VIDEO România a antrenat piloții, dar livrarea avioanelor F-16 pentru Ucraina a fost amânată. De ce?

DE Alex Darvari | Actualizat: 14.05.2024 - 17:38

Danemarca a anunțat că livrarea avioanelor F-16 va dura alte câteva luni, spre bucuria lui Putin. Asta, deși Ucraina și ofițeri de rang înalt vorbeau de săptămâni. Aceleași surse spun că 3 avioane F-16 sunt în România iar piloți ucraineni le-au pilotat.

SHARE

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen a publicat o actualizare a datei la care avioanele de luptă F-16 vor ajunge în Ucraina.

Citește și: VIDEO Avioanele F-16 vor ataca Rusia imediat după Paște. Sunt mai puternice ca MIG-29 al Rusiei?

În timpul unei conferințe de presă comune cu alți lideri nordici și cu cancelarul german Olaf Scholz la Stockholm, Suedia, luni, Frederiksen a declarat inițial că Danemarca va livra F-16 în Ucraina "în cursul lunii viitoare".

VIDEO România a antrenat piloții, dar livrarea avioanelor F-16 pentru Ucraina a fost amânată. De ce?

Cu toate acestea, Frederiksen a revenit asupra comentariului său, susținând că a vrut să spună că avioanele F-16 furnizate de Danemarca vor fi pe cerul Ucrainei în "următoarele câteva luni", potrivit Newsweek International

Ucraina a cerut în mod repetat aliaților săi occidentali să îi furnizeze F-16, despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că vor spori capacitățile de apărare aeriană ale țării sale.

În august 2023, Țările de Jos și Danemarca au promis împreună să furnizeze Ucrainei 61 de avioane F-16 de fabricație americană, în urma unei autorizații de transfer din partea Statelor Unite, în ceea ce Zelenski a descris ca fiind un lucru fantastic.

Danemarca a declarat inițial că șase avioane de luptă vor fi livrate Ucrainei în noul an. Cu toate acestea, în ianuarie au apărut rapoarte conform cărora Ministerul Apărării de la Copenhaga a amânat livrarea cu șase luni. Nu este clar de ce a fost luată această decizie.

Citește și: Un avion de luptă american F-16 s-a prăbușit într-un parc național. Ce s-a întâmplat

Danemarca s-a angajat să trimită 19 avioane de vânătoare în Ucraina, dar Frederiksen a dezvăluit luni că lotul care va fi livrat va include doar cinci aeronave daneze. Între timp, Olanda a declarat că va trimite un total de 42 de F-16 în Ucraina, cu un lot inițial de 24 de avioane. Norvegia și Belgia au declarat, de asemenea, că vor furniza Kievului avioanele.

Altă sursă vorbește de câteva săptămâni

Deși prmeierul olandez este sursa numărul unu pentru astfeld e informații, o altă surăs vorbește de sosirea iminentă a avioanelor F-16 în Ucraina.

Primele avioane de luptă F-16 care vor fi livrate din Occident vor ajunge în Ucraina în câteva săptămâni, afirmă o sursă militară de rang înalt.

Acesta a precizat că avioanele ar urma să fie livrate pentru războiul împotriva forțelor lui Vladimir Putin până în iunie sau iulie.

Ucraina a căutat avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei în cei peste doi ani de conflict.

Sursa nu a precizat cine va furniza avioanele.

Dar mai multe țări din Occident s-au oferit să trimită aceste avioane, iar America a susținut această inițiativă.

Marea Britanie a ajutat la antrenarea piloților ucraineni.

Luna trecută, Olanda a predat alte trei avioane de vânătoare F-16 unui centru de pregătire din România, unde piloții ucraineni și personalul de la sol sunt învățați să piloteze și să întrețină avioanele în luptă.

Olanda a fost una dintre forțele motrice din spatele unei coaliții internaționale pentru a furniza Ucrainei avioane F-16 pentru a-și consolida apărarea aeriană împotriva invaziei rusești.

America a sprijinit trimiterea avioanelor în Ucraina, iar Danemarca, Norvegia și Belgia ar fi, de asemenea, implicate în această inițiativă, potrivit yahoo

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te