VIDEO Putin, decis pentru un atac nuclear tactic pe traseul armelor spre Ucraina. România, în vizor

DE Elena Andrei | Actualizat: 22.09.2022 - 09:52
Putin, decis pentru un atac nuclear tactic /foto: you tube

Vladimir Putin s-a declarat pregătit să folosească arme nucleare tactice, vizând în special depozitele de armament occidental din Ucraina și din afară, inclusiv traseul acestor arme, ceea ce ar viza și România.

SHARE

Președintele rus a acuzat Occidentul că se angajează într-un „șantaj nuclear" și „a luat act de declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO privind posibilitatea utilizării armelor nucleare de distrugere în masă împotriva Rusiei”.

Miercuri dimineață, Putin a ordonat o mobilizare parțială a forțelor de rezervă și a declarat Occidentului că „nu joacă la cacealma", că Rusia deține arme moderne de distrugere.

În urma declarațiilor de la Moscova, surse militare au declarat pentru Newsweek că unități din zona granițelor cu Ucraina au intrat în stare de alertă.

Militarii nu au voie să părăsească garnizoana și fac mai multe aplicații.

O situație asemănătoare a mai fost la începutul războiului din Ucraina.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut afirmațiile Kremlinuui, subliniind că „Rusia nu este în război doar cu armata ucraineană, dar cu Occidentul colectiv".

Acesta a subliniat că toate tipurile de arme ale armatei ruse, inclusiv „triada nucleară”, își vor îndeplini „sarcinile stabilite de Putin în cadrul operațiunii speciale” în Ucraina.

Aceste declarații oficiale vin după ce propagandiștii Kremlinului au tot anunțat că Moscova nu va ezita să folosească arme nucleare, tactice într-o primă fază, apoi cele de distrugere în masă.

Putin urmărește traseul armelor

În cadrul unei reuniuni axată pe industria militară a Federației Ruse desfășurată săptămâna aceasta, Vladimir Putin a cerut să se analizeze armele occidentale folosite în Ucraina și traseele pe care se deplasează acestea.

„În sprijinul actualului regim de la Kiev, după cum știți, aproape toate stocurile NATO din arsenalele lor au fost trimise în Ucraina, ceea ce înseamnă că ar trebui și vom studia aceste arme și vom vedea ce este folosit împotriva noastră", le-a spus Putin ofițerilor.

Armele nucleare non-strategice (TNW) ale Rusiei sunt concepute pentru a obține descurajarea și succesul militar împotriva unui adversar superior din punct de vedere tehnologic, având o rază de acțiune limitată, de obicei de 500 km.

O armă nucleară transmite patru efecte în zona țintă: radiații termice, explozie, radiații nucleare și un impuls electromagnetic nuclear, cu diferite nivele de distrugere.

De exemplu, o armă cu explozie în aer de 100 kt ar crea o minge de foc cu o rază de 1.110 metri.

O persoană aflată la 8 km de explozie ar suferi răni nu grave. Dacă arma cu același randament ar fi detonată la sol, raza sa ar fi de aproximativ 6,5 km, dar ar putea răspândi particule nucleare mult mai departe, ceea ce ar duce la complicații suplimentare.

Atât unda de explozie, cât și suprapresiunea vor provoca daune oamenilor, clădirilor și vehiculelor în același mod ca și explozibilii convenționali, deși cu o forță mult mai mare. Radiația termică creată de mingea de foc poate atinge temperaturi de 8.000 °C și poate dura câteva secunde, spre deosebire de milisecundele celor convenționale.

Pagubele cele mai durabile și imprevizibile provocate de un dispozitiv nuclear sunt în funcție de precipitațiile acestuia, nu de explozie.

În cele din urmă, armele nucleare non-strategice cu rază de acțiune mai lungă au utilitate împotriva bazelor aeriene și a depozitelor de armament destinat Ucrainei din Europa care pot fi acum avute în vedere fără efectul de escaladare al victimelor civile pe scară largă, potrivit analiștilor militari.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te