VIDEO Putin, înfrânt în Mali, de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 29.07.2024 - 01:09
Putin, înfrânt în Mali de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă - Foto: Telegram/Rybar (imagine cu caracter ilustrativ)
Putin, înfrânt în Mali de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă - Foto: Telegram/Rybar (imagine cu caracter ilustrativ)

Putin, înfrânt în Mali, de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă. Grupurile armate din nordul Mali, cu preponderență tuaregi, au ucis, rănit și au luat prizonieri zeci de soldați guvernamentali și ruși în două zile de lupte la granița cu Algeria.

SHARE

Putin, înfrânt în Mali, de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă.

Președintele rus a trimis trupe în Burkina Faso, Mali și Niger, după ce a reușit să dea o mare lovitură Franței și aliaților care desfășurau operațiuni antiterorism în aceste regiuni bogate în resurse: aur, diamante, uraniu, minerale industriale.

Peste 100 de specialiști militari ruși au fost trimiși pentru a asigura securitatea președintelui guvernului de tranziție, Ibrahim Traore, prietenul lui Vladimir Putin.

Putin, înfrânt în Mali de o coaliție a tuaregilor. Militarii ruși au căzut într-o ambuscadă

La sfârșitul lunii decembrie, un grup de cadre militare din Afrika Korps a Rusiei a sosit în Mali pentru a pregăti o bază pentru desfășurarea contingentelor militare viitoare, inclusiv pentru a prelua mercenarii ruși de la compania Wagner, potrivit canalului rusesc Telgeram/Rybar. 

Wagner a rămas în Africa și după ce liderul companiei, Evgheni Prigojin, a fost ucis într-un accident de avion în august 2023, la două luni după ce a condus o scurtă revoltă împotriva președintelui rus Vladimir Putin.

Mișcarea rebelă Cadrul Strategic Permanent pentru Pace, Securitate și Dezvoltare (CSP-PSD), formată dintr-o alianță a tuaregilor, a declarat că a confiscat vehicule blindate, camioane și cisterne în luptele în Tin-Zouatin, un oraș de graniță, după lupte cu trupele guvernamentale și mercenarii ruși la 25 și 26 iulie, potrivit rferl.org

Bloggeri militari ruși au declarat la 28 iulie că cel puțin 20 din grupul Wagner au fost uciși într-o ambuscadă în apropierea graniței cu Algeria.

„Angajați PMC Wagner, care se deplasau într-un convoi cu trupe guvernamentale, au fost uciși în Mali. Unii au fost capturați”, a declarat un important blogger militar rus Semion Pegov, care folosește numele War Gonzo.

Canalul de știri Baza Telegram, care are legături cu structurile de securitate ale Rusiei, a raportat că cel puțin 20 de luptători Wagner au fost uciși.

Mali, unde autoritățile militare susținute de Rusia au preluat puterea în lovituri de stat în 2020 și 2021, se luptă cu o insurgență de ani de zile. 

Citește și: FOTO Putin a cucerit Africa. A trimis trupe în Burkina Faso, Mali și Niger. Resursele sunt ale lui

Fostul comandant al Detașamentului de asalt nr.13 al PMC Wagner cu indicativul „Rusich” (4 Ordine de curaj, 2 medalii „Pentru vitejie”, Ordinul „Pentru Meritul Patriei” de gradul IV) a spus că forțele armate naționale desfășoară o operațiune în Mali, lângă orașul Tin-Zouatin, cu sprijinul PMC Wagner. Acolo luptă Detașamentul 13 de asalt, pe care „Rusich” îl comanda anterior.

Potrivit acestuia, unitatea a suferit pierderi mari - peste 80 de persoane, 15 au fost capturate. Printre morți se numără și administratorul canalului Grey Zone Nikita „Bely”, un propagandist al Kremlinului.

Citește și: Fiul lui Viktor Orbán, implicat în misiunea militară secretă a Ungariei în Africa. Legătura cu Rusia

Acesta este cel mai mare eșec militar al PMC Wagner din ultimii ani în Africa, potrivit mk.ru.

S-a întâmplat la aproape un an după ce conducerea militară de vârf a companiei a murit într-un accident de avion, inclusiv fondatorul său Evgheni Prigojin, precum și fostul ofițer GRU al Statului Major General, Erou al Federației Ruse și Erou al LPR - Dmitri Utkin ( șase Ordine ale Curajului), care a condus organizația militară și al cărei indicativ de apel „Wagner” a dat numele PMC.

Câțiva alți comandanți au murit împreună cu ei în prăbușirea unui avion privat.

Primele rapoarte despre tragedia din Mali au fost despre prăbușirea elicopterului de escortă Mi-24, care a fost doborât de la sol.

Ulterior s-a dovedit că piloții au reușit să aterizeze elicopterul avariat și nimeni de la bord nu a fost rănit.

Al doilea elicopter Mi-8 a fost lovit de la sol, fiind ucis comandantul echipajului. Pilotul din dreapta a aterizat la o distanță sigură.

Comentând asupra bătăliei din Mali, expertul militar Iuri Podoliaka a remarcat că tuaregii sunt aprovizionați cu informații de către țările occidentale, pe care guvernul prorus le-a catalogat ca „neprietenoase”.

„Tuaregii sunt aprovizionați și cu echipamente de comunicații, fără de care ar fi fost imposibil să se organizeze o astfel de ambuscadă. Și, așa cum se obișnuiește într-un război de gherilă, au știut să aleagă locul și timpul potrivit”, având în vedere o furtună de nisip ce făcea imposibilă o susținere aeriană a operațiunii din partea armatei guvernamentale, a menționat expertul.

Moscova învinuiește Occidentul, în special Franța, că a „gestionat” ambuscada tuaregilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te