De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a pierdut 3578 de tancuri, conform portalului oryxspioenkop.com care contabilizează pierderea unor de astfel de maşini de luptă numai dacă acțiunea este documentată video sau foto.
Citește și: VIDEO Explozii masive în Rusia. Rachetele ATACMS și dronele ucrainene atacă în valuri regiunea Kursk
Oricum tancurile ruseşti au ajuns celebre pentru că muniţia este păstrată în turela tancului, neprotejată, iar în momentul în care acesta este atacat, are loc o reacţie în lanţ: toate proiectilele explodează, iar turela se comportă ca dopul unei sticle de şampanie.
VIDEO Lovit de un proiectil antitanc un T-90M rusesc a reușit „să-și arunce turela” 200 de metri
Recent, un tanc rusesc de ultimă generație pare să fi bătut toate recordurile. Conform informațiilor furnizate de Clash Report, un tanc T-90M Proryv a fost atacat iar turela a fost aruncată în aer la cam 30 de metri înalțime și a “aterizat” la aproximativ 200 de metri.
Armamentul antitanc de origine occidentală s-a dovedit extrem de eficace în Ucraina şi a decimat tancurile ruseşti, iar echipajele nu au avut, practic, nicio şansă de scăpare. Turelele se desprind de pe tancuri şi sar şi la zeci de metri înălţime în urma unei puternice deflagraţii.
Citește și: Racheta hipersonică Oreșnik lovește România în 13 minute. Rusia arată harta cu țintele sale din UE
Experţii militari americani vorbesc de o imensă eroare de proiectare pe care ruşii nu au corectat-o nici până acum, cu toate că deficienţa este cunoscută de peste 30 de ani. Militarii americani au descoperit acest lucru în timpul Primului Război din Golf (1991), când s-au confruntat pentru prima oară în istorie cu tancurile T-72 de fabricaţie sovietică folosite de armata irakiană.
BOOM: Explosion of a Russian T-90 tank, with its turret going 200 meters into the air. pic.twitter.com/1DqxiVZsnD
— Clash Report (@clashreport) November 23, 2024
Proiectile „la vedere”
Astfel, tancurile T-72, T-80 sau T-90, au un echipaj format din trei oameni şi sunt prevăzute în turelă cu un carusel de muniţie pentru încărcarea automată a tunului. Practic, proiectilele sunt păstrate „la vedere” şi neprotejate în turela tancului, iar în momentul în care acesta este atacat se provoacă o reacţie în lanţ: toată muniţia din sistemul de reîncărcare sare în aer necontrolat, aruncând turela şi la zeci de metri înălţime.
Tancurile occidentale nu au această problemă pentru că muniţia este depozitată într-un compartiment securizat, separat de restul echipajului.