Pentagonului, precum și foști oficiali ai Pentagonului, se vor confrunta, ca niște jucători de șah, cu analiști de la CSIS. Aceștia mută forțele reprezentate sub forma unor cutii albastre și roșii și a unor mici pătrate din lemn pe hărți ale Pacificului de Vest și ale Taiwanului. Rezultatele finale vor fi făcute publice în decembrie.

Ipoteza în majoritatea scenariilor: China invadează Taiwanul pentru a forța unificarea cu insula autoguvernată, iar SUA decide să intervină puternic cu armata sa. Japonia acordă drepturi extinse de utilizare a bazelor americane aflate pe teritoriul său, fără a interveni direct decât dacă teritoriul japonez este atacat. Armele nucleare nu sunt folosite în scenarii, iar armele disponibile se bazează pe capacitățile pe care națiunile le-au demonstrat sau au planuri concrete de a le desfășura până în 2026.

Testele de rachete efectuate de China în ultimele zile ca răspuns la vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, au subliniat o capacitate chineză care este deja asumată în joc.

În 18 din cele 22 de runde de joc jucate până în acest moment, rachetele chineze au scufundat o mare parte din flota de suprafață americană și japoneză și au distrus „sute de avioane la sol”, potrivit lui Cancian, fost analist al bugetului Apărării la Casa Albă și pușcaș marin american în retragere.

„Cu toate acestea, contraatacurile aeriene și navale aliate lovesc în flota amfibie și de suprafață chineză expusă, scufundând în cele din urmă în jur 150 de nave”.

„Motivul pentru pierderile ridicate ale SUA este că nu pot desfășura o campanie sistematică pentru a doborî apărarea chineză înainte de a se apropia", a spus el.

„Statele Unite trebuie să trimită forțe pentru a ataca flota chineză, în special navele amfibii, înainte de a stabili superioritatea aeriană sau maritimă", a spus el. „Pentru a avea o idee despre amploarea pierderilor, în ultima noastră iterație a jocului, Statele Unite au pierdut peste 900 de avioane de luptă/atac într-un conflict de patru săptămâni. Asta înseamnă aproximativ jumătate din inventarul Marinei și al Forțelor Aeriene”.

Forța de rachete chineză este devastatoare, astfel că submarinele și bombardierele americane cu rachete cu rază lungă de acțiune sunt deosebit de importante.

„Pentru taiwanezi, rachetele antinavă sunt importante, navele de suprafață și avioanele mai puțin". Navele de suprafață „supraviețuiesc cu greu atâta timp cât chinezii au la dispoziție rachete cu rază lungă de acțiune", a spus Cancian.

Citește și

VIDEO Taiwanul a început exerciții militare de apărare contra unei invazii chineze cu muniție reală

VIDEO China a început blocada asupra Taiwanului. „Continuăm activitățile militare până la unificare”

Jucătorii nu au făcut până acum nicio estimare cu privire la numărul de vieți care ar fi pierdute sau la impactul economic de amploare al unui astfel de conflict între SUA și China, cele mai mari două economii ale lumii.

Capacitățile de apărare ale Taiwanului reprezintă o parte deosebit de importantă a calculelor, deoarece forțele sale ar fi responsabile pentru a atenua și a limita debarcările chinezilor dinspre sud - un scenariu prezentat în cadrul simulării.

„Succesul sau eșecul războiului terestru depinde în întregime de forțele taiwaneze”, a declarat Cancian. „În toate iterațiile jocului de până acum, chinezii ar putea stabili un cap de pod, dar în majoritatea circumstanțelor nu îl pot extinde. Uzura flotei lor amfibii limitează forțele pe care le pot desfășura și susține. În câteva cazuri, chinezii au reușit să dețină o parte a insulei, dar nu să cucerească întreaga insulă".

Rachetele antinavă - Harpoons de fabricație americană și arme fabricate în Taiwan pe care democrația insulară le exploatează - ar juca un rol important în distrugerea timpurie a forței de debarcare amfibie chineze, în timp ce marina taiwaneză și jumătate din forța sa aeriană ar fi distruse în primele zile ale conflictului, conform modelării de până acum.

În toate aceste scenarii, marea ar fi plină de epave!

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te