„Clubul Leilor”: Cum a pătruns o agentă GRU în inima NATO. Deconspirată de prostia spionajului rus

DE Elena Andrei | Actualizat: 28.08.2022 - 15:52
Agentă GRU ăn inima NATO/foto: retele socializare
Agentă GRU în inima NATO/foto: retele socializare

O investigație comună a Bellingcat, Der Spiegel, The Insider și La Repubblica, realizată pe parcursul a 10 luni, a mers pe urmele unei agente GRU cu o „acoperire” ce i-a permis să aibă legături cu ofiței ai Centrului de Comandă al Forțelor Întrunite ale NATO din Europa.

SHARE

Bellingcat și partenerul său de investigații din Rusia, The Insider, au publicat la 14 septembrie 2018 o investigație privind identitățile de acoperire ale lui Ruslan Boșirov și Alexander Petrov, doi spioni GRU sub acoperire implicați în otrăvirea cu Noviciok a fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia, în Salisbury, Anglia.

Investigația a scos la iveală o procedură „fatală” pentru agenții ruși de la GRU sub acoperire: timp de aproape un deceniu, agenția de informații militare a Rusiei a furnizat spionilor săi pașapoarte numerotate consecutiv, permițând jurnaliștilor de investigație care au obținut date care se scurg în mod obișnuit pe piața neagră din Rusia să descopere alți spioni prin simpla urmărire a acestor loturi de numere.

A doua zi după publicarea investigației, o femeie foarte influenta în elita occidentală, patroana unui lanț de bijuterii, tânără, văduvă, extrem de activă în Clubul Leilor - societate frecventată de ofițeri NATO - a dispărut fără urmă.

Citește și

Rusia și Ucraina ar putea provoca un accident nuclear. Se dau lupte grele la Zaporojie

Putin vrea să-i momească pe ucraineni cu 166 de euro să-și părăsească țara și să vină în Rusia

De fapt, fusese retrasă de GRU din cauza riscului de a fi deconspirată pe baza numărului de pe pașaport. Ceea ce s-a și întâmplat.

Maria Adela Kuhfeldt Rivera - o legendă foarte complicată făurită de GRU pentru agenta sa - a primit primul său pașaport rusesc în 2006, iar acesta aparținea unei serii pe care GRU o eliberase pentru pașapoartele naționale a cel puțin șase alți spioni GRU, inclusiv un ofițer acuzat în cazul otrăvirii producătorului de arme bulgar Emilian Gebrev și un alt ofițer implicat în otrăvirea lui Serghei Skripal.

În octombrie 2011, "Maria Adela" s-a mutat la Paris pentru a urma un MBA în gemologie. Datele privind imigrația italiană obținute de La Repubblica și analizate de echipa Bellingcat  arată că "Maria Adela" a călătorit inițial cu vize franceze pe termen scurt, obținând în cele din urmă o viză de student în septembrie 2011.

La scurt timp după ce s-a mutat la Paris, aceasta și-a înregistrat propria marcă de bijuterii în Franța sub marca Serein.

Aceasta a fost, probabil, faza de însămânțare a unui plan pe termen lung al GRU de a-și desfășura spionul ca femeie de afaceri. În anii care au urmat, aceasta i-a oferit o acoperire în timp ce încerca să aibă acces la cele mai înalte eșaloane ale Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite ale NATO din Napoli, Italia.

În iulie 2012, "Maria Adela" s-a căsătorit cu un bărbat despre care le-a spus prietenilor că este italian. În realitate, pe lângă pașaportul italian, soțul ei deținea cetățenia ecuadoriană și rusă și s-a născut la Moscova, dintr-o mamă rusoaică și un tată ecuadorian, povestea favorită a GRU.

După ce căsătoria a fost înregistrată la Roma, Italia, soțul a călătorit la Moscova, unde a obținut un număr de identificare fiscală rusesc în septembrie 2012.

Un an mai târziu, a călătorit din nou la Moscova, unde a „murit” la 13 iulie 2013, la vârsta de 30 de ani, cauza decesului consemnată în certificatul de deces fiind „dublă pneumonie și Lupus sistemic”.

Văduva veselă, la Napoli

În urma căsătoriei, la începutul anului 2013, "Maria Adela" și-a înregistrat propria firmă în Italia - Serein SRL, având ca obiect de activitate producția și comercializarea de bijuterii și articole de lux.

După cum reiese dintr-un permis de ședere eliberat de poliția din Napoli și obținut de La Repubblica, cel târziu în octombrie 2015, ea s-a mutat în elegantul cartier Posillipo din orașul de coastă, cu vedere la Golful Napoli.

La Napoli, cariera de spion a atins apogeul. În următorii trei ani, ea a devenit o figură de centru pe scena socială locală. A deschis un magazin de bijuterii și articole de lux, transformându-l ulterior într-un club la modă frecventat de către highlife-ul local și devenind în cele din urmă secretarul unei organizații caritabile la care participau și membri ai centrului de comandă NATO din Napoli: Clubul Leilor Napoli Monte Nuovo.

Astfel s-a impus în societatea napoletană ca designer de bijuterii la modă și ca persoană mondenă - sub numele Adela Serein.

Clubului Leilor, înființat inițial de un ofițer NATO din Napoli, nu se limita la societatea din Napoli. La un moment dat, în 2015, "Maria Adela" a devenit secretarul - și unul dintre cei mai activi membri - a clubului.

Potrivit Oberstleutnant Thorsten S, un ofițer german din Bundeswehr, care în 2015 era trezorierul acestei filiale a Clubului Leilor, numărul membrilor clubului scăzuse în anii anteriori, iar un executiv a recomandat-o pe "Maria Adela" ca o modalitate de a revigora societatea.

În cadrul rolului său în club, aceasta a interacționat cu mulți membri ai personalului NATO, s-a împrietenit cu o serie de ofițeri NATO și a avut frecvente interacțiuni sociale cu aceștia.

Un angajat NATO care a vorbit cu investigatorii sub rezerva anonimatului a recunoscut că a avut o scurtă relație romantică cu Maria Adela. 

Colonelul Shelia Bryant, pe atunci inspector general al Forțelor Navale Americane din Europa și Africa, care a părăsit Napoli în mai 2018 și a candidat pentru Congres ca democrată, a declarat că "Mariei Adela" nera suspectă, cu povestea ei de acoperire încâlcită și acțiunile ei ce implicau o sursă de bani necunoscută. Sheila și soțul ei și-au limitat comunicarea cu "Maria Adela" la interacțiunea socială.

Aceasta spune că  „Maria Adela" interacționa social nu numai cu personalul și ofițerii americani, ci și cu cei belgieni, italieni și germani din NATO, participând la numeroase evenimente organizate de NATO sau de armata americană - inclusiv la balurile anuale ale NATO, la diverse dineuri de strângere de fonduri și la balurile anuale ale Corpului de Marină al SUA. De asemenea, și-a invitat cunoștințele din NATO la magazinul ei și cel puțin una dintre ele își amintește că a cumpărat articole din magazin.

Fiică de spion rus

În 2018, fictiva "Maria Adela" a zburat pentru ultima oară la Moscova. Cu această ocazie, însă, ea a călătorit cu un nou și al treilea pașaport rusesc. La fel ca și cele două anterioare, acest pașaport a folosit un număr din loturile atribuite de GRU.

Viața ei socială, de obicei activă, s-a evaporat și niciuna dintre cunoștințele cu care reporterii au vorbit nu își amintește să fi fost informată de ea despre planurile sale de a părăsi definitiv Italia sau despre motivele unei astfel de decizii. Singura amintire din viața ei anterioară pe care "Maria Adela" a adus-o acasă cu ea, conform înregistrărilor de la frontieră, a fost o pisică. "Maria Adela" avea o pisică neagră pe nume Luisa, pe care doi dintre cunoscuții ei au descris-o ca fiind singurul lucru stabil din viața ei.

La două luni de la plecare, ea a postat că ar fi suferit de cancer și făcuse chimioterapie.

De fapt, femeia reală, Olga Kolobova, născută în 1982 - care nu avea nicio amprentă digitală în Moscova înainte de 2018 - tocmai âși luase un Audi ultimul model și căuta un apartament într-un cartier de lux din Moscova.

Utilizând vechi baze de date cu scurgeri de informații din orașe din afara Moscovei, Bellingcat a descoperit prezența digitală anterioară a Olgăi în Rusia până în 2005, când, la vârsta de 23 de ani, a înregistrat o companie care comercializa alcool în regiunea Krasnodar din Rusia.

Urmărind înregistrarea adresei sale de atunci, a fost descoperit tatăl ei, șeful Facultății Militare de la Universitatea Urals din Ekaterinburg până la pensionare, în 2007. Mai interesant este faptul că pe site-ul școlii se lăuda că el, colonel în forțele armate ale Rusiei, primise numeroase distincții și medalii "pentru serviciile aduse Patriei în străinătate, inclusiv în Angola, Irak și Siria".

Nu există nicio dovadă că serviciile de contrainformații occidentale sau propriul serviciu de securitate internă al NATO ar fi știut de prezența unui spion militar rus plasat strategic în apropierea Centrului de Comandă al Forțelor Întrunite ale NATO din Europa.

Niciuna dintre cunoștințele "Mariei Adela" cu care a discutat Bellingcat nu a fost abordată de NATO sau de forțele de ordine pentru a fi interogată cu privire la interacțiunea lor cu rusoaica.

Iar rusoaica, acasă, fusese răsplătită regește pentru serviciile sale.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te