VIDEO Norvegia, prima țară care arată capacitatea F-35A de a opera pe autostrăzi în caz de război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.09.2023 - 22:37
Norvegia, prima țară care arată capacitatea F-35A de a opera pe autostrăzi în caz de război - Foto: puolustu (imagine cu caracter ilustrativ)svoimat.fi

Norvegia, prima țară care arată capacitatea F-35A de a opera pe autostrăzi în caz de război.

SHARE

Capacitatea F-35A Joint Strike Fighter de decolare și aterizare convențională de a opera de pe o autostradă a făcut parte dintr-un exercițiu în Finlanda - Baana.

Norvegia, prima țară care arată capacitatea F-35A de a opera pe autostrăzi în caz de război. U.S. Marine Corps și-a demonstrat deja capacitatea de a-și folosi F-35B capabile de decolare și aterizare scurte și verticale în acest fel.

Drumurile  oferă forțelor aeriene locații alternative valoroase de operare în cazul în care bazele lor principale sunt lovite sau devin inutilizabile și o modalitate de a dispersa rapid aeronavele pentru a ajuta la reducerea vulnerabilității acestora.

Norvegia, prima țară care arată capacitatea F-35A de a opera pe autostrăzi în caz de război 

Varianta este, de asemenea, valoroasă din punct de vedere tactic, nedând posibilitatea inamicului să-și planifice atacurile asupra bazelor aeriene. 

„Este o piatră de hotar, nu numai pentru Forțele Aeriene Norvegiene, ci și pentru țările nordice și pentru NATO”, a declarat generalul-maior Rolf Folland, șeful Forțelor Aeriene Regale Norvegiene, potrivit thedrive.com.

„Acest lucru demonstrează capacitatea noastră de a executa un concept de dispersie. Avioanele de luptă sunt vulnerabile la sol, așa că, prin posibilitatea de a folosi aerodromuri mici – și acum autostrăzi – putem crește capacitatea de supraviețuire în război.”

Nu a fost luată nicio măsură specială pentru a permite F-35A din Norvegia să decoleze și să aterizeze pe Drumul Regional 551.

Avioanele norvegiene Joint Strike Fighters sunt oarecum unice prin faptul că sunt singurele în serviciu astăzi care au parașute de oprire. 

Această caracteristică, ce urmează să fie încorporată și în viitoarele F-35A finlandeze și canadiene, ajută avioanele să aterizeze în siguranță în condiții meteorologice nefavorabile de iarnă.

De asemenea, permite o uzură mai mică a sistemelor de frânare. Aceasta ar putea fi o capacitate relevantă și pentru operațiuni rutiere și alte operațiuni pe teren scurt, dar această caracteristică a fost folosită în timpul exercițiului Baana 23. 

Citește și: Cursa înarmării. 4 țări europene vor achiziţiona împreună rachete sol-aer Mistral

Avioanele de luptă finlandeze F-18C/D Hornet și avioanele utilitare ușoare PC-12NG, împreună cu Royal Air Force (RAF) Typhoons din Regatul Unit, au participat și la Baana 23.

Acest exercițiu marchează, de asemenea, prima dată când RAF Typhoons operează de pe drumurile din Finlanda.

Citește și: VIDEO Noua variantă Black Hawks MH-60M pentru operațiuni critice, pregătită de război în Arctica

Baana este un exercițiu anual, iar Finlanda are o istorie lungă de a fi pregătită să-și folosească drumurile ca piste de aterizare.

Multe alte forțe aeriene, inclusiv cea a Suediei, se antrenează în mod regulat pentru a efectua operațiuni rutiere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te