VIDEO Ziua 461 a războiului. Moscova, sub atacul dronelor. Ucraina „prepară” frontul pentru ofensivă

DE Adina Mutăr | 30.05.2023 - 19:48
Moscova sub atacul dronelor imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Ziua 461 a războiului. Moscova, sub atacul dronelor în noaptea de 29-30 mai, iar rușii sunt blocați pe trei fronturi în Ucraina.

SHARE

Ziua 461 a războiului din Ucraina: 25 până la 32 de drone atacă Moscova.

Două clădiri au fost avariate și oameni evacuați. În Ucraina, rușii nu au înaintat pe niciun front pe care au încercat să desfășoare o ofensivă, a raportat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării al Ucrainei, pe Telegram.

Ziua 461 a războiului. Moscova, sub atacul dronelor

„Estul este epicentrul acțiunilor de luptă. Intensitatea acțiunilor ofensive ale inamicului a scăzut ușor pe parcursul zilei. În schimb, intensitatea bombardamentele de artilerie și loviturile aeriene rămân ridicate. Inamicul nu a condus nicio acțiune ofensivă pe trei din șase fronturi în ultima zi”, a declarat aceasta.

Potrivit analiștilor militari, Ucraina desfășoară „operațiuni de modelare” a frontului pentru a induce în eroare sau a distrage atenția comandanților ruși și pentru a crea un fundal favorabil pentru o contraofensivă.

Mai întâi a avut loc o lovitură misterioasă cu drone asupra Kremlinului. Apoi a urmat o presupusă „invazie” ale cărei implicații jenante pentru Moscova ar putea-o determina să devieze trupele din prima linie către regiunile de frontieră. 

La sfârșitul săptămânii trecute, Ucraina a lansat un atac cu drone maritime asupra celei mai performante nave de spionaj rusească în Marea Neagră. 

Înaintea contraofensivei mult așteptate a Kievului, astfel de atacuri, numite „operațiuni de modelare”, ce fac parte din practica militară standard, devin din ce în ce mai îndrăznețe. 

Scopul lor, spun oficialii apărării și analiștii, este „de a înșela inamicul, de a se amesteca în mentalitatea lui și de a contura câmpul de luptă înainte de o ofensivă mare”, potrivit Financial Times.

Explozia a două drone peste domul Kremlinului la 3 mai și atacul UAV asupra Moscovei din 30 mai au scos la iveală vulnerabilitatea capitalei Rusiei. 

Forțarea a două grupuri de partizani ruși de extremă dreapta la granița rusă din regiunea Belgorod de la 22 mai a indicat că granițele Rusiei „nu sunt impenetrabile”.

Ucraina „prepară” frontul pentru ofensivă

Mike Martin, fost ofițer al armatei britanice și autor al cărții „How to Fight a War”, spune că „scopul unor astfel de atacuri este de a crea o mulțime de dileme pentru structura de comandă rusă”.

„Problemele – cum ar fi o descoperire a liniei frontului – concentrează atenția în alte direcții. Dilemele paralizează acţiunea”.

John Spencer, un fost maior al armatei SUA, responsabil cu studiile de război urban la Institutul de Război Modern din West Point, declară că „operațiunile de înșelăciune” au făcut întotdeauna parte din război, dar acum efectul lor este amplificat de social media.

Citește și: Miliardarul american dispărut în Alpii elvețieni în 2018 „în viață, la Moscova”. „Extras” de KGB

„Sunt operațiuni din zona gri ucraineană care obligă Rusia să cheltuiască resurse – fie că e vorba de trupe sau operațiuni de informare. Sunt ca numerele unui  magician: înșală spectatorul și îi forțează atenția în altă parte”, a spus Spencer.

Raidul din regiunea Belgorod și operațiunile similare sunt menite și să „dea o lovitură moralului rusilor și să-i oblige să redistribuie trupele” de-a lungul graniței.

Citește și: VIDEO Contraofensiva Ucrainei, iminentă. „Este timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”

„Ucraina folosește manualul rusesc împotriva Rusiei. Moscova promova scenariul unei ofensive de pe teritoriul Belarusului, forțând Ucraina să trimită trupe în apropiere. Ucrainenii distrag acum atenția Rusiei”, a declarat Spencer.

Ucraina își va continua „operațiunile de modelare”, combinându-le cu atacuri de precizie menite să submineze activele și capacitatea militară rusă.

Acestea pot include lovituri cu rază lungă de acțiune folosind rachete de croazieră Storm Shadow, precum și atacuri cu drone asupra unor „ținte grase”, cum ar fi nava de recunoaștere Ivan Khurs.

Autoritățile ucrainene neagă orice implicare în atacul UAV asupra Kremlinului sau în acțiunile Corpului Voluntar al Rusiei și ale Legiunii pentru Libertatea Rusiei din regiunea Belgorod din Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te