VIDEO NATO trimite forțe suplimentare în Kosovo în urma protestelor violente. 34 de soldați, răniți

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.05.2023 - 20:56
NATO desfășoară forțe suplimentare în Kosovo în urma protestelor violente-Foto: aa.com.tr

NATO a anunțat marți că va trimite forțe suplimentare în Kosovo, ca răspuns la luptele cu sârbii locali, care protestează, și la rănirea a 34 de soldați.

SHARE

NATO trimite forțe suplimentare în Kosovo, direcționând desfășurarea Forțelor Operaționale de Rezervă (ORF) pentru Balcanii de Vest, care avea un statut de pregătire pentru desfășurare de șapte zile, potrivit unui comunicat al Comandamentului Forțelor Comune NATO la Napoli.

Alianța a spus că desfășurarea este o măsură pentru a se asigura că misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo (KFOR) are capabilitățile de care are nevoie pentru a menține securitatea.

NATO trimite forțe suplimentare în Kosovo în urma protestelor violente

„Vreau să felicit KFOR pentru că a luat măsuri rapide, reținute și profesionale pentru a interveni pentru a opri tulburările și pentru a salva vieți. Violența trebuie să înceteze și toate părțile trebuie să înceteze să submineze pacea în toate comunitățile din Kosovo”, a spus amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forțelor Interne Aliate. Napoli (JFC Napoli).

Măsura a venit după ce numărul forțelor NATO de menținere a păcii răniți în confruntările cu sârbii protestatari din Kosovo a crescut la 34. 

Tensiunile au crescut în ultima săptămână după ce primarii etnic albanezi au preluat mandatul în nordul Kosovo, o zonă majoritară sârbă, în urma alegerilor din aprilie pe care sârbii kosovari le-au boicotat.

11 soldați italieni și 19 unguri ai KFOR au suferit răni multiple, inclusiv fracturi și arsuri de la dispozitive incendiare explozive improvizate.

De asemenea, trei soldați maghiari au fost răniți de arme de foc, dar rănile lor nu pun viața în pericol, se arată într-un comunicat.

Citește și: VIDEO Ziua 461 a războiului. Moscova, sub atacul dronelor. Ucraina „prepară” frontul pentru ofensivă

Personalul rănit este în prezent sub observație la o unitate sanitară.

Tensiunile au cuprins Kosovo, protestatarii și forțele de securitate ciocnindu-se în municipalitățile din nordul dominat de sârbi în legătură cu alegerea primarilor etnici albanezi.

Albanezii sunt cel mai mare grup etnic din Kosovo, urmat de sârbi, în special în nord, lângă granița cu Serbia, potrivit Anadolu.

Citește și: Miliardarul american dispărut în Alpii elvețieni în 2018 „în viață, la Moscova”. „Extras” de KGB

Între timp, peste 53 de civili au fost răniți din cauza grenadelor de șoc și a gazelor lacrimogene, potrivit surselor din spital.

O persoană a suferit o intervenție chirurgicală și se află la terapie intensivă, a declarat Zlatan Elek, directorul Centrului Spitalului Clinic din Mitrovica, o localitate dominată de sârbi, unde au avut loc ciocniri violente.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te