VIDEO Momentul în care un T-90M rus de 5 mil. $ se sparge în bucăți, lovit de obuz cu uraniu sărăcit

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.10.2023 - 13:07
Momentul în care un T-90M rus de 5 mil. $ se sparge în bucăți, lovit de obuz cu uraniu sărăcit - Foto: Profimedia images

Cel mai modern și performant tanc rusesc T-90M, poreclit și „spărgătorul lui Putin” s-a spart în bucăți într-o clipă după ce a primit un proiectil în plin cu uraniu sărăcit, tras de soldații ucraineni. Momentul a fost a fost surprins dintr-o dronă ucraineană.

SHARE

Înregistrările video arată momentul în care tancul rusesc efectuează manevre și trage în direcția unde cel mai probabil se aflau trupele ucrainene. La scut timp, un proiectil lovește tancul T-90 M în partea sa laterală dreaptă, moment în care explodează într-o minge de foc.

Momentul în care un T-90M rus de 5 mil. $ se sparge în bucăți, lovit de obuz cu uraniu sărăcit

Nicholas Drummond, expert militar britanic, susține că este aproape cert că tancul a fost lovit de un proiectil antitanc din uraniu sărăcit și nu de o rachetă antitanc obișnuită sau vreun obuz de tanc convențional. Acesta explică că explozia a fost instantanee, indicând faptul că proiectilul avea o viteză foarte mare.

„Aceasta este aproape sigur o lovitură APFSDS datorită vitezei și efectului cinetic al penetrării. În cazul unui focos chimic ATGM, se produce o detonare inițială mai mică, urmată de o explozie secundară. În acest caz, explozia este imediată, ceea ce sugerează un proiectil de mare viteză.

În cazul unei mine, veți vedea detonarea inițială sub tanc, urmată de o detonare secundară a muniției rezervorului. În cazul acestei înregistrări video, se observă o distrugere imediată și totală a tancului - ceea ce este în concordanță cu APFSDS”, spune Nicholas Drummond, expert militar britanic.

Citește și: VIDEO „Indestructibilul” tanc rusesc T-90M Proryv, făcut praf și pulbere de rachetele sovietice RPG7

Ce sunt proiectilele cu uraniu sărăcit?

Proiectilele antitanc din uraniu sărăcit au fost utilizate de către armata americană în Războiul din Golf din 1991, având capacitatea de a penetra 570 de milimetri de oțel de la o distanță de 2 kilometri. 

Citește și: VIDEO Tancurile americane Abrams pot aduce victorie Ucrainei. De ce tancul Rusiei T-90 nu face față

În luna septembrie, Pentagonul a anunțat că Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții ce conțin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate.

Marea Britanie a trimis deja muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina încă din luna martie. Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogățire a uraniului, fiind cu aproximativ 60% mai puțin radioactiv decât uraniul natural.

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogățire a uraniului pentru energie nucleară, având o radioactivitate mai mică decât cea a uraniului natural. Miezul aliajelor de uraniu cu alte metale are o capacitate mare de penetrare a blindajului tancului.

Deși mult mai puțin puternic decât uraniul îmbogățit și incapabil de a genera o reacție nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens - mai dens decât plumbul - o calitate care îl face recomandabil ca proiectil.

„Este atât de dens și are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin armură și o încălzește atât de mult, încât ia foc”, a spus Geist.

Când este trasă, o muniție cu uraniu sărăcit devine în esență „o săgetă de metal, cu o viteză extraordinar de mare”, este de părere analistul RAND, Scott Boston, potrivit yahoo.com.

La o viteză inițială de 1.550 m/s, un astfel de proiectil este capabil să pătrundă cel puțin 700 mm de blindaj al tancului la o distanță de 2 km. 

Putin a acuzat SUA de „lipsă de umanitate”

"Decizia administraţiei americane de a trimite muniţie cu uraniu sărăcit Kievului este un semn clar de lipsă de umanitate", a notat pe Telegram Ambasada Rusiei în SUA, subliniind riscurile legate de "norii radioactivi în mişcare" provocaţi de exploziile acestor arme.

„Aceste muniţii capabile să străpungă armurile tancurilor sunt controversate din cauza riscurilor toxice pentru militari şi populaţie. Statele Unite transferă în mod deliberat arme cu efecte nediscriminatorii", a scris ambasada Rusiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te