VIDEO Polonia trimite avioane F-16 să oprească „invazia” rachetelor rusești care țintesc Ucraina

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.05.2024 - 15:29

Polonia a trimis avioane F-16 ca să oprească „invazia” rachetelor rusești care țintesc Ucraina. Patrule de avioane din Polonia au fost mobilizate pentru a distruge rachetele Rusiei care le-ar fi invadat spațiul aerian.

SHARE

Forțele aeriene ale Poloniei au trimis avioane pentru a proteja spațiul aerian al țării de rachetele rusești care vizează vestul Ucrainei.

Patrule ale forțelor aeriene au fost efectuate în sud-estul Poloniei, care se învecinează cu Ucraina devastată de război. 

Comandamentul operațional al Poloniei a anunțat că patrulele s-au încheiat duminică. 

VIDEO Polonia trimite avioane F-16 să oprească „invazia” rachetelor rusești care țintesc Ucraina

Polonia a cumpărat avioane FA-50 vor înlocui aeronavele MiG-29, tehnologie care datează din epoca sovietică. Polonia dispune de o serie de avionae F-16.

Citește și: Polonia, dispusă să trimită avioane de război F-16 Ucrainei, dar așteaptă un consens în cadrul NATO

"Ca urmare a încheierii atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune ale Federației Ruse asupra unor ținte din partea de vest a Ucrainei, operarea aviației militare în spațiul aerian polonez a fost încheiată, iar forțele și resursele desfășurate au revenit la activitățile operaționale standard", a scris pe X. 

"Armata #Poloneză monitorizează în permanență situația de pe teritoriul Ucrainei și rămâne în permanență pregătită să asigure siguranța spațiului aerian polonez."

Într-o declarație de sâmbătă, armata poloneză a declarat că localnicii ar putea observa un zgomot crescut din partea avioanelor poloneze și aliate.

În declarație se precizează că armata a luat toate măsurile necesare pentru a securiza spațiul aerian al Poloniei.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a făcut ca îngrijorările legate de securitate să crească vertiginos în regiune. 

Varșovia și-a pus forțele în stare de alertă în martie, când o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez înainte de a lovi regiunea Lviv din vestul Ucrainei.

Polonia se înarmează masiv

Polonia s-a angajat să cumpere volume mari de arme americane, inclusiv 32 din avioanele de luptă F-35 din a cincea generație și 250 dintre cele mai avansate versiuni ale tancurilor de luptă principale M1A2 SEPv3 Abrams. De asemenea, finalizează o înțelegere pentru cumpărarea a 500 de lansatoare cu sisteme de artilerie de mare mobilitate (HIMARS). Pe scurt, rearmarea poloneză micșorează potențialul altor aliați de-a lungul flancului.

Citește și: O nouă Cortină de Fier, susținută de Polonia care se înarmează masiv: 400 mii soldați și avioane F35

Polonia va doborî rachetele Rusiei

Newsweek a scris că Polonia va doborî rachetele rusești peste partea de vest a Ucrainei. Care vor fi consecințele?

Citește și: Romania, centru militar al SUA. Se construiește autostrada ce conectează Marea Neagră cu Mediterana

Potrivit reprezentantul Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Pawel Wronski, partea ucraineană a cerut analizarea acestei probleme, asociată cu o serie de condiții ce trebuie rezolvate, cum ar fi detalii tehnice privind raza de acțiune a acestor rachete, precum și aspecte juridice.

„Această problemă este luată în considerare din punct de vedere juridic și tehnic, dar nu există decizii în acest caz”, a spus Wroński, adăugând că partea ucraineană a abordat partea poloneză cu acest tip de inițiativă.

Citește și: Polonia va doborî rachetele rusești trimise peste Ucraina. Care vor fi consecințele pentru Europa?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te