Israelul nu „iartă” Iranul. Pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.10.2024 - 19:39
Israelul pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Israelul pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Israelul nu „iartă” Iranul. Pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran. Israelul pregătește un atac major asupra Iranului ca răspuns la lovitura cu rachete de la 1 octombrie, a declarat un oficial israelian.

SHARE

Israelul nu „iartă” Iranul. Pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran.

Israelul este în consultări intensive cu SUA pentru a determina potențiale ținte, nevoile sale defensive pentru a contracara orice represalii iraniene.

Israelul se pregătește să lanseze un „atac major” împotriva Iranului ca răspuns la un atac cu rachete balistice din 1 octombrie, a declarat un oficial israelian.

Israelul nu „iartă” Iranul. Pregătește un atac major să răstoarne regimul de la Teheran

Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice asupra Israelului în ceea ce Teheranul a spus că este o răzbunare pentru recentele asasinate ale liderilor Hezbollah și Hamas și ale unui comandant al Gărzii Revoluționare.

Cum Hamas și Hezbollah sunt organizații considerate teroriste, sponsorizate de Iran, prin acest atac de „răzbunare”, Teheranul s-a aliniat oficial grupărilor teroriste. Iar Israelul va răspunde amenințării teroriste.

„Israelul se pregătește să efectueze un atac major împotriva Iranului, întărindu-și apărarea antiaeriană  în așteptarea oricărui potențial răspuns iranian”, a declarat oficialul potrivit Anadolu

Sursa, însă nu a oferit detalii despre lista țintelor care se preconizează a fi lovite în atacul israelian.

De la lovitura iraniană, Israelul a fost angajat în consultări intensive cu aliatul său cheie, SUA, pentru a determina potențiale ținte și nevoile sale defensive pentru a contracara orice represalii iraniene.

Sâmbătă, armata israeliană a declarat că SUA au desfășurat o baterie de apărare aeriană THAAD în Israel, concepută pentru a intercepta rachete balistice cu rază lungă de acțiune, în pregătirea pentru posibile lovituri iraniene.

Înainte de sosirea THAAD, apărarea aeriană a Israelului se baza pe trei sisteme: Arrow pentru interceptări cu rachete cu rază lungă de acțiune, Praștia lui David pentru rază medie și Iron Dome pentru rază scurtă. Toate cele trei sisteme au lucrat la interceptarea ploii de rachete iraniene.

Rapoartele presei israeliene speculează că atacul iminent asupra Iranului ar putea viza instalațiile petroliere sau nucleare, pe fondul temerilor de un potențial război regional.

Teheranul a promis că va răspunde „dureros” oricărui atac israelian.

Cum poate răsturna Israelul regimul de la Teheran?

Potrivit The Times, Tel Aviv „planifică lovituri asupra Iranului pentru a răsturna regimul” și „planifică să-i lovească puternic”.

Și-a restrâns țintele la Corpul Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și forța sa paramilitară voluntară, în timp ce consultă SUA cu privire la răspunsul său.

Citește și: Cad „capetele” Iranului, după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar. Teroriștii amenință Israelul

Deși este puțin probabil ca o rundă de lovituri cu rachete să răstoarne regimul iranian, un oficial occidental a sugerat că puterea atacului ar putea încuraja opoziția din interior.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, speră că orice atac aerian viitor va contribui la slăbirea celor doi piloni ai regimului islamic al Iranului - Corpul Gărzii Revoluţionare Islamice Iraniene (IRGC) şi forţa paramilitară Basij. 

Citește și: VIDEO Bombardierul B 2 Spirit al SUA a făcut zob depozite subteraane în Yemen. Urmează Iranul?

Israelul a avertizat că Iranul „nu va ști ce i-a lovit” atunci când țara va riposta.

Ministrul israelian al Apărării, Ioav Gallant, a declarat într-un videoclip publicat de biroul său că „oricine ne va ataca va fi rănit și va plăti un preț”.

„Atacul nostru va fi mortal, precis și mai presus de toate, surprinzăto. Ei nu vor înțelege ce s-a întâmplat și cum s-a întâmplat, doar vor vedea rezultatele."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te