VIDEO Kasparov explică de ce Rusia nu va ataca nuclear Ucraina: "China îl ține "ostatic" pe Putin"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 05.07.2024 - 14:18

Maestrul șahului Garry Kasparov a vorbit pentru Newsweek România despre motivele pentru care dictatorul rus Vladimir Putin nu va folosi un atac nuclear asupra Ucrainei, deși propagandiștii ruși proliferează amenințări apocaliptice la adresa Occidentului săptămânal.

SHARE

Garry Kasparov a declarat că Vladimir Putin nu a amenințat niciodată în mod direct că va ataca Ucraina cu arme nucleare, însă a atras de nenumărate ori atenția Occidentului că poate apela la această soluție doar în anumite scenarii bine definite în doctrina de apărare a Federației Ruse. Vezi video integral pe pagina de YouTube Newsweek România.

Kasparov explică de ce Rusia nu va ataca nuclear Ucraina: "China îl ține "ostatic" pe Putin"

Întrebat dacă amenințările nucleare care vin regulat din partea Rusiei ar trebui luate în serios de Occident, sau sunt doar niște vorbe aruncate la cacealma, șahistul rus Garry Kasparov spune:

"Putin nu a spus niciodată asta. Asta e foarte important. Putin nu a spus-o niciodată. Moral, Putin a spus întotdeauna „nu”. Așa că de aceea spune că orice altceva este irelevant.

Știți, când oamenii spun că Putin amenință, de fapt nu! Putin nu a spus niciodată asta. „Doar ascultați-mă!”. Este acest tip de amenințare este viabil doar dacă vine de la Putin.

El a vorbit despre, „da, putem face asta”, dar în momentul în care a venit vorba de bombe nucleare, poziția sa a fost întotdeauna, știți, fie evazivă, fie negativă. Orice ar spune propaganda rusă fără ca Putin să confirme amenințarea este absolut irelevant. Nu este pe masă. Pot să vă dau multe motive. Am discutat despre asta o dată, dar pot adăuga mai multe. A fost în China și ați auzit chinezii spunând categoric că nu. Iar Putin poate ignora America, dar nu poate ignora China. China doar îl ține ostatic pe Putin acum. Aceasta este situația. El depinde de bunăvoința Chinei", a declarat Garry Kasparov.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov: "Rusia nu se va opri în Ucraina". România, o posibilă țină în planul lui Putin

Un atac atomic al Rusiei în Ucraina va deschide calea înarmării nucleare în toată lumea

Legenda șahului mondial spune că folosirea bombei atomice, chiar și dacă vorbim despre cele tactice, care au un efect mai limitat de acțiune ar deschide "cutia pandorei" și ar duce instantaneu la o cursă a înarmării nucleare, în special printre țările puternic dezvoltate și tehnologizate precum Japonia, Coreea de Sud sau Taiwan, iar acest lucru ar face ca China lui Xi Jinping și planurile sale de expandare a puterii în Asia să fie în mare pericol.

"Există un motiv foarte simplu pentru care China este atât de categoric împotrivă. Pentru că pentru un moment, imaginați-vă pentru o secundă, Putin decide să folosească bombe nucleare, bombe nucleare tactice. Nu cred că se va întâmpla, dar să zicem că a folosit-o împotriva unui oraș ucrainean. Ei bine, nu prea are efect de război, dar ce se va întâmpla în lume în momentul în care vor fi folosite bombe nucleare, chiar și cele tactice, se transmite un semnal peste tot. Trebuie să ai bombe nucleare pentru a te proteja.

Citește și: VIDEO Kasparov, despre implicarea Rusiei în atacul Hamas din Israel: Sunt toate amprentele KGB-ului

Acum, cât timp le va lua Japoniei, Coreei de Sud și Taiwanului să obțină arme nucleare? Șase luni, opt luni? Vrea China să vadă Japonia nucleară? Pentru că atunci toate pariurile sunt închise. În momentul în care se va întâmpla, cât timp îi va lua Arabiei Saudite să obțină bombe nucleare? Desigur, Iranul probabil că le are deja. Deci în acel moment vom avea o proliferare nucleară.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov, despre criza politică din Franța: "Macron este acum într-o situație disperată"

Este ca o molimă care se întâmplă în țară. De ce are China nevoie de ea? Deci aici se schimbă toate regulile și, apropo, va oferi avantaje țărilor avansate. Pentru că, evident, știți, țări precum Japonia sau Coreea de Sud... Coreea de Sud este prea mică, dar Japonia nu este prea mică.

Și să vezi noua flotă imperială a Japoniei cu arme nucleare, asta schimbă toate calculele chineze pentru dominația în regiunea lor. 

Citește și: VIDEO Kasparov, despre războiul din Ucraina: Rareori poți avea un compromis între agresor și victimă

Așadar, cred că există o teamă globală de schimbarea climatului geopolitic. Și acesta este unul dintre motivele, unul dintre multele motive pentru care Putin nu ar folosi-o niciodată. Și din nou, el nu a spus niciodată că ar face asta", a declarat Garry Kasparov pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te