VIDEO Israelul a bombardat ținte militare din Iran. SUA au fost anunțate. Anunțul Teheranului

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 26.10.2024 - 07:45
Israelul a bombardat ținte militare din Iran. SUA au fost anunțate. Anunțul Teheranului - Foto: timesofisrael.com
Israelul a bombardat ținte militare din Iran. SUA au fost anunțate. Anunțul Teheranului - Foto: timesofisrael.com

Israelul a bombardat ținte militare din Iran timp de mai multe ore, vizând în special facilități în care se produc rachete. SUA au fost anunțate despre operațiune și au calificat-o drept „manevre de autoapărare”.

SHARE

Armata israeliană a lansat atacuri aeriene asupra unor ţinte militare din Iran. Iar Teheranul a confirmat că au fost lovite centre militare din trei provincii, Teheran, Khuzestan şi Ilam.

Citește și: Israelul nu „iartă” Iranul. Pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran

Israelul a bombardat ținte militare din Iran

Armata israeliană a confirmat sâmbătă că a efectuat "lovituri de precizie" asupra unor ţinte militare din Iran "ca răspuns la luni de atacuri continue" ale Republicii Islamice, notează AFP, potrivit Agerpres.

"Ca răspuns la luni de atacuri continue ale regimului iranian împotriva statului Israel, armata israeliană efectuează în acest moment lovituri precise asupra unor ţinte militare din Iran", a indicat armata într-un comunicat.

Aceste lovituri sunt efectuate drept represalii la atacul iranian din 1 octombrie, când în jur de 200 de rachete au fost lansate înspre teritoriul israelian, majoritatea interceptate.

"Regimul iranian şi aliaţii săi din regiune au continuat să atace Israelul din 7 octombrie (2023) - pe şapte fronturi - inclusiv atacuri de pe teritoriul iranian (...). Statul Israel are dreptul şi datoria de a răspunde. Capacităţile noastre defensive şi ofensive sunt pe deplin mobilizate", a spus armata.

Israelul este angajat de un an într-un război împotriva Hamasului în Fâşia Gaza, după atacul fără precedent al mişcării islamiste palestiniene pe teritoriul israelian din 7 octombrie 2023, iar, din 30 septembrie, într-o ofensivă terestră împotriva Hezbollahului libanez pro-iranian în sudul Libanului.

Citește și: Creşte tensiunea în Orient şi mai mult. Yahya Sinwar, liderul Hamas, ar fi fost eliminat de Israel

Apărarea antiaeriană a armatei siriene, un alt aliat al Iranului, a spus că a interceptat sâmbătă "ţinte inamice" în vecinătatea Damascului, potrivit agenţiei naţionale oficiale SANA.

"Urmărim ceea ce vine dinspre Iran şi aliaţii săi din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, într-un mesaj video preînregistrat. "În această etapă, efectuăm actualizări regulate ale situaţiei şi nu există nicio modificare a instrucţiunilor la comandamentul frontului", a subliniat el.

SUA au fost anunțate. Casa Albă: Atacurile Israelului în Iran, „manevre de autoapărare”

Atacurile Israelului asupra Iranului constituie "manevre de autoapărare", a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albe, notează AFP.

"Înţelegem că atacurile ţintite ale Israelului împotriva unor ţintelor militare din Iran constituie manevre de autoapărare şi vin ca răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului asupra Israelului din 1 octombrie", a declarat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al executivului american. 

„Secretarul Austin a reafirmat angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului şi dreptul la autoapărare”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Conform sursei citate, Austin a reafirmat decizia Statelor Unite de a apăra personalul SUA, Israelul şi partenerii din întreaga regiune în faţa ameninţărilor din partea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran şi Iran, precum şi determinarea SUA ”de a împiedica orice actor să exploateze tensiunile sau să se extindă. conflictul din regiune.”

Teheranul: Pagube limitate

Cartierul general al Apărării Aeriene Naţionale al Iranului a declarat că Israelul a atacat centre militare din provinciile Teheran, Khuzestan şi Ilam.

„Sistemul integrat de apărare aeriană a urmărit şi contracarat cu succes această acţiune agresivă, deşi au fost cauzate pagube limitate în unele locaţii, iar dimensiunile acestui incident sunt în prezent în curs de investigare”, a comunicat acesta. 

Televiziunea de stat iraniană a raportat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă "explozii puternice" în apropiere de Teheran, în timp ce mai multe media locale au raportat "detonări puternice' în capitala iraniană, scrie AFP.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te