Unele dintre cele mai avansate sisteme terestre și aeriene ale Rusiei, pe care aceasta le-a promovat ca fiind viitoarele mașini de război ale Forțelor armate ruse, nu par să fi fost folosite încă pe câmpurile de luptă din Ucraina, scrie publicația The Drive.
Niciun T-14 Armata Tank pe front
În ceea ce privește forțele terestre, tancurile rusești T-14 Armata au lipsit cu desăvârșire din conflict. Se pare că dispune de un tun principal cu țeavă 2A82-1M avansat, deservit de un autolaborator, cu o capsulă protejată pentru echipaj, cu sistem de tragere digital avansat.
Au fost construite doar câteva prototipuri de T-14 Armata, ceea ce înseamnă că pierderea unuia sau mai multor tancuri ar fi deosebit de dureroasă, iar perspectivele de viitor ale proiectului ca model pe care guvernul rus dorește să-l vândă în străinătate ar fi puse în pericol.
Niciun avion de vânătoare Stealth Su-57 în Ucraina
În aer, avionul de luptă multirol Su-57 al Rusiei pare, de asemenea, să fie absent de pe câmpurile de luptă din Ucraina, în ciuda afirmațiilor Kremlinului care susțin contrariul.
Deși Moscova a susținut că Su-57 a început să intre în serviciu în Ucraina încă din primele săptămâni ale invaziei, nu există nicio dovadă că Su-57 a intrat în serviciu în serviciu de luptă.
Citește și
3.000 de militari americani sunt dislocați în România. Marea întrebare: Putin atacă Kievul?
VIDEO Atac cu rachete al Ucrainei asupra unei sonde de gaz din Marea Neagră ocupată de Rusia
Surse rusești susțin frecvent că Su-57 are toate caracteristicile unui avion de vânătoare de generația a cincea, cum ar fi capacitatea stealth, avionică avansată, rețele de înaltă tehnologie și putere de calcul. Cu toate acestea, multe dintre aceste capacități sunt departe de a fi atinse, iar aeronavei îi lipsesc multe dintre caracteristicile pe care le posedă avioanele de vânătoare analoge de generația a cincea, cum ar fi avionul american F-35.
De aceea, pentru invazia pe care o credea „de câteva zile”, Moscova a început să scotocească în stocurile mai vechi de echipamente sovietice.
În primele luni ale războiului, Rusia a fost nevoită să apeleze la unitățile sale stocate pline de sisteme de artilerie și de apărare aeriană pentru a ține pasul cu pierderile și cu cererea de pe frontul din Donbas.