VIDEO Mai puternic, noul tanc Abrams al SUA va costa 24.000.000$. Poate ajunge la Armata Română?

DE Alex Darvari | Actualizat: 15.04.2025 - 16:13

Armata SUA se pregătește de război. Noul tanc Abrams al SUA va costa 24.000.000$. Poate ajunge la Armata Română în viitorul apropiat. România a cumpărat tancuri Abrams anii trecuți.

SHARE

Tancul M1 Abrams este vechi de aproape 40 de ani. Șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Randy George, a ordonat serviciului și partenerilor săi din industrie să se miște mult mai repede pentru a obține ceva mai bun, a declarat pentru Defense News directorul său tehnologic, Dr. Alex Miller.

VIDEO Mai puternic, noul tanc Abrams al SUA va costa 24.000.000$. Poate ajunge la Armata Română?

Citește și: Cum a ajuns România să aibă cea mai puternică armată dintre statele vecine? Ce arme luăm în 2024?

Armata a aderat mult timp la termenele de achiziție prin care un program ar putea fi aprobat, dar apoi ar dura un deceniu pentru a trece prin maturizarea tehnologiei „astfel încât guvernul să se poată simți confortabil și să înțeleagă toate riscurile potențiale care s-ar putea întâmpla vreodată”, a spus Miller.

Armata a decis, în septembrie 2023, că va urmări un efort de modernizare mai semnificativ pentru tancul Abrams pentru a crește mobilitatea și capacitatea de supraviețuire a tancului pe câmpul de luptă.

În primăvara anului 2024, armata a atribuit un contract General Dynamics Land Systems - producătorul original al echipamentului Abrams - pentru a începe definirea cerințelor și elaborarea unui proiect preliminar al noii variante de tanc.

Printre dorințele vagi pentru noua variantă se numără ușurarea, protecția și dotarea cu un încărcător automat.

Un tanc Abrams mai ușor și de înaltă tehnologie prinde contur

Dar în ultimul an s-au dezvăluit puține despre aceste planuri, cu excepția faptului că armata dorea să alinieze punerea în funcțiune a noului M1E3 cu punerea în funcțiune a înlocuitorului său Bradley, vehiculul de luptă mecanizat pentru infanterie M30, care este așteptat la începutul anilor 2030.

La scurt timp după ce a devenit șeful armatei, în urmă cu aproximativ 18 luni, lui George i s-a spus că va dura 65 de luni până va fi construit primul nou tanc, a povestit Miller.

Considerând termenul astronomic, George a ordonat imediat echipei să găsească o modalitate de a se mișca mult mai repede.

„În ultimele două sau trei luni, ni s-a dat multă libertate să spunem: „Hei, acceptați riscul acolo unde este responsabil și pragmatic”, a spus Miller. „Nu vă îngrădiți de politici și reglementări care au fost făcute pentru diferite piese ... Folosiți toate lucrurile disponibile din punct de vedere legal, moral și acceptabil și încetați să mai încercați să gestionați toate riscurile până în punctul în care nu mai există niciun risc, pentru că întotdeauna va exista un risc”.

Noul termen pentru tancul Abrams va fi de 24 până la 30 de luni, a declarat Miller.

Tancul Abrams are multe elemente care funcționează bine, a spus Miller, cum ar fi tunul de 120 mm, cu țeavă. 

În plus, pentru noul Abrams ar fi o capacitate de autoîncărcare. Un încărcător automat de tancuri este dificil din punct de vedere tehnologic și probabil va necesita mai mult timp, deoarece este o problemă unică pentru armată.

„Ne holbăm la [problema] de 10 ani”, a remarcat Miller. Acum, armata dorește să vadă cum industria o poate rezolva din punct de vedere tehnologic, asigurându-se în același timp că este proiectată special pentru a funcționa în tanc.

Armata dorește, de asemenea, să integreze protecția activă în tanc și crede că poate avansa mai rapid și în acest domeniu, a spus el. Serviciul a reușit doar să echipeze Abrams cu sistemul de protecție activă Trophy al firmei israeliene de apărare Rafael. Sistemul nu este complet integrat în tanc, ceea ce conduce la o serie de compromisuri nedorite.

România și-a luat tancuri Abrams

Congresul SUA a fost notificat, pe 9 noiembrie, anul trecut, privind vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3 şi 12 derivate pe saşiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Valoarea inițială estimată a contractului se situa în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

România nu va lua noile tancuri care nu sunt nici măcar prototip. Plata s-a făcut pentru cele existente acum.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te