VIDEO Misteriosul tren cu arme care a trecut prin România ajunge în Ucraina. Ce blindate transporta?

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.03.2024 - 09:42
VIDEO Misteriosul tren cu arme care a trecut prin România ajunge în Ucraina. Ce blindate transporta? - Foto: Captura video

Un misterios tren cu arme, care a trecut prin România, ajunge în Ucraina. Ministerul Apărării a refuzat să spună ce arme au tranzitat România și nici de unde veneau. Newsweek România are răspunsurile și un film edificator.

SHARE

Newsweek a scris, în urmă cu câteva zile, pe 13 martie, că România a fost tranzitată de un tren plin de armament. Într-un film video publicat de Newsweek România se vedea un tren care avea simbolul CFR Marfă și care tracta zeci de vagoane încărcate cu vehicule blindate.

VIDEO Misteriosul tren cu arme care a trecut prin România ajunge în Ucraina. Ce blindate transporta?

Articolul și VIDEO îl găsiți în LINK de mai jos

Citește și: VIDEO Zeci de transportoare blindate au ieșit din România cu destinația Ucraina. Cine le-a trimis? | Newsweek Romania

Newsweek România a scris că există o singură explicație. România a fost de acord să transporte și să permită tranzitarea țării de către un tren cu zeci de vehicule blindate BTR pe care Bulgaria le-a trimis în Ucraina.

Newsweek se baza pe faptul că Bulgaria anunțase, transparent, că în prima parte a lunii martie va trimite armament militar în Ucraina. Bulgaria s-a angajat să furnizeze 110 transportoare blindate de trupe BTR-60 din epoca sovietică promise Kievului încă din 2023, care au fost folosite anterior de Forțele Terestre bulgare.

Citește și: Bulgaria trimite peste 100 de blindate BTR-60 în Ucraina. România, în „silenzio stampa” de 2 ani | Newsweek Romania

Armata Română confirmă dar nu spune că armele merg în Ucraina

Newsweek România a cerut un punct de vedere de la MInisterul Apărării care s-a mărginit să transmită doar câteva informații despre transportul de arme tranzitat prin România.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă precizăm următoarele:

În imaginile la care faceţi referire este o garnitură de tren cu tehnică militară care nu aparţine MApN şi care s-a aflat în tranzit pe teritoriul României”.

Citește și: EXCLUSIV Armata admite: un tren cu arme a tranzitat România. Direcția: Ucraina. Proprietar secret

Ministerul Apărării a refuzat să confirme că vehiculele militare care au fost filmate trecând pruin gara Suceava sunt ale Bulgariei și că ajung în Ucraina.

Dar, surpriză, pe twitter am primit încă o confirmare. Un video arată sosirtea în Ucraina a trenului plin de vehicule militare bulgare.

Și o altă surpriză - sunt 3 tipuri de vehicule de lupăt.

În plusm, aflăm și ce vehicule blindate sutn cele trimise de bulgari în Ucraina prin România:

 BTR-60PB, BRDM-2, BTR-50 sunt cele 3 tipuri de vehicule militare trimis eîn Ucraina

BTR-60 este primul vehicul dintr-o serie de transportoare blindate sovietice cu opt roți. A fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1950 ca înlocuitor pentru BTR-152 și a fost văzut în public pentru prima dată în 1961. BTR înseamnă Bronetransportyor. Vezi AICI

BRDM-2 este o mașină blindată amfibie proiectată și dezvoltată în Uniunea Sovietică. De asemenea, era cunoscut sub denumirile BTR-40PB, BTR-40P-2 și GAZ 41-08. Acest vehicul, ca multe alte modele sovietice, a fost exportat pe scară largă și este utilizat în cel puțin 38 de țări.

BTR-50 este un transportor blindat pentru trupe, amfibiu, șenilat, de fabricație sovietică, care are la bază șasiul tancului ușor PT-76. BTR-50 a fost dezvoltat la începutul anilor 1950 și a intrat în producție în 1954.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te