VIDEO Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde $

DE Adina Mutăr | Actualizat: 30.07.2024 - 08:10
Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde $  - Foto: Kyiv Post (imagine cu caracter ilustrativ)
Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde $ - Foto: Kyiv Post (imagine cu caracter ilustrativ)
Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde $ - Foto: X/@Tendar (imagine cu caracter ilustrativ)
Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde $ - Foto: X/@Tendar (imagine cu caracter ilustrativ)

Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde de dolari. O resursă imensă pentru mașina de război a Rusiei, Africa, iese încet de sub controlul Kremlinului.

SHARE

Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde de dolari.

Este o înfrângere colosală pentru ruși în Mali, o țară pe care o socoteau deja în sfera de influență a lui Putin.

Moscova, în șoc. Rebelii din Mali ridică steagul Ucrainei și-l lasă pe Putin fără miliarde $

Serviciile de informații ucrainene verifică declarațiile rebelilor tuaregi din Mali cu privire la disponibilitatea lor de a preda mercenarii ruși de Wagner capturați în timpul ambuscadei ce a distrus o coloană a armatei guvernamentale și mercenari ruși la granița cu Algeria.

Kyiv Post a obținut luni, 29 iulie, o fotografie exclusivă de la surse din sectorul de apărare și securitate al Ucrainei, care îi arată pe rebelii tuaregi din Mali pozând cu un steag ucrainean după ce tocmai i-au înfrânt pe mercenarii Wagner.

„Insurgenții au primit informațiile necesare și nu doar informații, ceea ce a făcut posibilă desfășurarea cu succes a unei operațiuni împotriva Wagner”, a declarat un reprezentant al Serviciului de Presă al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, Andri Iusov.

Rebelii tuaregi (CSP-PSD) din nordul Mali au învins o coloană a armatei guvernamentale și mercenari ruși, capturand un număr semnificativ de militanți, pe care s-au oferit să-i predea Ucrainei.

Canalul Telegram/Astra a publicat mai multe imagini și detalii ale luptelor din Mali, unde unitatea rusă Wagner a fost distrusă.

Printre rușii uciși se numără Anton Ielizarov, cu indicativul „Lotus”, care a condus  atacurile rușilor în Soledar și Bahmut în 2023, fiind responsabil de crime de război.

Alături de el a fost ucis și administratorul canalului Telegram „Grey Zone”, Nikita Fedianin, indicativul „White”. Bloggerii militari ruși estimează că rebelii tuaregi au ucis și rănit în jur de 80 de mercenari ruși și un detașament al juntei din Mali, între 17-50 de luptători.

După lovitura militară din mai 2021, Mali este condus de o juntă militară care menține legături strânse cu Rusia și apelează la mercenari din PMC Wagner controlați de serviciile speciale ruse.

Totodată, Moscova a trimis în Mali Afrika Korps, pentru a prelua afacerile fabuloase pe care le gestiona Evgheni Prigojin, fostul lider al PMC Wagner, ucis într-un „accident” de avion.

Mercenarii Wagner au ajutat guvernul rus să extragă resurse naturale din Africa, aur, diamante, metale rare. Potrivit The Blood Gold Report, Rusia a extras aur în valoare estimată la 2,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Citește și: VIDEO Putin, înfrânt în Mali, de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă

Acești bani au alimentat mașina de război a lui Putin, iar acesta avea de gând să-și extindă „extracțiile” de resurse din Africa.

În Mali, cele mai importante zăcăminte sunt cele de metale din pământuri rare, în special litiul.

Citește și: FOTO Putin a cucerit Africa. A trimis trupe în Burkina Faso, Mali și Niger. Resursele sunt ale lui

În acest moment, luptătorii Azawad controlează situația din Tin - Zoutine și mai la sud în regiunea Kidal.

„Mercenarii ruși și forțele armate maliene au fugit. Alții s-au predat", a declarat Mohamed Elmaouloud Ramadane, purtătorul de cuvânt al CSP-DPA.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te