Pregătirea de luptă a Forțelor navale ruse va crește după încheierea conflictului din Ucraina, a declarat șeful Marinei germane, viceamiralul Jan Christian Kaack, într-un interviu acordat cotidianului Welt am Sonntag.
"Când mă uit la noua doctrină navală rusă, acest serviciu al forțelor armate are o prioritate mai mare decât înainte", a declarat Kaack. El a presupus că Marina rusă va ieși din conflictul din Ucraina substanțial mai puternică.
"În prezent, vedem o construcție continuă de unități moderne echipate foarte eficient. Unitățile vor fi dotate cu arme supersonice sau rachete balistice Iskander. Trebuie să fim pregătiți pentru asta"
Jan Christian Kaack, viceamiral șef al Marinei germane
Acesta a mai spus că ia foarte în serios faptul că un nou tip de rachetă hipersonică anti-navă, numită Tsirkon, va intra în curând în serviciul Marinei ruse.
"Pe fundul Mării Baltice, dar și în Atlantic, există o infrastructură critică pentru IT, cum ar fi conductele sau cablurile subacvatice. Țări precum Estonia pot stinge rapid lumina și există amenințări la adresa structurilor de comunicații globale care necesită o atenție specială", a adăugat Kaack.
La parada Marinei de la Sankt Petersburg din 31 iulie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că livrarea sistemelor avansate de rachete hipersonice Tsirkon către forțele armate ruse va începe în lunile următoare. Fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord va fi primul transportor de suprafață al acestor rachete. Potrivit lui Putin, hardware-ul militar operațional al Marinei ruse este îmbunătățit în mod constant.
Anterior, o sursă apropiată Ministerului rus al Apărării a declarat pentru TASS că racheta Tsirkon, proiectată pentru navele de suprafață rusești, ar putea deveni operațională în septembrie 2022.
Tsirkon: Viitoarea rachetă hipersonică a Marinei rusești
Surse deschise au declarat că racheta hipersonică 3M-22 a fost proiectată de NPO-machinostroeniya din Reutov, în regiunea Moscovei.
Aceasta face parte din complexul 3K-22 (cod Tsirkon), pe care NATO îl raportează ca SS-N-33.
Racheta poate dezvolta o viteză de Mach 9 și poate zbura la o altitudine de 30-40 km, unde raza de acțiune și viteza cresc pe măsură ce rezistența aerului este mai mică.
Experții estimează încărcătura utilă la 300-400 kg și lungimea rachetei la 8-10 metri. Racheta urmează să fie lansată de la lansatoarele verticale universale 3S-14 de pe navele de război și submarine și de la lansatoarele mobile de rachete de coastă Bastion.
Fregata Amiral Gorshkov, prima din clasă, a testat racheta hipersonică Tsirkon (uneori ortografiată Zirkon) în ianuarie 2020. După primul test de tragere de pe navă, rușii au efectuat o grămadă de teste reale ale rachetei în 2020 și 2021. Una dintre cele mai importante etape importante a fost lansarea Tsirkon de pe submarinul de clasă Yasen K-560 Severodvinsk, care a avut loc la 04 octombrie 2021.
Marina rusă a desfășurat (sau a anunțat că va desfășura) rachetele pe fregatele din clasele Amiral Gorshkov și Amiral Grigorovici, pe corvetele din clasa Gremyashchiy, precum și pe submarinele din clasa Yasen.