Rusia a pus în mișcare complexul nuclear RS-24 Yars. Lovește la 12.000 de kilometri.
Manevrele de luptă cu lansatoarele autonome ale complexelor strategice RS-24 Yars sunt conduse de Divizia Teikovski a Forțelor Ruse de Rachete din regiunea Ivanovo, situată la 249 kilometri de Moscova.
„Echipajele sistemelor mobile de rachete terestre RS-24 Yars îndeplinesc sarcini ce includ marșuri de 100 de kilometri, dispersarea unităților cu schimbări de poziție, configurarea echipamentului, organizarea de camuflaj și garda de luptă”, a comunicat Ministerul rus al Apărării, potrivit bulgarianmilitary.com.
Rusia a pus în mișcare complexul nuclear RS-24 Yars. Lovește la 12.000 de kilometri
În plus, aceștia practică contramăsuri împotriva sabotajului și a grupurilor de informații. Ministerul a menționat că aceste exerciții includ „manevre intensive de-a lungul rutelor de patrulare de luptă”.
Patrularea de luptă cu complexele strategice RS-24 Yars este o practică operațională crucială pentru Forțele Ruse de Rachete Strategice [RVSN]. Aceste patrule implică deplasarea și desfășurarea lansatoarelor de rachete mobile, echipate cu rachete balistice intercontinentale [ICBM], pentru a asigura o stare ridicată de pregătire pentru luptă în orice moment.
Sistemul RS-24 Yars este o parte esențială a descurajării nucleare a Rusiei. Prin relocarea frecventă a acestor lansatoare mobile în timpul patrulelor, RVSN poate rămâne sub radar, asigurând o capacitate fiabilă de lovitură în cazul în care apare un conflict nuclear.
Aceste patrule servesc ca exerciții de pregătire, testând capacitatea de răspuns atât a personalului, cât și a sistemelor în scenarii operaționale autentice.
RS-24 Yars este un sistem de ultimă generație de rachete balistice intercontinentale [ICBM] dezvoltat de Rusia pentru a-și fortifica arsenalul nuclear strategic. Această rachetă cu combustibil solid în trei trepte are 22,5 metri lungime, un diametru de 2 metri și are o greutate de lansare de 49 de tone.
Potrivit Moscovei, are o rază operațională impresionantă de 10.000 până la 12.000 de kilometri, făcându-l capabil să lovească ținte de pe continente.
Versiunea rutieră mobilă este deosebit de dificil de urmărit, deoarece poate fi mutată continuu și ascunsă în vastul peisaj al Rusiei. Această mobilitate îl face valoros din punct de vedere strategic, complicând orice încercare de lovitură preventivă a adversarilor.
Rusia pregătește baza Novaia Zemlia pentru teste nucleare
Pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari, în momentul în care Occidentul ia în considerare permisiunea pentru Ucraina de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ataca în Rusia, Putin recurge din nou la amenințarea nucleară.
Potrivit lui Andrei Sinițîn, șeful bazei centrale de testare nucleară din Rusia din Novaia Zemlia, instalația este pe deplin pregătită pentru o potențială repornire a testelor nucleare, cu toată infrastructura în stare optimă.
Au trecut 70 de ani de când a fost înființat situl de testare Novaia Zemlia, primul test de arme nucleare de clasa megatoni având loc la 17 septembrie 1954, iar ultimul la 24 octombrie 1990. Deși testarea a fost întreruptă, baza rămâne operațională.
Citește și: Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?
„Locul de testare este pregătit să reia activitățile de testare la scară largă. Totul este gata – facilitățile de laborator, personalul. Dacă primim comanda, putem începe testarea oricând”, a declarat contraamiralul Sinițîn pentru Rossiskaia Gazeta.
Imaginile din satelit de la sfârșitul lunii septembrie arată o activitate crescută la situl de testare nucleară Novaia Zemlia, potrivit bulgarianmilitary.com.
Citește și: Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Orașele din România vizate de Putin
Imaginile dezvăluie construcții noi, inclusiv tuneluri și drumuri, împreună cu o creștere vizibilă a traficului vehiculelor. Experții cred că acest lucru ar putea însemna pregătiri pentru potențiale teste nucleare pe fondul escaladării tensiunilor nucleare globale.
Analiștii americani notează că acțiunile Rusiei reflectă activități similare la bazele de testare nucleară din SUA și China, alimentând temerile că toate cele trei națiuni își pregătesc bazele pentru posibile teste viitoare.