Spectacolul, reperat inițial de un observator din Mauna Kea pe 18 ianuarie, a arătat mai întâi ca o stea strălucitoare călătoare înainte de a se transforma în spirală.
A crescut într-o pată mai mare înainte de a se transforma într-un punct cu o spirală învârtită în jurul său, arată imaginile filmate de camera Subaru-Asahi STAR.
Subaru Telescope, unul dintre operatorii camerei, a declarat că este de părere că fenomenul orbitor este legat de o operațiune de desfășurare orbitală a unui satelit.
Citește și
Turcia va dezvolta infrastructura de informații a bazelor NATO „Intelligence Functional Services”
Comandantul Mobilității Aeriene al SUA: „Vom avea război cu China în 2025"
Potrivit Observatorului Național Astronomic al Japoniei (NAOJ), s-a dovedit că SpaceX ar fi lansat un un nou satelit GPS, la 18 ianuarie, exact în regiunea în care telescopul japonez Subaru a surprins imaginea „spiralei călătoare”, un fenomen ce a surprins milioane de oameni.
Satelitul lansat ar fi fost trimis în spațiu, în urmă cu o săptămână, pentru Fortele Spațiale Americane, potrivit HawaiiNews .
Informația a fost confirmată și de astronomul Scott Tilley, care monitorizează sateliții artificiali, acesta afirmând că spirala a fost observată exact în poziția în care a doua treaptă a rachetei Falcon 9, folosită pentru lansarea satelitului, s-a activat.
„New Zealand Herald” a raportat că un fenomen identic a fost observat în insulele din sudul Pacificului, inclusiv Noua Caledonie, Tokelau, Samoa și Fiji, au raportat că au observat același fenomen spiralat pe cer în 18 iunie 2021.
Formațiunea spectaculoasă în spirală i-a nedumerit pe privitori, care au înregistrat videoclipuri și fotografii ale acesteia și au intrat pe rețelele de socializare pentru a împărtăși ceea ce au văzut.
La acea dată, Jonathan McDowell, un astronom american care inventariază toate manevrele și lansările orbitale de pe planetă, a confirmat că a fost vorba de etajul al doilea al unei rachete chineze Long March 2 C, care a decolat la 18 iunie de la centrul de lansare Xichang, cu patru sateliți la bord.