VIDEO Slovacia va livra Ucrainei 30 de tancuri BMP-1. Germania „premiază” efortul cu 15 Leopard 2A4

DE Daniel Toșa | 25.08.2022 - 09:58

Ministrul slovac al Apărării, Jaroslav Nad, a declarat că țara sa va furniza Ucrainei 30 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1. Germania va dona Slovaciei 15 tancuri Leopard 2A4, muniția necesară, piese de schimb și serviciul de pregătire completă a echipajelor.

SHARE

Oficialul nu a dezvăluit când vor ajunge în Ucraina cele 30 de blindate BMP-1, suficiente pentru a echipa un batalion de infanterie cu tehnica de luptă principală. Dar, a avansat un orizont de timp, de câteva săptămâni.

Cu toate acestea, din motive de securitate, Departamentul Apărării va informa despre livrarea blindatelor BMP-1, numai după ce acestea vor ajunge în Ucraina.

Referitor la tancurile Leopard 2A4 pe care Slovacia le va primi din Germania,  ministrul a precizat că până la sfârșitul anului va fi furnizat cel puțin un tanc, urmând ca restul să fie trimise în 2023.

Tancurile Leopard 2A4 în cauză, urmează să fie reparate înainte de a fi trimise. 

Potrivit oficialului, Germania va furniza Slovaciei echipament militar pentru o sumă care depășește cu mult 100 de milioane de euro. În Slovacia, vor fi montate pe tancuri dispozitivele de comunicații utilizate în cadrul NATO.

Citește și: VIDEO Ce spun istoricii CNSAS linșați pentru că nu susțin folosirea Securității în jocul politic

În luna iunie, Slovacia intenționa să trimită Ucrainei 30 de tancuri T-72 de producție sovietică, cu condiția să primească din Germania același număr de tancuri Leopard 2A4. 

Dar, transferul a căzut deoarece Berlinul a anunțat că nu poate livra Slovaciei decât 15 tancuri.

Citește și: Ucraina mulțumește României pentru ajutor: „Ați fost alături de noi încă din prima zi de război”

La momentul respectiv, Ministerul slovac al Apărării a informat că 15 tancuri de luptă Leopard nu pot compensa cele 30 de tancuri T-72.

Slovacia este una dintre țările, care a sprijinit deschis Ucraina prin transfer de tehnică de luptă importantă.

În urmă cu o săptămână și jumătate, Bratislava a informat că va trimite Kievului cele 12 avioane MiG-29, pe care le deține. 

Alte transferuri au constat, printre altele, în opt obuziere autopropulsate Zuzana-2, un divizion de sisteme antiaeriene S-300, cinci elicoptere și câteva mii de rachete pentru MLRS Grad.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.