Bulgaria trimite peste 100 de blindate BTR-60 în Ucraina. România, în „silenzio stampa” de 2 ani

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.03.2024 - 12:18
Bulgaria trimite peste 100 de blindate BTR-60 în Ucraina - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Bulgaria trimite peste 100 de blindate BTR-60 în Ucraina. România, în „silenzio stampa” de 2 ani. Ministerul bulgar al Apărării a început să pregătească transportoare blindate de trupe BTR-60 pentru a fi trimise în Ucraina.

SHARE

Bulgaria trimite cele 110 transportoare blindate de trupe BTR-60 din epoca sovietică promise Kievului încă din 2023, care au fost folosite anterior de Forțele Terestre bulgare.

Bulgaria trimite peste 100 de blindate BTR-60 în Ucraina

Primele șase transportoare blindate de trupe au fost încărcate în camioane și trimise de la baza Direcției Generale a Jandarmeriei din Sofia la gara feroviară din Novi Iskar.

Potrivit Ministerului bulgar al Apărării, transportoarele blindate pentru trupe vor fi transferate Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina.

Transferul vehiculelor blindate aflate în gestiunea Ministerului bulgar al Apărării a fost anunțat în vara anului 2023, dar a fost amânat din cauza veto-ului președintelui Rumen Radev. Ulterior, datorită unei majorități în Adunarea Națională, veto-ul a fost anulat.

Citește și: VIDEO România a dat Ucrainei convoaie militare și antrenează piloți pe F-16. De ce neagă Bucureștiul

În noiembrie 2023, Adunarea Națională a Bulgariei a ratificat un acord interguvernamental între Sofia și Kiev care reglementează transferul a 100 de transportoare blindate de personal către Ucraina.

Bulgaria a susținut că, chiar și fără ratificarea acordului, a fost posibil să se transfere primele APC-uri în toamna anului trecut.

O premieră pentru Bulgaria

Este pentru prima dată când Bulgaria transferă vehiculele blindate către Kiev direct, și nu prin intermediari, așa cum făcuse până acum.

Așa cum Militarnyi a raportat anterior, Bulgaria a înregistrat mișcarea obuzierelor autopropulsate 2C1 Gvozdika scoase din depozit.

Citește și: Zelenski: România a ajutat Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană. Despre ce „arme” ar fi vorba

Obuzierele Gvozdika de 122 mm scoase din uz au fost depozitate în condiții destul de favorabile și au rămas în stare bună.

La rândul lor, vehiculele blindate BRDM-2 par uzate și vor necesita probabil o restaurare semnificativă. Mitralierele au fost, de asemenea, îndepărtate de pe BRDM-2.

România, în „silenzio stampa” de 2 ani

O asociație care funcționează în cadrul Ministerului Culturii din Ucraina susține că România a ajutat Ucraina cu 16 convoaie militare și că ajută piloții ucraineni să se antreneze pe avioanele F 16 care vor fi livrate în Ucraina. 

Oficial România refuză să discute despre aceste lucruri, dar Newsweek România a scris că tot mai multe surse ucrainene confirmă că România ajută militar Ucraina.

Citește și: Interviu cu un pilot ucrainean de F-16. Când va intra în luptă împotriva Rusiei

„Unul dintre cei mai apropiați vecini ai Ucrainei și unul dintre cei care ne-au susținut cel mai mult. România a trimis 15 convoaie militare pentru Ucraina și ne va ajuta să ne antrenăm piloții pe noile avioane F-16. A găzduit zeci de mii de migranți. Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului său”, se arată într-un clip cu imagini de la Revoluția română și din războiul ucrainean, pe fundal având o melodie interpretată de Nicu Alifantis.

„Nu doar granița comună, ci și istoria comună dintre România și Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viață. 

Le mulțumim prietenilor noștri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei. 

Ucraina vă va susține întotdeauna”, este mesajul de pe Twitter.

Președintele Zelenski a spus, la finalul anului trecut, că România a ajutat țara sa cu sisteme de apărare împotriva lui Putin. Bucureștiul a negat de-a lungul timpului orice ajutor militar. De data asta, Zelenski spune și cu ce sisteme de apărare i-au ajutat aliații.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te