Gazele naturale erup ca niște gheizere la suprafața Mării Baltice, deasupra conductelor avariate ale gazoductului Nord Stream, arată imaginile furnizate de armata daneză.
Cea mai mare perturbare de la suprafață se întinde pe o suprafață de peste 1.000 de metri, în timp ce cea mai mică este de aproximativ 200 de metri, a precizat Apărarea daneză.
Sistemele Nord Stream 1 și Nord Steam 2 au fost concepute pentru a transporta gaze naturale din Rusia către Europa. Fiecare sistem este format din două conducte, ceea ce înseamnă patru în total. Oficialii danezi și suedezi au declarat că trei dintre cele patru conducte prezintă scurgeri.
Deteriorarea conductelor Nord Stream se vrea o nouă lovitură dată Europei, care se confruntă cu o criză energetică.
Se video og fotos af gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2-gasledningerne i Østersøen på https://t.co/pj96CN7CDB: https://t.co/7bgt8TljaH #dkforsvar pic.twitter.com/I1zEPaBLYO
— Forsvaret (@forsvaretdk) September 27, 2022
O sursă guvernamentală din Germania, unde ajung conductele din Rusia, a declarat că acesta a fost un „atac țintit”, relatează Der Tagesspiegel.
Autoritatea maritimă suedeză a declarat că scurgerile au fost detectate, atât la Nord Steam 1, cât și la Nord Stream 2, în apropiere de Bornholm.
O explozie cu magnitudinea de 2,3 pe scara Richter a fost detectată în zonă luni, la ora locală 19:04, a declarat Björn Lund, seismolog la Universitatea Uppsala din Suedia, pentru ziarul suedez Expressen, probabil cauza deteriorării conductelor.
Citește și
VIDEO Armata ucraineană a primit bărci de debarcare SHERP pentru a captura „frontiere riverane”
VIDEO Pregătiri pentru Legea marțială: Rusia trimite trupe la granița cu Georgia
Scurgerile se află la o adâncime cuprinsă între 70 și 80 de metri, a precizat Administrația maritimă suedeză, potrivit Expressen.
Nord Stream AG, operatorul conductelor, a declarat marți că „distrugerile cauzate într-o singură zi la trei linii ale sistemului de conducte Nord Stream sunt fără precedent”.
Zone de excludere maritimă și aeriană au fost impuse în jurul scurgerilor, a precizat Apărarea daneză. O fregată din clasa Absalon și o navă de control al poluării au fost trimise în zonă în scopul monitorizării și pentru a îndepărta alte nave, a adăugat aceasta.
Sistemul Nord Stream 2, mai nou, era plin de gaze naturale, dar nu era operațional, iar Rusia a restrâns treptat aprovizionarea prin Nord Stream 1, care era complet operațional înainte de invazie.
Specialiștii sunt de acord că Rusia și-a sabotat propriile conducte pentru a avea un motiv în plus să oprească complet livrările spre Europa.