Ucraina mulțumește României pentru ajutor: „Ați fost alături de noi încă din prima zi de război”

DE Alin Crișan | Actualizat: 24.08.2022 - 20:53
Zelenski și soția sa - Foto: Profimedia

Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată încă din prima zi a războiului, a declarat ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Igor Prokopciuk.

SHARE

România, generoasă cu ucrainenii

În cadrul ceremoniei organizate cu ocazia Zilei Naţionale a ţării sale, el afirmând angajamentul Kievului pentru realizarea reformelor necesare integrării europene şi euroatlantice a Ucrainei.

Citește și: ABA Crișuri, fără bani pentru baraje, dar și-a construit o pensiune „canton” pe un lac din Oradea

''Apreciez foarte mult că drapelul ucrainean este arborat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe al României şi că sediul acestuia, precum şi clădirile Parlamentului şi ale Guvernului României sunt luminate în culorile drapelului ucrainean. După 24 februarie, aproximativ 1,5 milioane de cetăţeni ai Ucrainei au trecut frontiera de stat ucraineano-română, zeci de mii dintre ei găsind refugiu temporar pe teritoriul României. Ucraina este recunoscătoare României pentru asistenţa semnificativă furnizată din prima zi a unui război pe scară largă. În particular, guvernul român şi societatea română furnizează ajutor umanitar Ucrainei. Centre de asistenţă internaţională funcţionează pe teritoriul României. România facilitează exporturile ucrainene'', a spus diplomatul ucrainean în discursul său.

Ceremonia a început cu un minut de reculegere în memoria ''apărătorilor Ucrainei care şi-au sacrificat ce au avut mai de preţ - vieţile lor - de dragul viitorului libertăţii pentru propria ţară şi Europa'', potrivit lui Prokopciuk.

Citește și: FOTO Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț a fost lovit de trăsnet. Pagube însemnate

''Nu este niciun dubiu că Ucraina va câştiga în acest război de agresiune dezlănţuit de Rusia. Adevărul este de partea noastră, ne apărăm pe propriul pământ! Nu apărăm doar dreptul nostru de a trăi liber în ţara noastră, ci apărăm şi fiecare principiu pe care se bazează arhitectura securităţii europene. Aceasta nu este numai despre Ucraina, ci este şi despre viitorul întregii Europe'', a continuat ambasadorul ucrainean la Bucureşti.

Dar, ''pentru a învinge agresorul, este absolut necesar să continue sporirea asistenţei militare pentru Ucraina'', de asemenea să fie introduse noi ''sancţiuni riguroase'' împotriva Rusiei, iar leadershipul politico-militar şi personalul militar individual ''să fie traşi la răspundere pentru numeroasele crime comise pe teritoriul Ucrainei'', a adăugat ambasadorul Igor Prokopciuk.

Citește și: VIDEO Rachetă hipersonică rusească a lovit la 80 km de România. „Baza de la Deveselu va fi măturată”

Potrivit acestuia, un stimulent important pentru Ucraina a devenit acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu fiecare zi a luptei lor ucrainenii dovedind aparteneţa lor la familia unită a naţiunilor europene.

''Ucraina este angajată să accelereze progresele pe calea transformărilor şi reformelor europene pentru a realiza obiectivele integrării europene şi euroatlantice. În încheierea remarcilor mele doresc să exprim recunoştinţa profundă faţă de apărătorii Ucrainei - apărătorii unei Europe unite democratice!'', a mai spus diplomatul ucrainean. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te